İletişim

Anksiyete ve buna bağlı konuşma sıkıntıları

Gizli Kullanıcı11 Kasım 2024 14:51

Merhabalar ismim Kaan 18 yaşındayım maalesef anksiyete ile mücadele etmekteyim. Bazen bir ortamda konuşmam gerektiğinde -ki bu genelde ingilizce olabiliyor - ne kadar iyi bilsem de sanki beynim donmuş gibi oluyorum ne kadar denesem de tam olarak bir çözüme varamadım. Çoğu yerde anksiyete yüzünden kendimi kisitliyorum ve bu da beni çok geri atiyor ortamlarda . Bunun için ne yapabilirim? Başlıca çözüm yolları ve teknikler nelerdir?

Bu soru 12 Kasım 2024 09:31 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Kaan,


Öncelikle yaşadıklarını benimle paylaştığın için teşekkür ederim. Bu durumu paylaşıp çözüm arayışına girdiğin için seni tebrik ediyorum.


Kaan, kendimize teşhisler koymak bazen bizler için hayatımıza devam ederken zorlayıcı olabiliyor. Bu tanılar kendimizi etiketlememize ve engellememize sebep olabiliyor. Dolayısıyla anksiyete bozukluğu teşhisin bir uzman tarafından konulmadıysa kendine anksiyete bozukluğuna sahibim dememeni öneririm.


Kendine karşı şefkatli davranman oldukça önemli. Kendine gösterdiğin şefkat hayatının her alanında daha iyi hissetmeni sağlayacak olup İngilizce konuşurken de faydasını görebileceğin sonuçlar doğuracaktır. Kendine karşı "Hep hata yapıyorum, bu kadar iyi İngilizce biliyorken nasıl hata yapabilirim?" demek yerine "Her insan hatalar yapabilir, bu oldukça normal. Bu İngilizceyi kötü konuştuğum anlamına gelmez." demek gibi. Hiç hata yapmamak gerçekçi bir beklenti değildir. Bu yüzden hiç hata yapmamayı hedeflemek doğru olmayacaktır. Hata yapmayı kabullenmek, normal olduğunun farkına varmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.


Bu kaygını yenmek için kademeli olarak bununla yüzleşmeni tavsiye edebilirim. Örneğin öncelikle tek başına sesli bir şekilde İngilizce konuşarak başlayabilir ardından ayna karşısında bunu deneyebilirsin. Sonraki adım olarak ailenin yanında veya yakın arkadaşlarınla (kendini rahat hissettiğin bir ortamda) İngilizce konuşabilirsin. Böyle minik adımlarla başlayarak ilerlemeyi deneyebilirsin. Bu kademeli yaklaşımı sende kaygı yaratan diğer eylemler için de kullanabilirsin.


Bütün bunları denerken kendine karşı sabırlı olman ve kendine zaman tanıman gerekebilir. Bu konu hakkında bir uzman desteği almak istersen bir psikolog/ psikiyatrist ile görüşebilirsin. Bize sormak istediğin başka konular olursa bu platform üzerinden sorularını daima iletebilirsin.


Sevgiler,

Psikolog Sena Keşkek

Cevaplanmış benzer sorular