Annem toksik bir insan mı?
Annem her yere benımle beraber gitmek istiyor bensiz hiç bir yere gitmez, erkek arkadaşımla buluştuğumda konuştuğumda sürekli laf söyler bana trip atar kavga ederiz bunu erkek kardeşime de yapar ama bana daha çok sıklıkla, dışarı çıktığımda tepki görürüm telefonla konuştuğumda aynı şekilde ve özel bi alanım olmaz annem konusunda ne yapabilirim nasıl bunu yenebilir hiç bilmiyorum psikolojik olarak çok etkileniyorum ne yapmam gerekiyor nasıl tepki vermem gerekiyor yardımcı olur musunuz?
Bu soru 7 Kasım 2024 19:52 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Annenizin sizi sürekli yanında istemesi ve özel alanınıza müdahale etmesi, sınırlarınızı korumanızı zorlaştırıyor olabilir. Sınır koyma becerilerinizi güçlendirmenize ve annenizin davranışları karşısında duygusal olarak daha dengeli kalmanıza yardımcı olabilecek bazı noktalardan bahsedebiliriz:
Annenizin size olan bu davranışlarının altında ne yatıyor olabilir ? Bu tarz durumlar bazen bağlanma sorunlarını bize düşündürebilir. Çocuklarıyla kurduğu bağları gözden geçirmek ve babanızla olan ilişkisini anlamakta burada önemli bir noktadır. Burada kıymetli olan bir diğer noktada annenizin size olan bu tutumları bugününüzü nasıl etkiliyor olabilir ?
Annenizin davranışlarının sizde yarattığı stresi ve özel alan ihtiyacınızı kabul etmek önemlidir. Bu tür bir kabul, yaşadığınız zorlayıcı duygularla savaşmadan onları tanımanızı sağlar. Kendinize, “Kendi alanıma ihtiyaç duyuyorum ve bu duyguyu hissetmem normal,” diyebilirsiniz. Kendi duygu ve düşüncelerinizi kabul etmeniz daha kararlı olabilmenizi sağlayabilir.
Annenizle sınır koymak için “Ben” dili kullanarak, açık ve nazik bir şekilde hislerinizi ifade etmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, “Anne, erkek arkadaşımla görüşmek veya dışarı çıkmak bana kendimi iyi hissettiriyor ve buna ihtiyacım var. Anlayış gösterirsen çok mutlu olurum,” diyebilirsiniz. Net sınırlar, tepkiler alsanız dahi koruduğunuz sürece alıştırabileceğiniz bir durumdur.
Annenizden tepki aldığınızda, bu tepkilere karşı duygusal mesafe koymak stresinizi azaltabilir. Kullanabileceğiniz “duygusal mesafe koyma” yöntemi, annenizin davranışlarını kişisel olarak almadan, onların sadece annenizin kendi ihtiyaçlarından kaynaklandığını fark etmenize yardımcı olur.
Anneniz size trip attığında, bunun onun kendisini yalnız hissetmesi veya kontrol ihtiyacından kaynaklanabileceğini hatırlayarak, kendi duygularınızı koruyabilirsiniz. Bu durumda, “Annemin şu anki davranışları beni tanımlamıyor, sadece onun bir ifadesi,” diyebilirsiniz.
Annenize sınır koymak sabır gerektiren bir süreçtir. Küçük adımlarla bağımsızlığınızı kazanmaya çalışabilirsiniz.
Bu süreçte bir terapist ile çalışmayı düşünebilirsiniz. Yaşadığınız sınır koyma, bağlanma ve annenizle olan iletişim konularını gündeminize alabilir ve bu konuları birlikte çalışabilirsiniz.
Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin; size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız!
Sağlıklı Günler Dilerim.
Sevgiyle Kalın.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz