Anksiyeteyle başa çıkma yöntemi
Ben 1 senedir misol ve zestat kullanıyorum en düşük dozdan başlamıştı ama bendeki anksiyete bitmeyince ilacın dozunu arttırdı ben kendim gözlemledim bende hiç bişey değişmedi çünkü bu anksiyeteme iyi gelmiyor sürekli uyku uyuma ihtiyacı hissediyorum ilacı bırakmak istiyorum bırakırkende mide ağrısı çekiyorum sürekli geleceği düşünüyorum ve kalp çarpıntısı arada oluyor bir de sinirlilik hali var günlük hayattan zevk alamıyorum aileme ve eşime karşı sevgim azalıyor ne yapmalıyım bilmiyorum
Bu soru 13 Eylül 2024 15:39 tarihinde Psikolog Melisa Genç tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba, bu durumda yaşadığınız sorunların çok bunaltıcı ve zorlayıcı olduğunu anlıyorum. Anksiyeteniz ve kullandığınız ilacın yan etkileri günlük yaşamınızı zorlaştırıyor, ciddi şekilde etkiliyor. Öncelikle bu sorunu bizimle paylaşıp destek aradığınız için sizi takdir ediyorum. sanırım kullandığınız ilacın sizi uykulu yapmasından ve anksiyetenizi hafifletmek için bir işe yaramadığından şikayetçisiniz sanırım. Gittiğiniz psikiyatristle bu durumu konuştunuz mu ? Farklı bir ilaç vermesini istediniz mi ? Eğer bunları yaptığınız halde hala aynı ilaçları vermeye devam ettiyse gittiğiniz psikiyatristi değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Gördüğüm kadarıyla tedaviniz pek işe yaramıyor bu yüzden bir uzman bu tedaviyi gözden geçirip yeni bir tedavi uygularsa sizin için daha iyi olur. Mevcut ilacınızı bırakmak istiyorsanız görüştüğünüz bir psikolog varsa bu süreçte sizi destekleyebilir, anksiyetenizi hafifletmek amacıyla bazı teknikler üzerinde yoğunlaşabilirsiniz böylece kaygıya neden olan düşünce kalıplarınız yerine yeni ve sağlıklı düşünce kalıpları getirebileceksiniz. Ayrıca stres yönetimi tekniklerini de öğrenmeniz açısından size faydalı olacaktır. Ek olarak ilacı bırakırken mide ağrısı semptomunuzu yönetmek için bir plan hazırlanması gerekmektedir.
Ailenize ve eşinize sevginizin azaldığını ve günlük hayattan zevk alamadığınızı söylemişsiniz bunlar depresyon ve anksiyete belirtileri olabilmektedir. Psikolog aynı zamanda bu duygularınızı anlamanıza ve ifade etmenize yönelik birtakım çalışmalar yapabilir. Eşinizle ya da ailenizle olan bağınızı güçlendirme ve yeniden eskisi gibi hissetmenizi sağlama için çift terapisi ya da aile terapisi de önerebilirim. Eğer gerçekten ilaç kullanmak istemiyorsanız sağlıklı bir bırakma sürecinden sonra psikolog sizin için ilaç yerini tutacak alternatif stratejiler geliştirebilir. Bunlar egzersiz, meditasyon, sağlıklı beslenme gibi şeyler olabilir ya da ilgi alanlarınıza yönelmeniz ve kendinizi bu alanlarda geliştirmeniz de size iyi gelebilir.
Anksiyetenin en önemli parçası gelecek ve gelecekle ilgili kaygı duymaktır genellikle. Geleceğe dair kaygılarınızı yönetmek için somut, küçük ve ulaşılabilir hedefler belirleyip bu yönde kendinize küçük planlar oluşturup gerçekleştirdiğinizde öz güveniniz, mutluluğunuz ve kontrol duygunuz artar.
Son olarak şu an duygusal olarak zorlu bir süreçten geçiyorsunuz. Bu durum sadece sizi değil çevreniz ve ailenizle olan ilişkinizi de etkiliyor. Tüm bu süreçte kendinizi suçlamaktan kaçının. Kendinize karşı nazik olun. Bu durumun sizin kontrolünüz dışında geliştiğinin farkında olun ve gerektiğinde çevrenizden yardım istemekten çekinmeyin. İlişkilerinizdeki duygusal uzaklaşmanın nedeni yaşadığınız stresin bir sonucu olabilir. Bu durumu eşinizle konuşmak, hislerinizi paylaşmak ilişkinizi güçlendirmenize yardımcı olabilir. Son olarak bu yolculukta yalnız olmadığınızı ve bunun geçici bir süreç olduğunu unutmayın. Burada önemli olan adım adım ilerleyip kendinize karşı sabırlı olmanızdır… Sevgilerle.