Psikoloji

Annemin vefatı sonrası odaklanma sorunu

dijle0316 Eylül 2024 04:07

Mrb 34 yaşındayım. bisey okurken veya ders dinlerken sürekli odagımı kaybediyorum. bu sorun 3 sene önce başladı bende annem vefat ettikten sonra oldu gece uyurken rahatım. lakin sanki gece boyunca kafamın içinde bisey varmış gibi dolu uyanıyorum. Gündüzleri cok üşeniyorum çalışmaya hiç ne bedenim ne beynim istemiyor çalışmak bütün gün uyumak istiyorum.ve aşırı da uyuyorum.namaza başladım biraz iyi geldi ama hala bu sorun devam ediyor ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim

Bu soru 26 Eylül 2024 18:02 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız odaklanamama durumu, annenizin vefatına dayanıyor gibi gözüküyor. Genel yorgunluk hali, kafa doluluğu hissiyatı, odaklanamama yaşıyorsunuz. Kayıplardan sonra hem duygusal hem de zihinsel olarak yükler olabilir.

Uzun süreler boyu farkında olmadan bir çok alana yayılabilir. Üç yıl önce başladığını söylediniz. Yaşadığınız durumda sürekli olarak yorgun hissetmenize ve beyninizin meşgul olduğunu hissetmenize sebebiyet vermiş. Dikkat dağınıklığının birçok sebebi vardır. Stres, üzüntü, uyku kalitesinin bozulması, depresif hissetmek gibi. Gece uykunuzu almanıza rağmen sabah kafanızın dolu uyanması zihnin dinlenemediğini gösterebilir. Beyniniz kayıpla ve üzüntüyle sürekli işlemde olabilir. Çözülemeyen meselelerin varlığını gösteriyor olabilir. Bu nedenle de uyandığınızda yapmanız gerekenleri yapmak istemeyebilir, çalışmak istemeyebilirsiniz.

Uyuma isteği de çalışma motivasyonunuzu etkiler. Döngüye girerek hayatımızı etkileyebilecek bir durum haline gelebilir. Namaza başlamanız çok güzel, manevi olarak sizi güçlendirir. Ancak çözülememiş meselelerin çalışması gereklidir.

Uykuma isteğiniz anlıyorum ancak bu durumdan kurtulma isteğinizi de görüyorum. O nedenle kendinize küçük rutinler belirleyerek işe başlayabiliriz. Bu hedefler ilk başta küçük olacak sonrasında artacak. Yürüyüş yapmak, kitap okumak gibi hoşlanabildiğiniz aktivitelerden 15 dakika vakit ayırmak başlangıcı yapmaktır. Aynı zamanda düzenli egzersiz yapmak sizi motive edebilir. Fiziksel enerjinizi arttırabilir.

Sabah uyandığınızda yorgun olmanız uyku kalitenizin yüksek olmadığını düşündürebiliyor. Bu anlamda uyku hijyeni geliştirmeliyiz. Yatak odasına sadece uyumak için kullanmak, yatmadan önce telefondan uzaklaşmak, düzenli bir uyku saati belirlemek uyku kalitesini arttıran şeylerdir.

Duygusal yükünüzü hafifletmeye ihtiyacınız var gibi gözüküyor. Bunu birkaç arkadaşınızla paylaşımda bulunarak sağlamanız size iyi gelebilir.

Sürecinizi tek başınıza yürütmek sizin için zorlayıcı ise bir psikolog desteği almak oldukça önemlidir. Unutmamalısınız ki, sürecinizde kendinize zaman ayırmalı ve kendinize karşı oldukça şefkatli yaklaşmalısınız. Şimdilik hoşça kalın...

Sevgilerimle, Psikolog İrem Bor.

alinti

Cok teşekkür ediyorum faydalı bilgi verdiğiniz için

Cevaplanmış benzer sorular