Psikoloji

Anksiyete ve panik ataktan nasıl kurtulabilirim?

beyda_814 Ekim 2024 19:20

Merhabalar ben Ceyda yaşadığım durumdan bahsetmek istiyorum çok fazla korku var içimde sürekli bişey olcak gibi kafamın içi dönüyo ellerim tuhaf oluyo günlük yaşamımı çok fazla etkiliyo normal düşünemez oldum icimde sürekli rahatsızlık hissi daralti bunaltı var bunu nasıl aşabilirim normal düşünmez oldum panik bozukluk teşhisi konuldu bana ama nasıl asicam bunu bilmiyorum kendimi sürekli motive ediyorum ama bı dakika iyiysem geri aynı şekilde kötü oluyorum sanki beynim benden ayrı bı şekilde dusnuyo yani kontrol edemiyorum hiç bir düşünceyi kalbimde sürekli bı sızı bazen delircekmis gibi hissediyorum herşey kontrolden cikiyo çok yoruldum artık lütfen bana yardımcı olun

Bu soru 16 Ekim 2024 10:35 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, sevgili Ceyda ne kadar zorlandığını ve sorunlarınla başa çıkmak için adımlar attığını görebiliyorum, bir tanı aldığını söylediğin için uzman desteği de görmüş olduğunu düşünüyorum, şu anda da buradasın ve bu soruyu bizlere yöneltiyorsun; attığın adımlar için seni takdir ediyorum, birçok insan çözümünün olmadığını düşünerek bu sorunlarla yaşamı boyunca uğraşıyor, ancak bu senin kaderin olmak zorunda değil, bu sorunun bir kurbanı da değilsin. Yaşadığın olumsuz duygular, negatif düşünceler sorununun doğasından geliyor. O yüzden böyle hissetmen ve düşünmen hiç anormal değil, sakinleş ve bununla nasıl mücadele edebileceğini öğrenmeye devam et, ilerlemekten vazgeçme.

Sana yaşadığın sorunun döngüsünü anlatmak istiyorum; kişinin zihnine gelmesini istemediği zorlayıcı düşünceler gelir, kişi bu düşünceleri zihninden atmaya çalışırken aşırı kaygılanır ve vücudu buna tepki verir(örneğin kalbin hızla çarpması, el ayak titremesi, kızarma, nefes alamama gibi). Daha sonrasında bu belirtiler kişi tarafından felaketleştirildiği için olumsuz düşünceleri daha çok pekişir ve kaygı seviyesi artar, panik atak da kaygının bir türüdür. Gördüğün gibi bu bir döngü, peki bununla ilgili neler yapabilirsin;

öncelikle bu sorunla tek başına mücadele etmek zorunda değilsin, bir uzman desteğiyle birlikte psikoterapi eşliğinde tedavine devam etmeni öneririm,

yaşadığın bedensel duyumları ele al; bunları kaygılanmadığın bir ortamda ortaya çıkar; örneğin hızlı bir şekilde uzun bir merdiven inip çık, aynı şekilde kalbinin hızla attığını ve titrediğini göreceksin; ancak o an panik ataktaki gibi kaygılanmayacaksın, o zaman bu bedensel duyumlar felaket habercisi değildir, bu senin algınla ilgilidir.

Düşüncelerini zihninden atmaya çalışma, öyle ki bir şeyi ne kadar düşünmemeye çalışırsak kendimizi o şeyi daha çok düşünürken buluruz; zihnin bize bir oyunu. Bırak düşünceler zihnine gelsin, günün belli bir saatinde otur ve zihninde bir alan yarat, tüm olumsuz düşüncelerini orada boşalt ve orada bırak.

Kaygın seni bir şeylerden korumaya çalışıyor, kendine ve zihninize öfkelenme, bu süreçte senin en çok sana ihtiyacı var. İlerlediğin her adım için kendini taktir et kendine sonuç hedefi değil süreç hedefleri koy; örneğin panik ataktan kurtulacağım değil kendimi bugün daha iyi hissetmek için elimden geleni yapacağım demek önemlidir.

Bu sorunları yaşaman yetersiz ve güçsüz olduğun anlamına gelmiyor, sorununun neye ihtiyacı olduğunu, neyin onu tetiklediğini fark etmen gerekli, iyileşme yolculuğunda her günün daha kolay gelmesini dilerim.

sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular