Annem tarafından yaşadığım bu durumun geleceğimi etkilememesi için ne yapmam gerekir
22 yaşındayım küçüklüğümden beri annemin küfür ve hakaret içeren bir çok sözüne maruz kaldım. Bu yüzden her zaman bir yanım anneme çok kırık. 22 yıl boyunca her zaman onayını bekledim bana gülümseyerek bakmasını bekledim ve hala da bekliyorum. Annemden duyduğum bu sözler bana kendimi aşırı değersiz ve sevilmeyen hatta hiç sevilmeye değmeyen biri hissettiriyor. En mutlu olduğum anda bile aklıma annemin bana ettiği küfürler hakaretler geliyor ve anında modum düşüyor. Etrafımdaki herkes neden yüzümün ve modumun düştüğünü soruyor ama söyleyemiyorum. Söylediğim zaman bana acımalarından ve anneme o gözle bakmalarından çok korkuyorum. Sürekli aklıma küçük halim geliyor. Küçüklüğüme dair o kadar kısa kısa kötü kesitler hatırlıyorum ki gerçekten üzülmemek ve kafaya takmamak cidden elimde değil.
Şimdi 6 aydır ciddi giden bir ilişkim var annem ve babam bu ilişkimi biliyor. Annem çok mükemmeliyetçi bir kadın bunun farkındayım. Annem için bir şeyi yanlış yapma ya da bir şeyi eksik yapma gibi bir durum söz konusu dahi olamaz. Yemek yapmayı bana öğretmedi, öğretmek istemedi. Öğretmek istenmemesindeki sebep öğretmeye çalışırken sinirlenirim bir şeyi doğru düzgün yapamazsın demesiydi. Hep internetten bakıp yaptım bu zamana kadar hala da öyle.. bu zamana kadar 10 tane yemek yaptıysam 2 tanesini anca yemiştir. Yemeğin tadına bakmadan tuz koyuyor, kesin tatsız tuzsuz olmuştur diyor ve bu durum içten içe beni çok etkiliyor. En ufak şeyden sorun çıkarıyor ve çıkardığı zaman içten içe bir korkum oluyor. Ellerimle oynamaya başlıyorum istemsizce gözlerim doluyor odamın içinde sağa sola doğru yürümeye başlıyorum. Yemek yapmasından tutun ev süpürüp silmesine kadar hiçbir şeyimi beğenmiyor her yaptığım ona yetersiz geliyor. Buzdolabının içini temizliyorum fark etmiyor, duvarları siliyorum fark etmiyor annem beni hiç fark etmiyor.
Yukarıda bahsettiğim ilişkimi şuraya bağlamak istiyorum. Annem her zaman benden hiçbir halt olmayacağını, yarın bir gün evlensem adam gibi yemek yapabileceğimi, evimi temiz tutabileceğimi hiç düşünmüyor. Bunu yüzüme karşı hakaretlerle küfürlerle birlikte söylüyor ve bu da bana kendimi yetersiz hissettiriyor. Hep kendimi yetersiz değersiz hissediyorum. Bu durum ilişkime de yansıyor sürekli hayatımdaki insanı hak etmediğimi, evlendiğimiz zaman ona iyi bakamayacağımı, annemin dediklerini doğru çıkaracağımı düşünüyorum. Benden bir kadın olmaz, benden evlenilecek bir insan olmaz, olsa da yürütemem karşımdaki insan benim beceriksizliğime elimden hiçbir işin gelmemesine dayanamaz gibi düşünüyorum. Sürekli hayatımdaki insanın beni gerçekten sevip sevmediğinden emin olmak istiyorum. Bunu ona belli etmesem de, içten içe hep bir emin olma sorgulama çabasındayım. Annemden sevgi görmediğim için, başım okşanmadığı için, sevgi dolu gözlerle bakılmadığı için kendimi çok garip hissediyorum.
annemle bir sorundan dolayı kavga ettiğimizde bile konuşmuyorum konuşamıyorum karşılık veremiyorum çünkü korkuyorum. Korkum dövmesinden falan değil daha fazla küfür ve hakarete maruz kalmamak için. Bu yüzden de ilişkimde tam tersiyim. Ortada bir kavga tartışma varsa sürekli kendimi açıklama çabasına girerim. En ufak bir olayda bile bıraksa saatlerce kendimi açıklarım konuşurum, ben öyle yapmak istemedim böyle olsun istedim derim. Bazen gerçekten bu durum beni çok yoruyor. Etrafımdaki herkesi mutlu etmek için memnun etmek için yaşıyormuşum gibi hissediyorum. Kimsenin beni gerçekten sevdiğine sevebileceğine bir türlü ikna olamıyorum, kendimi ikna edemiyorum. Annem beni sevmiyorsa bir bildiği vardır diye düşünüyorum. Annemi karşıma alıp konuşmak istiyorum ama annem karşıma alıp konuşabileceğim biri değil. Gerçekten çok çaresiz kaldım. Artık bu durum geleceğimi etkiliyor, sürekli kendi kendime benden bir halt olmaz, ben adam akıllı bir evlilik sürdüremem, güzel yemekler yapamam, evim hiçbir zaman temiz olmazmış gibi geliyor. Benim bu durumda ne yapmam lazım lütfen bana yardımcı olun lütfen. Bir psikoloğa gitmek istiyorum ama param yok gidemiyorum, bu durumunda beni etkilediğini ailem bilmiyor bilse de psikoloğa gitmeme izin vereceklerini bana para harcayacaklarını düşünmüyorum.
Bu soru 12 Aralık 2024 12:32 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, yaşamış olduğunuz zorlukları anlıyorum. Burada yaşadığnız deneyimleri ve hislerinizi paylaştığınız için teşekkür ederek başlamak isterim. Anlattıklarınızdan yola çıkarak hem geçmişinizin hem de bugününüzün sizin için ne kadar yıpratıcı olabildiğini anlayabiliyorum. Bu durumla baş edebilmek için neler yapabilirsiniz birlikte daha detaylı bakalım.
Öncellikle, anneden gelen sevgi eksikliği ve eleştiriler, kişinin kendine dair algılarını etkileyebilir bir durumdur. Bunun sizin suçunuz ya da sorumluluğunuzda olmadığı bilmenizin öneminden bahsetmek istiyorum. Annenizin size yönelik tavır ve tutumunun, onun kendi kişiliği ya da geçmiş deneyimleri ile ilgili olduğunu hatırlamalısınız. Siz yeterli ya da yetersiz olduğunuzla ilgili olmaksızın bu durum, anneniz tarafından öğrenilmiş davranışlar olabilir. Bu nedenle neden bu şekilde davrandığını fark etmek, duygusal yüklerden hafifletebilir. Nedenini sürekli düşünmek sizi yıpratabilir sevgili danışanım. Bu söylediklerimin önemini anlamanız oldukça kıymetli.
Anneniz fark etmese de yemek yapmayı öğrenme, ev işlerinde yardımcı olmak gibi başardığınız birçok şey var. Başarı ve yeterli hissetmek, her alandadır. Ve bu kavramlar başkalarının size getirdikleri ile değil, kendi öz değerinizle ilgili olmalıdır. Size yeterli olmadığınızı söyleyen bir anneye sahip olsanız dahi, kendi başarılarınızı küçümsememelisiniz. Kendinizi takdir etmelisiniz, zorluklara karşı güçlü durabilen bir kadın var aynada kendinize baktığınızda...
Başarılarınızı yazmanızı isteyeceğim, her gün küçük de olsa başarılarınızı listeleyin. Bu neleri yaptığınızın farkındalığını size sağlayabilir.
Annenizin olumsuz sözleri, zaman içinde size kendi iç sesiniz gibi geiyor olabilir. Bu iç sesi değiştirmeliyiz. Bunu kendinize karşı söylediğiniz sözleri değiştirerek yapacağız. Örneğin, "Benden bir şey olmaz" yerine "Benim yapabileceğim birçok şey var ve öğrenebilirim." demek olumsuz düşüncenizi olumluya dönüştürür. Bunu kendinize karşı söylediğiniz tüm sözlerde uygulayın.
Mevcut ilişkinizde kendinizi açıklama ve onaylama ihtiyacı duyuyorsunuz. Bu durum, annenizle olan dinamiğinizle ilgili. Olay sonrası bu davranışı yaptığınızı fark ettiğiniz an, şu soruyu kendinize sormanızı istiyorum. "Bu durumda gerçekten kendimi açıklamam gerekiyor mu, yoksa geçmişten gelen bir korku mu bunu yaptırıyor?"
Partnerinizle açık bir iletişim kurabilirsiniz. Duyguların paylaşımı ilişki için önemlidir. "Kendimi bazen fazlaca açıklama ihtiyacı hissedebiliyorum, bu benim bir özelliğim, beni anladığında benimle paylaşır mısın?"
Annenize sınır koymanızın zor olabileceğini biliyorum ancak sizi yoran davranışlara sınır koymanız çok önemlidir. Örneğin, size olumsuz cümleler ve küfürler etmeye başladığında "Anne, bu şekilde konuşmana izin veremem." gibi bir cümle ile bulunduğunuz ortamı değiştirebilirsiniz. Yavaş yavaş adım atarak sınırları belirleyebilirsiniz.
Geçmiş anılarla barışmak ve onların varlığını kabul etmek bazen bizler için zor olabilir. Fakat bu anlamda kendinize şefkat geliştirmelisiniz. Kendinize karşı oldukça nazik olmalısınız. Bunu anlamak için küçüklüğünüze bir mektup yazmayı ister misiniz? Ona söylemek istediğiniz şeyler neler olur? Onu korumak ister misiniz? Sarılmak? Bir kağıda yazıp sonra dilerseniz imha edin, yırtabilir yok edebilirsiniz.
Annenizin söylediklerini, hayatınız olarak adlandırmayın. Hayatınız sizin elinizde. Sosyal paylaşımda bulunabileceğiniz arkadaşlarınız ya da yakın olduğunuz aile üyeleri var ise onlarla konuşabilirsiniz. Paylaşmak iyi gelebilir. Psikoloğa gitmek için düşük ücretli hizmet veren yerlere bakabilirsiniz. Ya da üniversitelerin ya da sivil toplum kuruluşlarının ücretsiz hizmetlerine de bakabilirsiniz.
Son olarak, bu durumu siz gibi deneyimleyen birçok kişinin olduğunu ve yalnız olmadığınızı bilmenizi isterim. Kendinize adım adım ilerlemek için şans vermelisiniz. Çözüm yolları aramanız ve sorunuzu iletmeniz de güçü bir adımdır. Kafanıza takılan sorular olursa ileterek tekrar sorabilirsiniz.
Hoşça kalın...
Sevgiler, Psikolog İrem Bor.