Kaygı

Aşırı kaygı yaşıyorum

Gizli Kullanıcı30 Haziran 2025 11:52

Aşırı stresli ve kaygılım sürekli elim ayağım terler ve buz kesiyor nefes alışverişim düzensiz nabzım çok hızlı ve bu genelde iş yerimde , ciddi ortamlarda, toplantılarda aşırı artıyor. Heyecandan izin isterken bile derdimi doğru düzgün anlatamıyorum, toplum içinde bi kitap okuyamıyorum veya sunum yapamıyorum. Herşeyi kafamda çok kuruyorum an da kalıp tadını çıkaramıyorum arka planda sürekli kafamda bişiler dönüyor çok zorlanıyorum çok aşırı yakınlarım dışında(eşim annem kardeşim ablam) kimseyle başbaşa kalmak istemiyorum konuşacak sohbeti devam ettirecek cümleleri bulamıyorum. Karşı tarafın beni çok sıkıcı ve sohbeti sarmayan biri olarak görüdüğünü düşünmeden edemiyorum

Bu soru 30 Haziran 2025 18:32 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar Sevgili Danışan,

Yaşadığınız durumun sadece bir kaygı ya da heyecan olmadığını anlayabiliyorum. Bu, gününüzü etkileyen, zihinsel ve bedensel olarak sizi yoran bir yerde gözüküyor.

Bu yükün, dışarıdan anlaşılması genellikle zor oluyor. İnsanlar sizi belki sessiz ya da mesafeli sanıyor ancak iç dünyanızda neler oluyor ve bitiyor siz biliyorsunuz. Şimdi burada yardım istemeniz, kendinizle ilgili bir adım atmanız çok kıymetli.


Anlattıklarınız, özellikle sosyal ortamlar ve ciddi durumlarda bedensel uyarılmalar, zihninize gelen olumsuz düşünceler ve kaçınmaya dair davranışlar yaşadığınızı gösteriyor. Ellerinin terlemesi, nefes düzeninin bozulması, kalp atışlarının hızlanması gibi belirtiler, bedeninizin size “bir tehlike var” uyarısıyla ilgili. Yani aslında gerçek bir tehdit olmasa da, zihniniz bunu bir “tehdit” gibi algılıyor ve vücut tepki veriyor olabilir.


Bu noktada şunu bilmek önemlidir ki:

Bu durum sizin kişilik yapınızdan, zekanızdan ya da “sıkıcı” biri olmanızdan kaynaklanmıyor. Bu, beynin kaygıya karşı geliştirdiği bir alarm sistemidir sevgili danışanım. Ancak bu alarm sistemi şu anda çok hassas çalışıyor ve sizi sürekli tetikte tutuyor olarak düşünebilirsiniz.


Peki neler yapabilirsiniz?


Öncelikle kaygının her zaman hayatımızda olduğunu bilerek, şu döngüyü anlamalıyız. Kaygı tetiklenince vücut bir tehdit var sanıyor → semptomlar artıyor → semptomlar seni korkutuyor → kaçınma ya da içe çekilme oluyor.

Gündelik hayatınıza nefes ve beden farkındalığı eklemelisiniz. Bedeninizin verdiği tepkiyi yönetebilir hale getirmek çok rahatlatıcı olacaktır. Nefes egzersizi (4-7-8 tekniği) ve gevşeme tekniklerini detaylı olarak araştırarak bunları deneyebilirsiniz.

Düşünceleriniz sıklıkla sizi rahatsız ettiğinde ‘şu an bu düşünceler otomatik olarak geliyor ama değiştirilebilirler’ cümlesini hatırlayabiliriz.


Sevgili danışan, bu durum kalıcı değil. Beyin değişir, düşünce değişir, beden tepkiyi yeniden öğrenir. Eğer mümkünse psikolojik destek alarak sürecinize bir eşlikçi de edinebilirsiniz.


Kendinize karşı biraz daha nazik olmayı öğrenirken, bu sürecin sizi nasıl güçlendireceğine tanık olmanız mümkündür. Umarım cevabım sizin için yeterli olmuştur. Ancak tekrar sorularınızı dilerseniz sorabilirsiniz. Yeniden görüşünceye dek sevgiyle kalın…


Psikolog İrem Bor

Cevaplanmış benzer sorular