Psikoloji

Anksiyete - Öfke kontrolü

Gizli Kullanıcı17 Eylül 2024 22:57

Kompulsif obsesif bozukluğu kaygı ve endişe bozukluğu stres bayılma travmalar sonucu meydana gelen kaygı konuşularak kontrol altına alabileceğimi düşünüyorum bunun için bir yardım arayişindayim üç hamilelik yaşadım ikinci doğumum dokuz aylıkken ölü doğum oldu üçüncü hamileliğimde sürekli bebeğim ölücek korkusundan kansızlıktan hep bayılmalar yaşadım sonradan panik atağa dönüştü sosyal hayatımı da etkiledi yardım istiyorum sadece konuşma terapisi ile geçicek eminim çok şükür ne kendime ne çocuklarıma zarar verme gibi bir düşüncem asla olmadı ofkeleniyorum bunu kontrol altına almak istiyorum

Bu soru 18 Eylül 2024 10:55 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar sevgili danışan , bebeğinizi kaybetmeniz sizin için oldukça acı veren ve zorlayıcı bir deneyim olmuş. Bunun yanında anksiyete ile ilgili yaşadığınız problemlerle başa-çıkmak zorlu bir süreç.

Bu yüzden kaygılarınızı ve hissetmiş olduğunuz olumsuz duyguları anlıyorum.

Fiziksel olarak yaşadığınız, kansızlık gibi durumlar için uzman hekim ile iş birliği içinde olmayı ihmal etmeyin.


Yaşanan travma, anksiyete durumları için terapi sizinde söylediğiniz gibi oldukça faydalı olacaktır. Ancak bu süreç zaman ve sabır gerektiren bir süreç olabilir. Bu yüzden bir uzman eşliğinde terapiye devam etmelisiniz.


Travma sonrası bozukluk, anksiyete bozukluğu durumları için bilişsel davranışçı terapi ekolüyle ilerlemek sizin için faydalı olabilir. Bu terapi ekolünde danışanın var olan hatalı bilişsel süreçleri, düzenlenmeye çalışılır. Kaygı ; o esnada tehlike olmasa bile gelecekte olma ihtimaline karşı duyulan yoğun korkudur. Kaygı esnasında insan mantıklı düşünemeyebilir ve baş etmekte zorlanabilir. Bilişsel davranışçı terapide bu kaygı düzeyini azaltmak, hatalı düşünceler yerine mantıklı ve gerçekçi düşünceler koymak, kaygı yaratan durumla başa çıkma stratejileri geliştirmek hedeflenir.


Terapi esnasında kişiyi tanımak , geçmiş deneyimleri, travmaları ,kişilik özellikleri gibi durumları bilmek ve tanımak,terapi planlanması ve iyileşme sürecinin daha sağlılı ve kalıcı olması için oldukça önemlidir.


Sevdikleriniz, aileniz, partneriniz, arkadaşlarınızla hissettiğiniz olumsuz duyguları paylaşabilirsiniz. Onların desteklerini görmek sizin için faydalı olabilir.


Kendinizin ve çocuklarınızın kişisel gelişimi için öncelikle kendi psikolojik sağlamlığınızı korumalı ve geliştirmelisiniz. Öz-şefkat olarak adlandırdığımız kendini sevme üzerinde çalışabilir, yoğunlaşabilirsiniz. Bu süreçte sevdiklerinizden yardım istemekten çekinmeyin.


Kaygıyı tamamen hayattan çıkarmak mümkün değildir. Çünkü kaygı insanın kendini olası bir tehlikeye karşı koruması için gereklidir. Sadece kaygı düzeyini , çoğu insanın yaşadığı düzeylere indirmek gereklidir. Bu yüzden kaygıya odaklanmayı azaltacak aktiviteler düzenlenebilir. Örneğin; kişisel gelişim çalışmaları, hobiler, kişisel bakıma odaklanmak, sosyal çevre edinmek gibi.

Bir şeyi düşünmemeye çalışmak , düşünmekten daha çok düşündürecektir. Bu yüzden düşüncelerinize izin verin meditasyon, yoga gibi dinlendirici aktiviteleri deneyimleyebilirsiniz.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.


Sevgiyle kalın.


Uzm.Psk. Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Sevdiğim kişi tarafından terk edildim ne yapmalıyım

Sevdiğim çocukla bir buçuk yıl arkadaşlık yaptım kaç kere teklif verdi kabul etmedim ama onu sevdiğimi her zaman biliyordu bu yüzden bir buçuk yıl konuştuk teklifini kabul etmem için zamana bırakmam gerektiğini söyledim doğru zaman geldiğinde teklifini kabul ettim Bir buçuk yıl konuşmuştuk zaten sevgili olduk Bir ay sonra benden soğuduğunu söyleyip ayrıldı zamanında teklifimi kabul etmemişim diye soğumuş benden daha sonra hiçbir açıklama yapmadan beni her yerden engelleyip hiçbir şey olmamış gibi davrandı aradan bir ay geçti mesaj attım meğersem benden ayrıldıktan 3 gün sonra halasının kızı ile nişanlanmış güya aile zoruymuş tabii ben buna inanmadım ne yapmam lazım 3 ay geçti içim soğumuyor beni terk etmesine değil de ona verdiğim değere üzülüyorum emeğe üzülüyorum haksızlığa uğradığıma üzülüyorum ona olan güvenimi kırdığı için üzülüyorum onun yüzünden sabah akşam ağlıyorum onu hayatım boyunca sadece bir kere gördüm onda da iki yabancı gibiydi bir buçuk yıllık arkadaşlığımız süresinde hiçbir şekilde yüz yüze gelmedik bizimki uzak mesafe ilişkisiydi ve onu bir kere bile olsa görmek çok istiyorum çünkü içimde ona olan nefreti onun yüzüne karşı kusmak istiyorum canımın ne kadar yandığını görsün istiyorum benden bir kere bile özür dilemedi nişanlandığını bile bana söylemedi söylemek zorunda değildim dedi biz bunca şey yaşamışken hiçbir şekilde empati kurmadı benim ne yaşadığımı nasıl bir halde olduğumu hiçbir şekilde anlamadı beni bir kere bile dinlemedi bana yaşattıkları canımı çok yakıyor ne yapmam lazım