Aşırı kaygılı durumumdan nasıl çıkarım?
Merhaba ben kendimi bugunlerde aşırı kaygılı hissediyorum .Yakın zamanda baktığım evcil hayvanım ölmesi bunu gördukten sonra ortaya çıktı . içimde ölüm korkusu oluştu .Geceleri özellikle uykuya geçişte zorlanıyorum buda gündelik hayatımda yorgun olmama neden oluyor .Gece kızıma eşime birşey olmasından korkuyorum .Kendimi rahatlatamıyorum. Gece kızımın yanına gitme ihtiyaci hissediyorum. Birde dışarıda şiddet yanlısı insanların birşey yapma korkusuda var tenha yerlerden geçerken endişeli oluyorum.Kalbim hızlı çarpıyor normalde olmayan korkularım var uçaktan korkmazdim uçak korkum gibi değişik korkularla.mucadele ediyorum korku ve endişelerinin artmasinin altındaki sebebini birde bana nasıl yol gostereceginizi cevabınızı merakla bekliyorum şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.
Bu soru 15 Ekim 2024 08:30 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, öncelikle başınız sağ olsun. Yeni bir işe başlarken, sınava girerken veya ilk kez bir şeyler yaparken hepimiz zaman zaman kaygı, endişe gibi duygular hissedebiliriz. Aslında bu durum oldukça normal hatta kişiyi hem motive eden hem de güçlüklere karşı kendimiz ve sevdiklerimiz için savunma planı oluşturmamıza olacak sağlayan durumlardan biridir. Ancak bu duygular gündelik yaşantımızı olumsuz etkilemeye başladığı zaman çözüm yolları aramamız gerekmektedir. Yazmış olduklarınızdan kaygılarınız nedeniyle gündelik yaşantınızda sıkıntılar yaşadığınızı anlamaktayım. Bu sürecin farkında olmanız ve çözüm yolları için arayışta olmanızdan dolayı sizi tebrik ederim.
Yaşamış olduğunuz kaygı nedeniyle uyku problemleri yaşıyor olmanız oldukça normaldir. Kaygılı süreçler geçiren birçok kişide uyku problemi, odaklanma sorunu, halsizlik gibi olumsuz etkiler görülür. Kaygı bozukluklarının oluşmasına zemin hazırlayabilecek birçok neden mevcuttur. Bunlar genetik faktörler, travmatik olaylar, kişisel deneyimler, çevresel faktörler şeklinde devam eder. Bahsettiğiniz üzere evcil hayvanınızın vefatı nedeniyle tetiklenmiş olma ihtimali oldukça yüksek.
Bu süreçte size kaygı yaratabilecek haberlerden, dizilerden, toplantılardan veya daha farklı kaygılanmanıza yol açan şeylerden bir süre uzak kalmanız iyi gelebilir. Bunların yerine hobilerine yönelebilirsiniz. Hem odaklanmanıza yardımcı olması için hem de şimdiki zamana yani ana odaklanmanıza yardımcı olması için meditasyon veya yoga gibi egzersizler yapabilirsiniz.
Kaygılarımızı ve korkularımızı arka plana atmak geçtiğini düşünsek dahi daha farklı korkular geliştirmemize veya daha farklı olumsuz duygular hissetmemize neden olabilir. Bu nedenle süreci daha sağlıklı yönetebilmek ve en uygun tedavi planını uygulayabilmek için bir uzman eşliğinde bireysel terapi almanızı önermekteyim.
Sağlıklı günler dilerim,
Psk. Şimal Aleyna Hız