Aşırı duygusallıktan nasıl kurtulabilirim?
Merhaba, ben üniversite 1.sınıf öğrencisiyim bu yıl yeni bi şehre taşındım yeni bi okul yeni arkadaşlar ama ailemi o kadar çok özlüyorum ki…Sürekli mutsuz hissediyorum aslında bu bende bu yıl olan bir şey değil kendimi bildim bileli hep çok duygusalım sürekli mutsuz hissediyorum kendimi sürekli bir şeyleri düşünürken buluyorum geçen sene dershanede bir öğretmenim vardı o bana çok iyi geliyordu ben konuşmadan beni anlıyordu öğretmenimin desteğini onunla konuşmayı çok özledim şu anda sizle konuşmak bile o kadar iyi geldi ki teşekkür ederim
Bu soru 22 Aralık 2024 18:44 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, öncelikle duygularını paylaştığın için teşekkür ederek başlamak isterim. Duygularını açıkça ifade etmenle birlikte çözüm bulma konusunda önemli bir adımda bulunuyorsun. Üniversiteye yeni başlamış olman, alışık olduğun çevreden uzaklaşman ve yeni bir hayat kurmaya çalışmanın senin için zorlayıcı olduğunu anlıyorum. Özellikle geçmişte bağ kurduğun bir öğretmen gibi destekleyici figürlerin yokluğunu hissetmek bu süreci daha da karmaşık hale getirebilir. Bu süreci nasıl daha iyi yönetirsin birlikte bakalım.
Ailenle fiziksel olarak ayrı olmanız duygusal kesinlikle bağlarınızı zayıflatmaz. Ancak özlem duygusu, ilk kez uzak kaldığında daha da yoğunlaşabilir.
Bu hisle başa çıkabilmek için:
Ailenle belirli günlerde görüntülü konuşmalar yaparak bir bağ oluşturabilirsin.
Eski fotoğraflarına bakmak veya ailenle yazışmalarını okumak özlemine iyi gelebilir. Ancak bunu çok sık yapmamaya çalış, çünkü o anın içinde hapsolabilirsin.
“Hep çok duygusalım” dediğinde aslında kendini bir özelliğinle tanımlıyorsun. Bu özelliğin bazen seni zorlayabilir, ama aynı zamanda insanlarla derin bağlar kurmanı sağlayan güçlü bir yanın da olabilir. Duygusal olmanın zayıflık değil, bir kişilik özelliği olduğunu unutmamalısın. Kendini kötü hissettiğinde, o an ne düşündüğünü ve ne hissettiğini yazmayı deneyebilirsin. Düşüncelerini dışarı çıkarmana ve yazılı olarak görmeni sağlar, rahatlatır.
Günlük olarak seni mutlu eden küçük şeyleri not edebilirsin. Örneğin, güzel bir kahve içmek, bir arkadaşla sohbet etmek veya kendine vakit ayırmak gibi.
Sürekli bir şeyleri düşünmek, zihinsel olarak yorucu olabilir. Yeni bir hobi edinmeyi, derslere odaklanmayı veya spor yapmayı düşünebilirsin.
Anda hissetmen adına önerebileceğim nefes egzersizlerini yapabilirsin. İnternette nasıl uygulayacağına erişebilirsin, günde 10-15 kez rutin olarak yapman, duygularının yoğun olduğu zamanlarda da yapma alışkanlığı kazandırır.
Yeni bir şehre taşındığın için yalnızlık hissetmen çok normal. Ancak unutma ki, yeni ilişkiler kurmak biraz zaman alabilir. Bunun için kulüplere veya sosyal etkinliklere katılarak seninle benzer ilgi alanlarına sahip insanlarla tanışabilirsin.
Bahsettiğin öğretmen, senin için bir rehber ve destek kaynağı olmuş gözüküyor. Şu anda o kişiye ulaşamıyorsan bile, onun sana sağladığı desteği hayatına taşımaya çalışmayı denemelisin sevgili danışanım. Belki onun söylediklerini veya seni nasıl desteklediğini hatırlayarak, o davranışları kendine yapabilirsin. Ayrıca, çevrende sana iyi gelebilecek yeni destek kaynakları arayabilirsin.
Sürekli mutsuz hissettiğini söylüyorsun, yaşam kaliteni etkiliyor gibi görünüyor. Eğer bu duygular başa çıkamayacağın kadar yoğun hale gelirse, üniversitenin psikolojik danışmanlık birimine başvurabilirsin. Orada konuşmak sana çok iyi gelebilir.
Unutma, duygusal olmak senin hayatındaki birçok güzelliği hissetmene de olanak sağlayabilir. Ancak bu özellik seni zorladığında, onunla nasıl başa çıkabileceğini öğrenmen önemlidir. Kendine zaman tanımayı ihmal etmemelisin ve bu sürecin geçici olduğunu sıkça hatırlamanı istiyorum.
Hoşça kal…
Sevgiler, Psikolog İrem Bor
Yorumlar
Gizli Kullanıcı
Çok teşekkür ederimmmmm
23 Aralık 2024 15:28