Aşırı öfke patlamalarım var?
Bazen çok neşeli tatlış bir kız oluyorum bazen de deccal gibi oluyorum sinir patlamaları yaşıyorum herkese çatıyorum özellikle sadece ailede geçerli ailemle sürekli tartışıyorum evden çıkmak için can atıyorum annemin baskısından abimin sinirlenince beni vurmasından aslında beni ne kadar vursa o kadar daha kötü oluyorum daha da öfkeli biri oluyorum annemin bana yapmadığım şeyleri söyleyince sinir krizi geçiriyorum anneme saldırıyorum bildiğiniz aşırı yorgunum psikolojikman sıkıldım artık sürekli ailemle kavga etmekten artık ailemi sevmek sürekli onlarla birlikte olmak istiyorum öfkemi bitirmek istiyorum lütfen yardım edin bana büyük bir boşluktayım...
Bu soru 26 Eylül 2024 09:12 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan, kendi duygularınızla başa çıkmak ve aile içindeki var olan sorunlarla mücadele etmek sizi orlamış ve yıpratmış olabilir. Bu konuda hissettiğiniz duygular çok normal, kendinizi yargılamayın.
Aile içinde yaşanan çatışmalar, psikolojik şiddet, anlaşmazlıklar sizin üzerinizde baskı yaratabilir. Bu baskıdan kaynaklı bir süre sonra içinizdeki öfkeyi tutamaz ve patlama yaşayabilirsiniz. Ancak öfkenin genellikle başka duygular barındırdığı söylenebilir; incinmişlik, korku, değersizlik gibi. Bu duygularınızı farketmeli ve başa-çıkmaya çalışmalısınız.
İnsanlar duygusal ihtiyaçları ve beklentileri karşılanmadığında farklı hislere bürünebilir. Bu hisler zamanla öfkeye dönüşebilir. Duygusal ihtiyaçlarınızın ne olduğunu anlamaya çalışmalı ve yerine koymak için girişimlerde bulunabilirsiniz.
Aile içinde yaşanan çatışmalar ve sorunlar zorlayıcı olabilir. Herhangi başka bir sebepten sinirlenip, anne ya da abinin size yansıtması kabul edilebilir değildir. Bu durum onların da kendilerine özgü problemlerinden kaynaklanıyor olabilir. Detaylı inceleme gerektirir. Sinir size ifade edilirken problem başka bir durumla değil sizinle alakalıysa , bu durumu çözmenin en büyük yolu iletişimdir.
Anneniz ve abinizle sağlıklı iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. Annenizin ve abinizin davranışlarının size neler hissettirdiğini söyleyebilirsiniz. Bu iletişimi kurarken suçlayıcı ve yargılayıcı olmak tartışmaya sürükleyebilir. Bu yüzden karşı taraftaki insanları suçlamadan 'ben' diliyle konuşmalısınız. Yani kendi duygularınızı ve düşüncelerinizi ifade etmelisiniz. Bunun yanı sıra ailedeki diğer üyelerinde kendilerini açıkça ifade etmesine izin vermelisiniz. Ve empatik bir dinleme içerisinde olmalısınız.
Öfkeni yönetmek için bazı adımlar uygulamalısınız. Kontrollü olmak için öfkelendiğinizde önce durun ve bir nefes alın. Tepkinizi vermeden önce düşünmekte fayda var. Öfkeniz dahil hissettiğiniz tüm duyguları yazıya dökmek yararlı olabilir. Günlük tutmak bu konuda işinize yarayacaktır.
Aile içinde duygusal sınırlar koymak önemlidir. Fiziksel sınırın yanısıra duygusal sınırlarada ihtiyaç vardır. Bu sınırların ihlal edildiğini düşünüyorsanız geri çekilmek faydalı olacaktır. Tartışmaya girmeden önce bu tartımanın gerekli olup olmadığı sorgulanmalı ve gerekli değilse geri planda durulmalıdır. Bazen geri çekilmek daha büyük bi patlamayı önleyebilir.
Öfke yönetimi konusunda zorlanırsanız duygusal ihtiyaçlarınızı anlamak için profesyonel destek almayı deneyebilirsiniz. Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk. Berfin Sönmez