Aile

Annem Narsist mi Yoksa Toksik mi?

Gizli Kullanıcı3 Kasım 2024 17:35

biz 3 kız kardeşiz. ben ortancayım. aramızda büyük olanla 1, küçük olanla 5 yaş var.

Annemin bazı davranışları

  • sürekli beddua eder
  • bizi sevmesi için dediklerinin hepsine uymalıyız, hayalindeki çocuk olmalıyız
  • sürekli ev işi yapar
  • arkadaşlarımızı bizden kıskanır
  • inanılmaz fazla küfürlüdür
  • bazen çok neşelidir ama çok kısa sürer
  • sürekli bize yaptığı fedakârlıkları anlatır ve karşılık beklediğini söyler
  • birşey anlattığında o konuda haksız olduğunu söylersek çok kızar küser ve bunu asla kabul etmez
  • eskiden beri babamla arasını bizim(çocukları) yapmamızı sağlar
  • ailece otururken birden babama derki çocuklar senden şikayetçidir çocuklar diyorki babam bizi sevmiyor, ilgisizdir(biz hiçbir zaman öyle birşey söylemedik o hep bize sordu baban ilgisiz demi? ayrılsak kimle gidersin? ben sizin için daha çok çabalıyorum. hep bunları sordu bizde her sorduğunda annemi seçerdik. 18 yaşımdayım şuan cevabım aynı değil) babamda sessizce oturmaya devam ederdi. hâlâda öyle
  • komşulara akrabalara hep hatalarımızı büyük küfürlerle alaycı bir şekilde dalga geçerek anlatır
  • onun için asla bir özelimiz olamaz
  • annemden habersiz banyoya bile giremeyiz. o hiçbir zaman bana sorun demedi ama biz(çoçuklar) nedense sorma, izin alma ihtiyacı duyuyoruz
  • teyzeme çok büyük ayıp etti ama teyzem yine onunla konuşuyor. anneme sordum dedimki teyzem sana küsmedi mi? oda dediki teyzen benden vazgeçemez

bu liste daha uzar ama bu kadar yeterlidir inşallah. bu yazdıklarım sebebiyle annemin narsist olmasından şüpheleniyorum. son zamanlarda artık onun sözlerini duymaya katlanamıyorum. çok ağlayasım var ama bir türlü gözyaşım akmıyor. eğer narsistse nasıl korunabilirim? eğer narsist değilse bu davranışların sebebi ne? ben mi abartıyorum bu normal bir annemi yoksa?

Bu soru 13 Kasım 2024 18:15 tarihinde Psikolog Betül Canbel tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan🌷

Annenizle yaşadığınız ilişkide hissettiğiniz duygular ve karşılaştığınız zorluklar çok anlaşılır. Anne-çocuk ilişkileri, kişiliğimizin gelişiminde büyük rol oynar ve zaman zaman karmaşık dinamiklere sahne olabilir. Paylaştığınız detaylardan anladığım kadarıyla, annenizin beklentileri ve davranışları sizin üzerinizde yoğun bir baskı yaratıyor olabilir. Bunun gibi deneyimler, birçok kişide duygusal yükler, huzursuzluk veya çaresizlik hislerini tetikleyebilir.


Öncelikle, bu tarz duygular hissetmenizin oldukça normal olduğunu belirtmek isterim. Aile içindeki ilişkilerde bireylerin kendi sınırlarını koruma ve kendi doğrularını ifade etme isteği oldukça doğaldır. Ancak bazen ebeveynlerin kendilerine göre idealize ettikleri bir “çocuk” beklentisi, onların gözünde evlatlarıyla aralarına sınırlar koyar. Bu durum, sizde uyum sağlama zorunluluğu hissettirebilir. Annenizle kurduğunuz bu dinamikteki bazı zorlayıcı yönlerin, sınırlarınızı oluşturmayı zorlaştırdığı anlaşılıyor.


Annenizin davranışlarını narsistik özellikler taşıyor olarak değerlendirdiğinizi belirtmişsiniz. Bu tür tanımlamaları tam anlamıyla doğrulamak ya da yanlışlamak doğru olmayabilir; çünkü insan davranışları karmaşık ve çeşitli nedenlere dayanabilir. Annenizin davranışlarında öne çıkan bazı unsurlar var: fedakarlıklarını sürekli vurgulaması, sizin üzerinizde kontrol sağlama çabası ve karşılık bekleme gibi davranışlar. Bu davranışlar, anneliğe dair bazı yanlış inanışlardan kaynaklanabileceği gibi, annenizin kendi çocukluk deneyimleri ya da kendi ebeveynleriyle kurduğu ilişkilerle de alakalı olabilir.


Bu tür durumlarda yapılabilecek en etkili adımlardan biri, bireysel sınırlarınızı fark edip korumaya çalışmaktır. Bunu sağlamak için küçük ve istikrarlı adımlar atmak, sizi kendi kararlarınızın arkasında durmaya ve annenizle sağlıklı bir iletişim kurmaya götürebilir. Örneğin, annenizin beklentilerini karşılamada zorlandığınızda, kibarca ancak kararlı bir şekilde kendi düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz. Bu tür konuşmalarda “Ben böyle düşünüyorum” veya “Bu benim için daha doğru geliyor” gibi ifadelere yer vererek kendi düşüncelerinizi aktarmak hem kendinize güveninizi artırabilir hem de annenize kendi sınırlarınızı göstermeye yardımcı olabilir.


Sizden beklenenleri yerine getirme konusunda yaşadığınız baskı, kendi kimliğinizi ortaya koymakta zorlanmanıza sebep olabilir. Özellikle annenizin onayını kazanmak için duyduğunuz zorunluluk hisleri, aslında kimliğinizi özgürce ifade etmenizin önünde bir engel olabilir. Bu gibi durumlarda, annenizle olan iletişimde duygularınızı ve düşüncelerinizi ifade etmeniz, ilişkinize sağlıklı sınırlar koyma yönünde atılmış değerli bir adım olabilir.


Diğer yandan, annenizin başkalarına karşı sizinle ilgili bazı olumsuz şeyler söylemesi, sizi arkadaşlarınızla kıyaslaması ve bazen küfürlü ifadeler kullanması, kendinizi değersiz hissetmenize sebep olabilir. Bu tür davranışlarla karşı karşıya kaldığınızda, kendinize odaklanarak ve iç sesinize kulak vererek, annenizin söylediklerinin sizi tanımlamadığını hatırlatabilirsiniz. Kendi değerinizi, annenizin ya da başkalarının bakış açısından bağımsız olarak değerlendirmeye çalışmak özgüveninizi korumanız için önemlidir.


Bu süreçte, bir uzman desteği almanız size önemli katkılar sağlayabilir. Özellikle duygu durumunuzu anlamlandırmak, annenizle olan ilişkinizi daha iyi yönetebilmek ve kendinize sağlıklı sınırlar koyabilmek için terapi süreci oldukça destekleyici olabilir. Annenizle ilgili yaşadığınız bu zorlu ilişki dinamiklerinde, bir terapistin rehberliğinde kendinize alan açarak daha rahat bir süreç geçirebilirsiniz.


Unutmayın, kendi sınırlarınıza sahip çıkmak en doğal hakkınız. Kendinize zaman tanıyın ve küçük adımlarla bu süreçte ilerlemeye çalışın. İçsel huzurunuzu korumanız için sınır koymanın ne kadar önemli olduğunu fark ettikçe, annenizle olan ilişkinizde de sağlıklı bir denge kurmak mümkün olabilir.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.💐

Değerlendirilmesini istediğiniz farklı bir sorun veya aklınıza takılanları sorabilirsiniz. 😊


Sevgiler,

Psikolog Betül Canbel



alinti

vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum💖 cevabınız çok güzel ve yerinde. Dediklerinizi uygulamaya çalışacağım. İnsanlara ulaşmaya çalışan, yardım eli, kalbi, dili uzatan bütün insanlara sevgilerle🫂🫂🫂

Yorumlar

pskbetulcanbel

Merhaba 💐 Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. ☘️ Umarım uygulama aşamasında kendinizi daha iyi hissedersiniz. Tekrar yardıma ihtiyacınız veya aklınıza takılan olduğunda iletişime geçebilirsiniz. 🌺 Sevgilerimle

Cevaplanmış benzer sorular

Aile

Ailemle sürekli tartışıyorum bunun önüne nasıl geçebilirim?

Merhaba, aslında konuya nasıl girecegimden pek emin değilim. Ben sürekli ailemle kavga ediyorum. Onların sesini duymak veya onları görmek istemiyorum ama başlarına bir şey gelmesinden veya onları kaybetmekten korkuyorum. Geçmişte çok kötü şeyler yaşadım babam hep döverdi soverdi aşağılardı. Hatta kaç defa polise bile verdim onu kapının önüne polis topladım. Yaptıklarımdan asla pişman değilim çünkü ben boşu boşuna dayak yedim aşağılandım. Ve bunları yaşatmalarında ki tek sebep benim okumamdı. Okumamı babam asla istemiyordu ben de çok direndim ve kazandım üniversiteyi. Annem ve babam çok kavga ederler annem hep alttan alır ama onun acısını bize yansıtırdı. Bana hem destek olurdu hem de yerirdi. Sürekli senden bir b*k olmaz derdi. Annem de çok değişikti bilmiyorum yani o kadar berbat hissediyorum ki. .Son zamanlarda artık gözüm açıldı mi diyeyim başka bir şey mi oldu ikisi de beni kullanmaya başladı yıllarca annem babamın yaptıklarını anlattı hep onu kötü gösterdi ama gerçekten kötüydü o ama hem anlatıp hem de babanızdır derdi. Sonra babam bunu bana karşı annemi kötüleyerek yapmaya başladı babam asla düzelmez narsist biri ve bana iyi görünmeye başladı ben de okul okuduğum için maddi olarak destek olsun diye iyi geçinmeye çalışıyorum. Herkes birbirine karşı yapmacık ve yalancı şuan ikisinden de nefret ediyorum nasıl bu hayat böyle gider bilmiyorum babam beni hiç aramaz annem ararsa içimi inanılmaz nefret kaplıyor bir yandan da üzülüyorum onlara istedikleri hayatı yaşayamadılar diye ama bir yanım onlardan ölesiye nefret ediyor. Ne yapacağımı bilmiyorum nasıl hareket edeceğini bilmiyorum daha anlatamadığım çok şey var bana ne olduğunu ve ne yapacağım konusunda destek olursanız çok sevinirim