Annemin vefatı sonrası yas sürecim
Annem vefat edeli bir yıl oldu çok sık rüyamda görüp ona sarılıyorum çok ağlıyorum hiç mutlu değilim sanki artık benim içinde hayat bitmiş gibi hissediyorum yaptığım hiç bir şey beni mutlu etmiyor geçmişe dönük düşüncelerimde hep annemle olan anılarımı canlandırıyorum zihnimde sanki bunları düşünmezsem her gün anmazsam onu unuturum gibi geliyor çok özlüyorum. Bu arada babamda ben 6 yaşındaydım vefat ettiğinde..
Bu soru 18 Aralık 2024 21:25 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Kayıplarınız için öncelikle başınız sağolsun. Durumun sizin için ne kadar zor olduğunu anlamaya çalışıyorum.
Yaşamış olduğunuz kayıplardan dolayı yoğun derecede duygular hissetmeniz son derece normaldir. Önce babanizi küçük yaşta kaybetmeniz ve sonrasında annenizi kaybetmeniz sizi derinden etkileyebilecek iki büyük kayıptır.
Yas süreci zamanla bu duygularla baş etmeyi öğrenebileceğiniz bir süreçtir.
Şu an hissettiğiniz şeylerin bu kadar yoğun olması ve hayatınıza devam edemeyeceğinizi düşünmeniz bu sürecin ağırlığından kaynaklanmaktadır. Bu süreçte mutlaka bir destek almanız gerektiğini belirtmek isterim.
Biraz yaz sürecinden ve yaşamış olduğunuz durumlardan bahsederek konuyu sizin için netleştirmeye çalışabiliriz:
Öncelikle yasın evrelerinden bahsetmek sizin için daha anlamlı olabilir:
Kübler-Ross’a göre yas beş evreden oluşmaktadır:
1. İnkar: “Bu olamaz.” Kaybı kabul etmekte zorlanma.
2. Öfke: “Neden o?” Haksızlık duygusu ve kızgınlık.
3. Pazarlık: “Keşke şunu yapsaydım, belki engelleyebilirdim.” Suçluluk ve pişmanlık.
4. Depresyon: Derin üzüntü, enerji kaybı, hayattan zevk alamama.
5. Kabul: Kaybı içselleştirme ve yaşamla yeniden bağ kurma.
Yas evreleri kişiden kişiye değişebilir, sıralı gitmeyebilir ve tekrar edebilir. Sizin annenize duyduğunuz yoğun özlem ve “onu düşünmezsem unuturum” korkunuz, bu evrelerin bazılarına sıkışmış olduğunuzu gösteriyor.
Sizin için bu noktada travmayı da şu şekilde anlatmaya çalışabilirim:
“ Görünmeyen ama her tetikleyici de kendini hatırlatan yara, iyileşti sanılan, bir dokunuşla kanayan yeniden kanayan geçmiş. Ruhun derinliklerine kazınmış iz.”
Sonrasında yaşamış olduğunuz kaybın büyüklüğüne göre bu kayıp sizin için çok derin ve travmatik olduysa bu durum travma sonrası stres bozukluğuna da neden olabilir.
Bu belirtiler arasında:
- Rüyalarda sık sık kaybedilen kişiyi görme
- günlük hayatı sürdürmeme
- Geleceğe dair umutsuzluk
- yoğun şekilde geçmişte yaşama gibi bazı belirtiler yer alabilir.
Yaşamış olduğunuz süreç tek başınıza atlatmakta zorlanacağınız bir süreçtir. Bu yüzden bu süreçte bir terapist ile çalışmayı deneyebilirsiniz.
Unutmayınız ki yaşamış olduğunuz her duygu normaldir ve yardım almak güçsüzlük değildir. Zaman her şeyi çözmeyebilir ancak doğru destekle iyileşmeniz mümkündür.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Sevgiyle Kalın.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz
Öncelikle kıymet verip cevapladınız için çok teşekkür ederim sanırım tam da dedıgınız gıbı en ufak bır his yasadıgım kaybın acısını tekrarlatıyor....