Psikoloji

Arada kalmış gibi hissediyorum ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı19 Aralık 2024 12:46

Merhaba hayatımda ozel gereksinimli bir birey var ve hayatımın merkezinde o var onu kaybetme korkusu yaşıyorum ve bu özellikle hastane sürecinde tetikleniyor halsiz yorgun ya da farklı bir şey olduğunda direkt moralim bozuluyor ve huzursuz hissetmeye başlıyorum sanki ona bir şey olsa şunları yaşarım çok kötü olurum gibi düşünmeye başlıyorum ve ağlama süreçlerim oluyor çevremdekiler benden daha güçlü durmaya çalışıyor gibi kendimi güçsüz hissediyorum ve aksam sürekli tedirginlik oluşuyor ve geceleri uyumamak için direniyorum ne yapmalıyım ?

Bu soru 21 Aralık 2024 12:50 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar, sevgili danışan. Öncelikle içinde bulunduğunuz zorlu süreci anlıyorum ve hissettiğiniz duygularına gayet kabul edilebilir olduğunu bilmenizi istiyorum. Hayatınızdaki değer verdiğiniz insanın bu olumsuz bir süreçle mücadele veriyor olması sizi oldukça endişelendirebilir.


Diğer insanların güçlü göründüğünü ancak sizin kendinizi güçsüz hissettiğiniz dile getirmişsiniz. Özel bir bireyin sorumluluğu ile ilgilenmek oldukça güçlü olduğunuzun bir kanıtı olabilir mi? Her insan herhangi bir zorlu süreçten aynı şekilde geçmez herkesin güçlü ve güçsüz yönleri farklıdır. Kendi güçsüz olduğunuzu düşündüğünüz yönlere odaklanmak yerine güçlü olduğunuz yönlerinizi farketmeli ve bunlara odaklanmalısınız.


Ayrıca bu zorlu süreçte kendi psikolojinizi de ihmal etmemeniz ve bunun için bir çözüm arayışına girmenizde yeterince güçlü olduğunuzun bir göstergesi.


Almış olduğunuz bu sorumluluktan dolayı sizi tebrik ediyorum. Ancak bunun yanısıra kendi kişisel ihtiyaçlarınız oldugunu göz andı etmemelisiniz. Kişisel fiziksel ve zihinsel sağlığımıza dikkat etmeniz oldukça önemli. Siz ne kadar iyi olur Ve hissederseniz hayatınızdaki insanlara da o denli iyi gelebilirsiniz.


Olumsuz düşüncelerinizin olması ve bu konuda tedirgin hissetmeniz oldukça doğal. Ancak kendinize yönlendirdiğiniz sorularla ve geliştirdiğiniz başa çıkma stratejileri ile bu endişeyi azaltabilirsiniz.


Endişelenmek hayatımızda oldukça önemli bir yere sahiptir , endişelenmek beraberinde tedbir almayı gerektirir. Ancak bu endişelenme günlük işlevselliğinizde problem yaratıyor ve gerçek bir tehlike olmadığı halde kaygılanıyorsunuz bunun için düşünce yapınızı değiştirmeniz gerekebilir.


Gün içinde duygu ve düşüncelerinizi anlamaya çalışın. Hangi durumlarda kaygılanıyorsunuz? O an yaşadığınız gerçek bir kaygı mı yoksa olabilir ihtimali ile mi kaygılanıyorsunuz? Örneğin o an başınıza bir şey geleceğini düşünüyorsunuz diyelim. Böyle bir ihtimal var mı yoksa sizin bilişinizin bir çarpıtması mı ? Bunları düşünün ve alternatif gerçekçi düşünme yolları geliştirmeye çalışın.


En olumsuz durumu gözünüzde canlandırdığınızdan neler yapabilirsiniz? En kötü durumda bu olayla başa çıkma yolunuz ne olurdu? Başa çıkma stratejisi geliştirmek o konuda daha az kaygılansanıza yardımcı olabilir.


Bu zorlu ve kaygılı süreci atlatmak zaman ve sabır gerektirir. Tek başınıza bu süreci yönetmekte zorlanırsanız çevrenizden ve gerekirse bir terapistten yardım istemekten çekinmeyin. Kendinize karşı şefkatli olun.


Umarım cevabım faydalı olmuştur.


Sevgiyle kalın.⭐️


Uzm. Psk. Berfin Sönmez

alinti

Merhaba bu durumu atlatmak ve kendi içimde iyileşmek istiyorum ama cevremde bu konuda destek sağlayabilecek ne bir psikolog nede birileri var ailem dışında yok onlarda bu süreci yaşıyorlar ve zorlu geçiyor onlar içinde bende yük olmak istemiyorum o yüzden burdan yardım almak için sormak istedim teşekkür ederim iyide geldiniz💛

Cevaplanmış benzer sorular