• Anasayfa
  • Sorular
  • Anksiyete ve heyecan fiziksel sağlığımıza zarar verir mi?
Psikoloji

Anksiyete ve heyecan fiziksel sağlığımıza zarar verir mi?

Gizli Kullanıcı22 Ekim 2024 17:55

Hocam merhaba ben senelerdir kaygı hastalığıyla uğraşıyorum panik oluyorum biryere giderken veya bi ortamdayken heyecanlanıyorum ve kendime asla engel olamıyorum herseyi takıyorum ve endişeleniyorum hamileyken o kadar kötü günler yaşadım çok korkuyordum geceleri çarpıntıdan uyuyamıyordum sürekli korkudan hastaneye gidiyordum ve birşeyin yok diyip geri gönderiyorlardı sonra psikiyatriste gittim ilaca başladım zamanla daha iyi oldum ama heyecanım panik halim yine var özellikle hastaneye gidip tansiyonumu ölçecekleri zaman çok heyecanlanıyorum bu durum benim kalbime bir zarar verecek diye düşünüp duruyorum .

Bu soru 26 Ekim 2024 22:27 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar. Anksiyete öldürücü bir hastalık değildir. Anksiyete kişide neden olduğu semptomlar gereğiyle kişiyi öleceğine inandırabilen bir sorundur. Bu semptomlar aşırı terleme, kalbin hızla atması, el ayak titremesi, vücudun aşırı ısınması gibi durumlar olabilir. Zaten o sırada kaygıyla uğraşan, aklındaki düşünceler sebebiyle gardını indirmiş biri için bu yaşanan semptomlar daha da kaygı uyandırır ve kişi bir döngü içine girer. Döngüler oldukça zorlayıcıdır. Sorununuzun çözümü adına adımlar attığınızı görebiliyorum, çabalamaya devam edin, kaygının sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Kaygıyı zihninizden atmaya çalışmayın, düşünmemeye çalıştığımız şeyleri daha çok düşünürken buluruz kendimizi. Şöyle düşünün; bir nehirin kenarında oturmuş ve geçip giden tekneleri izliyorsunuz. Tekneler sizin aklınıza gelen sizi kaygıya boğan düşünceleriniz. Kenarda durun ve tekneleri izlemeye devam edin. Gözünüzün önünden geçip gitmelerini izleyin. Kendinizi bir anda bir teknenin içinde bulabilirsiniz; fark edin ve hemen tekneden inip suda yüzüp kenara çıkın. Teknenin sizi alıp götürmesine izin vermeyin. Kaygı uyandıran düşünceleriniz yokmuş gibi davranmayın onları kabul edin ancak onlara hizmet etmeyin.

Paylaştıklarınızdan özellikle sağlıkla ilgili kaygılara sahip olduğunuzu anlayabiliyorum. Burada sizi tetikleyen durumları fark edin; örneğin semptomları internette aratmak. Uzun vadede size oldukça zarar verir, tetikleyen faktörlerden uzak durmalısınız.

Sağlıkla ilgili düşünceler aklınıza geldiğinde düşüncelerinize kanıt arayın. Birçok kanıt olarak düşündüğünüz şeyin bir his olduğunu fark edeceksiniz. Hislerinizi referans olarak algılamayın. Anti kanıtları düşünün. Örneğin; daha öncesinde sorun olduğunu düşündüğünüz durumlarda doktorlar tarafından bir şeyiniz olmadığı söylendi. Buradan her semptomun bir hastalık belirtisi olmadığını söyleyebiliriz. Diğer yandan hastalık belirtileri tıbbi bir neden olmaksızın kaygılarınızın vücudunuz yoluyla dışa vurumu olabilir. Bahsettiğiniz panik hallerinde “şu an bunları yaşamam öleceğim anlamına gelmiyor, daha öncesinde de yaşadım ve geçecek, sakinleşirsem her şey yoluna girebilir” demek ve nefesinize odaklanmak iyi gelecektir. Çoğu bedensel semptomlar nefesin kontrol edilememesinden kaynaklı yaşanıyor.

Sevgili danışan kalbinizin zarar göreceğine dair endişenizi şöyle test edebilirsiniz; hızlı bir şekilde merdiven inip çıktığınızda aynı belirtileri yaşarsınız ancak bugün hızla merdiven turu yaptığım için kalbim zarar görmüş olabilir diye düşünmezsiniz, burada bir kalp hastalığınız varsa tabiki de kalbi zorlayan aktiviteler önerilmeyecektir ancak böyle bir şeyden bahsetmiyorsak panik halindeyken yaşadığınız semptomların kesinlikle kalbinizi etkileyebileceğini söyleyemeyiz.

Tüm bu kaygılarınızın yanında kaygınızla başa çıkmak adına sağlığınıza iyi gelecek davranışlar sergileyin: düzenli egzersiz yapın, yeme ve uyku düzeninize dikkat edin, bunlar sizin koruyucunuz olacaktır.

İlaç kullanımı yanında terapi almanızı da öneririm. Sorununuzun olası nedenlerini ve başa çıkma yöntemlerinizi keşfetmede psikolojik destek oldukça önemli ve gereklidir, terapi iyileştirir, ertelemeyin.

sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular