Sosyal Hayat

Arkadaşlarım kendimi değersiz hissettiriyor

Gizli Kullanıcı13 Haziran 2024 14:22

Merhaba ben bu sene üniversiteye başladım 4 tane yakın kız arkadaşım var ama bu arkadaşlarım ben gelmeden önce de çok yakınlardı ben sonradan dahil oldum aslında evet hep beraber bir şeyler yapıyoruz ama kendimi hep yedek kişi gibi görüyorum bazen haber vermeyi unutuyorlar bazen ihtiyaçları olduğu zaman çağırıyorlar kendimi çok değersiz hissediyorum ama bu arkadaşlarım benim hem oda arkadaşlarım hem aynı okuldayız biraz uzaklaşmak istesem onu da yapamıyorum ama artık onlarla vakit geçirmekten zevk alamıyorum en son dedim kendime odada onlarla yakın oluyim dışarda farklı ama herkesin kendince arkadaş grupları var başka arkadaş edinsem yine o yedekteki kişi olucam aslında o yüzden ne yapmalıyım bilmiyorum benim için arkadaş ilişkisi çok önemli ama gittiğimden beri kendime yakın birini bulamadım bu da üniversite hayatımı zehir ediyor

Bu soru 21 Haziran 2024 19:28 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, üniversiteye yeni başlamış olmak ve hemen bir grup içine dahil olmak hayata dair oldukça dinamik bir adımdır, ancak bazen bu grupların dinamikleri ve ilişkileri herkes için uygun olmayabilir.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, kendinizi değersiz hissetmeniz doğal ancak gerçeği yansıtmayabilir. Arkadaşlık ilişkileri zamanla şekillenir ve bazen bu ilişkilerde denge kurmak her insan için farklı ölçüde zaman alabilir.

İlk olarak, kendinize zaman ayırıp ayırmadığınıza ve kendi ilgi alanlarınıza ne kadar istekli yöneldiğinize göz atalım. Üniversite yaşamı sadece mevcut arkadaşlarla sınırlı olmamalıdır. Kampus etkinliklerine katılabilir, yeni insanlarla tanışabilir ve ortak ilgi alanlarınızı paylaşan kişilerle vakit geçirebilirsiniz.

Bunun yanı sıra, mevcut arkadaşlarınıza karşı açık olmak da sizi hem daha öz güvenli hem de iç huzura ulaşmış birine dönüştürebilir. Onlara kendinizi dışlanmış hissettiğinizi ve bazı durumlarda dışlandığınızı hissettiğinizi samimi bir şekilde ifade ettiniz mi? Belki bu türden bir konuşma ilişkilerinizi daha sağlam bir temele oturtmanıza yardımcı olabilir.

Ayrıca, kendinizi zorlamadan farklı arkadaş grupları arasında yer değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Farklı insanlarla tanışmak size yeni bakış açıları kazandırabilir ve kendinizi daha iyi ifade etmenizi sağlayabilir.

Başka bir bakış açısı ile, kendinize karşı daha destekleyici, hoş görülü olup zaman tanımaya özen gösteriyor musunuz? Üniversite hayatı boyunca arkadaşlık ilişkileri sürekli olarak değişebilir ve gelişebilir. Önemli olan sizin için doğru olan ilişkileri bulmak ve sizi mutlu eden insanlarla vakit geçirmektir. Üniversitenizin düzenlediği etkinliklere katılarak yeni insanlarla tanışabilirsiniz. Bu etkinlikler genellikle ortak ilgi alanlarına yönelik olabilir ve yeni arkadaşlıklar kurmanıza yardımcı olabilir. İlgi duyduğunuz konularla ilgili kulüplere veya öğrenci gruplarına katılarak hem ilgi alanlarınızı paylaşan kişilerle tanışabilir hem de sosyal çevrenizi genişletebilirsiniz.

Yalnız kalmayı dert edindiğimiz kadar, başkalarına kendimizi daha öz güvensiz yansıtabiliriz. Bir çok insan özellikle bu yaşlarda daha çok öz güvenli ve kendi halinde olmayı sorun etmeyen kişilere çekilme eğiliminde olurlar. Başkalarının sizden vaz geçmesini-uzaklaşmasını dert etmeyi bıraktığınızda daha kendinizle barışık, dolayısıyla çekici bir imaj vermiş olursunuz.

Kendinizle ve başkalarıyla kaliteli arkadaşlıklar kurmanızı diliyorum.

Sağlık dileği ve sevgilerimle...

Cevaplanmış benzer sorular