Sosyal Hayat

Aşırı Üşengeçlik

Gizli Kullanıcı20 Temmuz 2024 12:41

Çok üşengecim. Ailem de bunun farkında bende farkındayım özellikle annem de bu durumdan şikayetçi. Ama bu üşengeçlik ileri seviye olmaya başladı. Mesela evde tek kalınca yemek yapmaya üşendiğim için bütün günümü aç geçirebilirim. Başka bi örnek, tatile gidiyoruz ben giyinmeye üşendiğim için gitmek istemiyorum veya uyanmak istemiyorum vs vs böyle çok örnek var maalesef ne yapacağımı bilmiyorum çok üşengecim

Bu soru 20 Temmuz 2024 23:29 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Zaman zaman duygusal süreçlerimizi yönetmekte zorlanabilir  gündelik rutinlerimizden kopabilir ve sorumluluklarımızdan kaçabiliriz. Ancak bu durum gündelik yaşantınızın tamamını ele geçirmiş ve döngüler halinde devam ediyor ise bu noktada destek almanız veya bu döngünün içerisinden kurtulmak adına adımlar atabilmeniz gerekmektedir.

Motivasyon eksikliği, mükemmeliyetçilik , takdir ve onay göremeyeceğinizi kaygısı yaşamak, amaç edinememek ve bir yol haritası belirleyememek işleri tamamiyle ertelemenize ve zamanla hayatınızın tüm alanlarına yayılmasına neden olur. 

Küçük adımlarla harekete geçin.

Kendinize küçük ve zorlayıcı olmayan görevler vererek sorumluluk almaya başlayın.

Sabah uyandığınızda telefonunuzu elinize almadan yataktan kalkarak yatağınızı toplamak ve yatak odanızda uyku zamanına dek zaman geçirmeyerek başlayabilirsiniz.

Sabah uyandığınızda telefonunuzda vakit geçirmek sizin güne dinç başlamanıza engel olur ve gün içerisinde odanızda fazla zaman geçirmek zihninizin uyku vakti geldiğinde uyku moduna geçmesine engeller. Bu nedenle anlattıklarınıza ek olarak uyku sorunları da yaşıyorsanız bu ufak dokunuşlar işinize yarayacaktır.

Ertesi gün için basit görevler oluşturun ve bunları bir yere not edin. Her gün görev sayınızı  arttırmaya özen gösteriniz. Görevlerinizi tamamladıktan sonra yanına bir tik atmak sizi motive edecektir.

Acıktığınızda yemek yapmak yerine ilk aşamalarda basit atıştırmalıklar hazırlamayı görev edinebilirsiniz.

Sabah uyanmak istememenizin en temel nedenlerinden biri ertesi gün harekete geçmek için bir görev ve isteğinizin olmamasıdır. 

Hedefler belirleyin.

Örneğin "bu hafta sakin bir yerde yürüyüşe çıkacağım, bir kitap okuyacağım." gibi kısa vadede yapılabilecek aktiviteler planlayabilirsiniz.

Elbette bir uzman desteği almak süreci en sağlıklı şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın

Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Kaygılarımdan ötürü neyim olduğunu anlayamıyorum

Merhaba ben kendimi bildiğimden beri çevrem tarafından hep sessiz ve utangaç olarak tanımlandım. Çocukluğumda dahi sadece kendi başıma oyun oynamaktan zevk duyardım. Son yıllarda kendimi daha sosyal bir insan olmaya zorladım. Toplu bir konferansta veya insanlara konuşurken çok sakin kalabiliyorum ancak bir kişiye hitap ederken ders sayfası veya yazı vb. Okurken fazlaca strese ve heyecana kapılıyorum ve o sırada ellerim titriyor, başım dönüyor, vücudum uyuşuyor gibi hissediyorum ve istemsizce ağlama krizlerine giriyorum. Kendime gelmem ise on beş yirmi dakikayı buluyor ve büyük bir boşluk hissi hissediyorum. Yaptığım şeylerde hep çok mükemmelliyetçiyim fakat bunun artık tamamen tersine dönmeye başladığını, bu huyumun beni kötü etkilemeye başladığını fark ettim. Bazen nadir de olsa kalabalık insanların olduğu yerlerde ayaklarım geri geri gidiyor adeta yürümeyi unutuyorum. Kendi potansiyelimi gösterememek beni üzüyor. Bazen akıcı bir şekilde konuşabilirken bazen tutuluyorum. Sosyal hayatımı çok fazla etkiliyor ağlamamı tutamıyorum. Önceden başıma her ne gelirse gelsin duygusal darbe de yesem duygularımı kontrol edebiliyordum ve hiç ağlamayan bir insandım. Şimdi durum tam tersine döndü ve beni rahatsız ediyor. Psikolojik bir yardıma ihtiyacım var mı uzun zamandır merak ediyorum:( Şimdiden teşekkür ederim