Anneme ait travmaları taşıyor muyum?
Küçükken babamı acaba başka kasına bakıyor mu diye kontrol ederdim. Annemin bizim yanımızda olmasa da komşulara anlatırken duyduğum aslında dışardan kötü gibi gözükmesene annem için sorun olabilecek bir kaç olayı duymuştum. Şuanki ilişkim güzel gidiyor ve gerçekten sevildiğimi hissediyorum ama bazı zamanlar sevgilim koz ortamına girdiğinde rahatsız oluyorum ve acabaların silsilesi başlıyor zihnimde. Geçen avm deyken güzel bir kız geçti ve o da gördü ama anlık bir görüştü daha sonra bana doğru döndü ve ben bana doğru dönmesini benim için değil de giden kuzu rahat görmesi için mi diye bir düşünceye girdim. Kötü hissediyorum kıskançlığımı törpüledim ama bunu nasıl düzelteceğimi henüz tam bilmiyorum.
Bazen kendimi yetersi hissettiğim için kodlanıyorum bazen de o kadının gerçekten asıldığı için kıskanıyorum ama artık yanlış kıskanmalarım doğru kıskanmalarımı geçtiği için erkek arkadaşım doğru olsa dahi bundan rahatsızlık duyuyor. Sizce anneme ait olan travmaları kendi ilişkimde de görmeye çalışıyor olabilir miyim? Eğer öyleyse bunu nasıl hem kendim hem ilişkim içinde düzeltebilirim
Bu soru 28 Ekim 2024 10:55 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, öncelikle deneyimlemiş olduğunuz olumsuzlukların farkında olup bunlar için çözüm yolları arıyor olmanız oldukça cesaret isteyen bir şey olduğunu belirtmek ve bu cesareti gösterdiğiniz için sizleri tebrik etmek istiyorum.
Ebeveynlerimizin yaşamımız üstündeki etkileri tartışılmaz. Doğar, onlar ile birlikte büyür ve öğreniriz. Sevgiyi, ilgiyi, dünyanın nasıl bir yer olduğunu ve ilişkilerimizi evimizde ailemiz ile birlikte öğreniriz. Burada yaşanılan eksiklikler, olumsuzluklar yaşamımız boyunca hissedilebilir. Sizin de ebeveynlerinizden gördüğünüz durumlar nedeniyle şuan ilişkinizde kaygı yaşamanız oldukça normaldir. Ancak bu kaygıların yersiz veya doğru olması fark etmeksizin ilişkinizi etkileyebileceği gerçeğini de göz ardı edemeyiz. Ebeveynlerinizin ilişkisi için şuan bir şey yapamayız ancak elimden geldiğince sizin yaşamış olduğunuz olumsuzluklara yardımcı olmaya çalışacağım.
Aşağıdaki soruları kendiniz detaylı düşünmenizi rica edeceğim:
- Öncelikle bu kaygı ve korkularınızdan partnerinize açıkça bahsettiniz mi?
- Partnerinizin sizi sevdiğini gösteren somut kanıtlar nelerdir?
- Partnerinizin sizi sevmediğini gösteren somut kanıtlar nelerdir?
Aşağıdaki soruları partneriniz ile birlikte birbirinize sorabilirsiniz:
- İlişkinizde genel olarak yaşanılan sorunların sebepleri neler? Kim kimi daha çok sorumlu tutuyor?
- İlişkinizde yaşadığınız hatalar üzerinde çalışıyor musunuz? bir şeyler yapmadığınız sürece sorun orada öylece kalacaktır.
- Birbirinizi bu ilişkide destekliyor musunuz? yeterince sevgi, ilgi gösteriyor musunuz?
- Birbirinize güven vermek için hangi davranışları sergiliyorsunuz; seni hiç aldatmadım yalan söylemedim gibi cümlelerden ziyade rahatsız olmaman için çevremdeki insanlarla senin için de uygun olabilecek bir iletişim kuruyorum, gibi cümleler önemlidir.
- Şuan ilişkinize 0-10 arasında bir puan verecek olsanız bu kaç olurdu? Neden? Bir puan daha yükseltmek için (5 dediğinizi farz edelim 6 olması için) neler olması gerekirdi?
Karşılıklı ilişkiden beklentileriniz üzerine konuşabilir bunları listeleyebilirsiniz. Süreç içinde listede yer alan maddelere dikkat etmek ilişkinizdeki güveni arttıracaktır. Ancak listedeki maddelerin ''Sabah uyandığımda senden günaydın mesajı almayı çok isterim bu beni mutlu eder'' veya ''doğum günümde hediye almana gerek yok hatırladığına dair bir mesaj almak benim için yeterli, hatırlanıyor olmak beni mutlu eder'' gibi olumlu ve hislerinizi açıkladığınız cümleler olmasına dikkat ediniz.
İlişkinizde güven duygusu hissetme ihtiyacınızı anlayabiliyorum, ancak bunun öylece olmayacağını bilmenizi isterim. Kaygılarınızdan ötürü karşı tarafın davranışlarını ve söylemlerini çarpıtıyor olabilirsiniz. Bu oldukça anlaşılır bir durumdur. Bu nedenle partnerinize kaygılarınızdan bahsetmeniz önemli.
Sevgili danışan güvende hissettiğiniz, ilişkinizde birlikte hayal kurabildiğiniz bir partnere ihtiyacınız var ve bu sizin hakkınız, bunun sağlanması için elinizden geleni yapabilirsiniz ancak yalnızca sizin değil karşı tarafın çabası da bu süreç için önemli. Nelere ihtiyacınız olduğunu fark edin, karşı tarafın çabalamama ısrarını görmezden gelmeyin.
Sevgiler,
Psikolog Şimal Aleyna Hız
Teşekkürler fakat pek anne travmalarımla ilgili detaylı bir yönlendirmeye sahip olmadım