Anksiyetemi nasıl yenebilirim
Merhaba benim sanırım anksiyetem var bu bende 2. Senedir var sanırım ama ilk başlarda daha azdı şimdi daha çok arttı örneğin arkadaşlarım ve sınıftan kişilerle voleybol oynerken asla oynıyamıyorum ama arkadaşlarımla yada tek başıma daha iyi oynuyorum bide şöyle bi mesele var ben 3 sene önce arkadaşlarımla bir konser verdim ama böyle birşey yoktu ben bunu nasıl yenebilirim ben bide karşımda benden daha iyi biri varsa hele daha kötü oluyorum
Bu soru 10 Şubat 2025 09:30 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, deneyimliyor olduğunuz bu süreç sizi oldukça yoruyor olmalı. Bu nedenle çözüm yolları arama cesareti gösterdiğiniz için öncelikle sizi tebrik etmek isterim. Elimden geldiğince burada sizlere yardımcı olması için neler yapabileceğinizden bahsedeceğim.
Hemen hemen her kişide kaygı ve korkuların olması oldukça normaldir. Bu sayede ''savaş ya da kaç'' olarak adlandırdığımız savunma mekanizmamızı harekete geçirir. Karşılaşılan durumlara karşı kaygı hissetmiyor olsaydık beynimiz tehlikenin farkına varamaz ve yenik düşerdik. Yaşanılan kaygı kişiden kişiye değişebilir. Kimileri düşük kaygı belirtileri hissederken kimileri orta düzeyde bir kaygı hissedebilir. Ancak bunların sürekli olarak tekrarlanması ve gündelik yaşantıyı zora sokması durumunda bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Zihnimizde otomatikleşen ancak kendimizin bile farkında olmadığımız düşünceler olabilir. Sizde anksiyeteyi tetikleyen durumlardan biri bu da olabilir. Kesin sebepleri bulabilmek için tekrar bir uzman eşliğinde terapi yardımı alınmasının gerekli olduğunu belirtmek isterim. Öncelikle size bu kaygı hissini yaratan düşüncelerinizin ve durumların neler olabileceğini bulmaya çalışalım. Bir kağıt kalem alarak bu sebepleri listeleyebilirsiniz. Bu sebepleri bulmanıza yardımcı olacak örnek sorular:
- Mutlu olduğumda ne olmasından korkuyorum?
- Kaygılandığımda zihnimden ne geçiyor?
Bu ve bunun gibi sorular sebepleri bulmamıza yardımcı olabilir. Ancak bu soruların yanıtlarını anksiyete hissinden hemen sonra veya kaygı hissini hissettiğiniz andan hemen sonra düşünmeye çalışın. Çünkü zihnimiz geçmişe dayalı düşünmekte hatalıdır.
Kaygılanma durumunuzu anlamaya başladıktan sonra bu durum başınıza gelse ne olur şeklinde düşünerek bu sefer bunları not almanızı isteyeceğim örneğin biriyle konuşursam heyecandan bayılabilirim. gibi aklınıza gelen düşünceleri yazın. Sizce en kötü senaryoda başınıza ne gelebilir? Ardından daha önce bu durum hiç başınıza geldi mi? Gelme olasılığı nedir? gibi kendimize bu soruları sorabilirsiniz.
Bu düşüncelerinizi de yazıya döktükten sonra aksi bir kanıt bularak onları düşünmenizi ve yazmanızı rica edeceğim. Örneğin ''Birisi ile konuştuğumda kaygılanıyorum ama bunun üstesinden gelebilirim. Daha önce hiç biriyle konuşurken bayılmadım bu benim zihnimin yanıltması.'' gibi nesnel ve gerçekçi yazılar yazarak bunları kendinize tekrar edin.
4-4-4 olarak adlandırdığımız nefes egzersizini anksiyete yaşadığınız süreçlerde deneyebilirsiniz. Oldukça kolay ve yararlı bir egzersizdir. 4 saniye derin bir şekilde nefes almanız ardından bu nefesi 4 saniye tutmanız ve ardından 4 saniyede nefesinizi vermeniz gerekmektedir. En az kaygılandığınız durumlardan en çok kaygılandığınız durumlara doğru bir derecelendirme yaparak bunları listeleyebilir ve sırasıyla bunları gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin dışarıda 20 dk kaygılanmadan durabiliyorsanız sonraki gün 40 dk dışarıda durmaya çalışın. Muhtemelen bu listeyi uygularken zorlanacaksınız ancak zorlanmanıza rağmen yapmaya devam etmeniz zihniniz kaygılandığınız durumun tehlikeli olmadığına ikna olacaktır. Süreç biraz zaman ve sabır istiyor. Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Psk. Şimal Aleyna Hız