Psikoloji

Anksiyetem çok arttı ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı19 Kasım 2024 18:50

Merhabalar hocam ben daha önce de yoğun anksiyete sahibi biriydim fakat uzun zaman önceydi ve kontrol altında tutabiliyordum. Hayatımı etkileyecek tarzda değildi. Ama şu aralar daha önce yazmış olduğum sorulardan da kaynaklı yoğun anksiyete dönemindeyim. Daha öncesinde yaşadığım için farkındayım fakat engel olamıyorum. Ciddi derecede gündelik hayatımı etkiliyor. Gündelik ev yaşamında bile bir isteksizlik mevcut. Sürekli sinirlilik hali, söylediklerimi kontrol edememe, sürekli negatif düşünme ve kafada kurma. Çarpıntı, hızlı nefes alıp verme, titreme ( Yalnızca tetiklendiği anda da değil normal zamanlarda da titreme ve atma şeklinde istemsiz hareketler kol ve bacaklarda) Kendime olduğu kadar çevremdekilere de yansıyor bu durum. Nişanlımla olan ilişkimizi de etkiliyor. Bu durumu aşmak için nasıl bir yol izlemem lazım. Çok zorlanıyorum artık.

Bu soru 21 Kasım 2024 11:16 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, öncelikle yaşadıklarınızı benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Hissettiklerinize kayıtsız kalmayıp çözüm arayışına koyulduğunuz için kendinizi tebrik etmelisiniz.


Sevgili danışan, hissettiklerinizin sizi zorlayabildiğini anlıyorum. Bahsetmiş olduğunuz öfke, çarpıntı, hızlı nefes alıp verme ve titreme durumları kaygınızdan kaynaklı olabilir. Bunları kaygı hissettiğiniz anlarda daha fazla deneyimleseniz de kaygılı hissetmediğinizi ifade ettiğiniz durumlarda da genel kaygı durumunuzdan dolayı fiziksel belirtiler görülebilir.


Yaşadığınız kaygı deneyimini reddetmek ve görmezden gelmeye çalışmak yerine kaygıyı kabul etmek daha faydalı bir yol olacaktır. Örneğin kendinizi kaygılı hissettiğiniz bir anda "Bir şey yok, korkacak ne var sanki? Abartıyorum." demek yerine "Evet şu an kaygılı hissediyorum, kaygımın farkındayım. Neler yapabileceğime bir bakayım." demek kaygıyı reddetmenizi değil bununla yüzleşmenizi sağlayacağı için sizi çözüme daha da yaklaştıracaktır.


Kaygınızı azaltmak için sizde kaygı uyandıran durumları fark etmeniz önemli bir adım olacaktır. Bunun için bir endişe gözlem günlüğü tutabilirsiniz. Şu şekilde notlar alabilirsiniz, "Bugün uyandığımda nişanlımın beni 10 kez aradığını gördüm. Geri aradım fakat yanıtlamadı. Acaba bir şey mi oldu diye düşündüm ve kendimi çok kaygılı hissettim." gibi. Bu şekilde notlar almak sizi kaygılandıran durumları fark etmenizi sağlayacaktır.


Peki sizi kaygılandıran durumların farkına vardıktan sonra neler yapabilirsiniz? Sizi en az kaygılandıran durumdan en fazla kaygılandıran duruma göre bir sıralama yapabilir ve az kaygı yaratan durumdan çok kaygı yaratan duruma doğru adım adım deneyimleyebilirsiniz. Buna da bir örnek vermek isterim. En yakın dostunu kaybettiği için her mezarlık gördüğünde kaygılanan birini düşünelim. Bu kişinin mezarlıklara yaklaşabilmesi için şöyle bir yol izleyebiliriz. Öncelikle arkadaşı yanındayken haftanın üç günü araba ile mezarlığın etrafında dolanabilir. İkinci hafta arkadaşı ile birlikte mezarlığın etrafında üç gün boyunca kısa turlar atmasını isteyebiliriz. Üçüncü hafta tek başına bu turları atmasını isteyebiliriz. Ardından mezarlığın girişinde kaygıyı deneyimlemesini isteyebiliriz. Bu şekilde adım adım kaygısıyla yüzleşmesini sağlayarak kişiyi duyarsızlaştırabiliriz. (Bu örnek tamamen varsayımsaldır. Kendinize uyarlayarak düşünebilirsiniz.)



Kaygınızı azaltmak adına hayatınıza yoga, spor veya günlük kısa yürüyüşler de ekleyebilirsiniz.


Sevgili danışan, umarım yazım size fayda sağlar. Başka sorular sormak isterseniz dilediğiniz zaman bu platform üzerinden sorularınızı iletebilirsiniz. Bu durum sizi zorluyor ve hayat kalitenizi olumsuz etkiliyorsa bir psikolog/psikiyatrist desteği almayı düşünebilirsiniz.


Sevgiler,

Psikolog Sena Keşkek

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Çok teşekkür ederim hocam, kaygı gözlem günlüğü tavsiyenizi deneyeceğim umarım işe yarar 🙏🏻

21 Kasım 2024 13:51

Cevaplanmış benzer sorular