Psikoloji

Anksiyete ve Konfor Alanını Terk Edememe

Gizli Kullanıcı12 Eylül 2024 19:03

Anksiyetem var ve konfor alanımdan çıkamıyorum dışarı çıktığımda hemen bitsin de eve geleyim diye düşünüyorum ya da işte yine nefes darlığı baş dönmesi olur mu diye tedirgin oluyorum bu zamana kadar herhangi aşkla ilgili bir ilişkim olmadı ve hep bu durumdan da kaçınıyorum yine konfor alanımdan ayrılmak istemiyorum 20 yaşındayım ve bu durum hayatımı çok zorlaştırıyor beni mutsuz hissettiriyor bu

Bu soru 13 Eylül 2024 12:18 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar sevgili danışan, konfor alanını terk edememe, kaygılanma gibi sorunlar günlük hayatı olumsuz etkiler. Bu yüzden yaşadığınız olumsuz duyguları anlıyorum.


Uzun süren kaygı-anksiyete durumlarında uzman bir terapistle ilerlemek daha iyi olabilir. Çünkü sabır ,zaman ve planlanmış bir süreç gerektirir.Ancak cevabımla elimden geldiğince size neler yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.


İnsan yaşamı için kaygı gerekli bir unsurudur. Karşılacağımız herhangi bir tehlike karşısında. Vücut beyne sinyal gönderir. Ve organizmamız bu tehlikeye karşı 'savaş ya da kaç tepkisini oluşturur. Ancak kaygılanma yaşamasaydık, beyin bu sinyali algılamaz ve muhtemel tehlikeye yenik düşerdik.


Bazı insanlar kaygıyı düşük düzeyde bazı insanlar ise orta düzeyde yaşarlar. Uzun süreli ve kaygı yaratan durumla orantısız bir biçimde artan kaygı yaşam kalitesini düşürür ve günlük hayatı zorlaştırır. Kaygı insana gerekli olduğundan , kaygıyı tamamen ortadan kaldırmak yerine kaygı esnasında yaşanan yoğun duyguları daha orantılı bir biçime çekmeye çalışacağız.


Öncelikle davranışı değiştirmek için düşünce yapısını değiştirmek gerekli. Bazı düşüncelerimizden haberimiz dahi yoktur. Zihnimizde bu düşünceler otomatikleşmiştir. Mesela aşktan kaçınmaktan bahsetmişsiniz bu bir sebep olabilir. Elinize kağıt kalem alın ve bu sebepleri düşünmeye yazmaya başlayın. Sebepleri bulabileceğiniz örnek sorular:

  • Dışarı çıkarsam ne olur?
  • Dışarı çıktığımda ne olmasından korkuyorum?
  • Dışarı çıktığımda,kaygılandığımda zihnimden ne geçiyor?

Benzeri sorular sorabilirsiniz. Ancak bunu kaygılandıktan hemen sonra düşünün. Çünkü zihin geçmişe dayalı düşünmekte hatalıdır. Hemen düşünüp not almanızda fayda var. Kaygılanma sebebinizi anlamaya çalışın.


Kaygılandığınız durumu anlamaya başladıktan sonra yanına bu durum başınıza gelse ne olur? Örneğin dışarı çıkarsam heyecandan bayılabilirim, gibi. Aklınızdan geçen bu tarz düşünceleri yazın. En kötü senaryo da başınıza ne gelebilir?

Daha sonra bu senaryo daha önce başınıza geldi mi? Gelme olasılığı nedir? Kendi verdiğim örnekten yola çıkarak şöyle bi soru sorabilirim. Daha önce dışarı çıktığım için bayıldım mı? Bunun başıma gelme olasılığı % kaç? gibi.

Bu düşünceleri de yazdıktan sonra yanına aksi kanıtta ve gerçekçi bir şeyler bulun ve yazın. Örneğin; dışarı çıktığımda kaygılanıyorum , bunun üstesinden gelebilirim. Daha önce dışarı çıktığımda bayılmadım bu benim zihnimin yanıltması gibi. Nesnel ve gerçekçi düşünceleri yazın, bunları okuyun.


Kendinize en az kaygılandığınız durumdan en çok kaygılandığınız duruma giden bir liste oluşturun. Örneğin 20 dk dışarda durabiliyorsanız ertesi gün 1 saat durmaya çalışın. Muhtemelen zorlanacaksınız anca zorlandığınız halde durumun içinde kalmaya devam ederseniz, zihniniz kaygılandığınız durumun gerçek olmadığına ikna olacaktır.


Zaman ve sabır gerektiren bir süreçtir. Umarım cevabım faydalı olmuştur.


Sevgiyle kalın.


Uzm.Psk.Berfin Sönmez

alinti

Çok teşekkür ederimmmm

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Çok düşünen biri miyim? Öyleysem ne yapabilirim?

İşte yorumunuzun düzeltilmiş hali:“Hiçbir şeyi unutmayan, fotoğrafik hafızaya sahip biriyken, artık iki dakika önce söylenenleri bile unutmaya başladım ve birçok şeyi hatırlamakta zorlanıyorum. Bunun, hayatta kalma modunda olduğum için olduğunu düşünüyorum; çünkü yoğun ve stresli bir hayatım var. Bu yüzden normalden çok daha fazla her şeyi düşünüyorum. Mesela ‘Kapıyı kapattım mı?’, ‘Kapı açık mı?’, ‘Fişleri prizden çektim mi?’ gibi sorular sürekli aklımda. Hatta bazen yarı yoldan dönüp 2-3 kere kontrol ettiğim bile oluyor, bu durumdan rahatsızlık duyuyorum. OKB olup olmadığını bilmiyorum. Düzeni seviyorum ve düzensiz şeyler beni rahatsız ediyor. Fişi çektiğimden emin olmak için uzak bir yere koyuyorum. Bu yoğun stres nedeniyle yüzümde veya vücudumun belli bölgelerinde alerji ve uyuşma gibi durumlar da yaşıyorum. Bu konuda ne yapabileceğimi pek bilmiyorum. Kitap okuyorum ve daha önce yaklaşık 6-7 ay kadar şema terapisi almıştım, fakat bu konulara hiç değinmedik; daha çok değersizlik ve başarısızlık şemaları üzerinde çalıştık. Şu anda terapi alabilecek durumda değilim ama yol gösterici fikir veya bu konuda daha sağlıklı düşünmemi sağlayacak bir öneri arıyorum. Ve son zamanlar birde sürekli kendimi başka kasımlarla kıyaslayıp üzülüyorum çünkü eski neşem ve enerjim yok. erkek arkadaşımın alt dönemleriyle bir araya geldiğimizde bunu fark ettim ve “acaba o neşeli olduğu için ondan hoşlandı mı “ tarzında saçma düşünceler aklıma geldi