Aşırı yeme isteğini nasıl durdurabilirim?
Sosyal anksiyete ve depresyon teşhisim var. Ev dışında kalabalık bir ortama karışmak istemiyorum. Bu yüzden okuluma uzaktan eğitim olarak devam etmekteyim. Çoğunlukla evdeyim ve bu durum fazlasıyla canımı sıkmaya başladı. Evet bir şeyler yapmak istiyorum fakat kendimi hep ertelerken buluyorum. 26 yaşın da biri olarak her şeye geç kaldığımı düşünüyorum. Gündüzleri geç kalkıp, gün içerisinde de hep uyumak istiyorum bunun için ne yapabilirim?
Bu soru 1 Aralık 2024 17:14 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, bu durumu benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Yaşadıklarınızın sizi nasıl etkilediğini fark edip çözüm arayışına koyulduğunuz için kendinizi tebrik etmelisiniz.
Öncelikle sizi çok iyi anlayabildiğimi belirtmek isterim. Evin dışına çıkmak istememeniz, kalabalık ortamlarda bulunmak istememeniz almış olduğunuz sosyal anksiyete teşhisi ile bağlantılı görünüyor. Dışarıya çıkma konusunda biraz daha rahat olabilmeniz adına size birkaç öneride bulunmak isterim. Öncelikle 0-100 arasında bir puanlandırma sistemi ile endişelerinizi düşüp puanlıdan yüksek puanlıya doğru sıralayınız (40 puan markete gitmek, 55 puan tek başıma bir kafede oturmak, 80 puan toplum önünde konuşma yapmak gibi). Ardından her hafta için kendinizi bu basamakları birer birer gerçekleştirmekle görevlendirin. Örneğin markete gitmek sizi en az endişelendiren ama yine de endişe veren bir eylemse ilk önce bir yakınınız ile bu eylemi iki sefer gerçekleştirin. Ardından tek başına üç dört sefer markete gidin. Bu şekilde kademeli olarak ilerleyebilirsiniz.
Gün içinde uyumak istediğinizi belirtmişsiniz. Burada kaç saat uyuduğunuz, uyku veriminiz, uyanma saatiniz oldukça önemli hususlar. Eğer günde 7-8 saat civarı uyuyorsanız bu ideal bir aralıktır. Fakat "Günde 12-13 saat uyuyorum ve yine de uykulu hissediyorum." diyecek olursanız bir nöroloji hekimi ile de bu konuda görüşmeyi düşünebilirsiniz. Uyku bozuklukları için uyku laboratuvarları bulunmakta ve hekim gerekli gördüğü noktada yönlendirme yapmaktadır. Bunun yanında teşhisinizi koyan psikiyatri hekimi ile tekrardan görüşüp gün içinde uykulu olduğunuzu belirtebilirsiniz.
Aşırı yeme isteğini nasıl durdurabilirim sorunuza da değinmek isterim. Aşırı yeme, tokken de yemek, tokluktan midemiz bulansa da yemeyi bırakamamak altında nedenler barındırıyor olabilir. Nasıl durduracağınızı sormanız çok kıymetli fakat öncesinde bunun neden ortaya çıktığı üzerinde konuşalım. Aşırı yemek yeme ataklarından önce, elinizi yemeğe atmadan hemen önce hissettiğiniz son duygu genellikle ne oluyor? Öfke mi, stres mi, heyecan mı veya başka duygular? Bazen aşırı yemek sadece aşırı yemek yemek anlamına gelmeyebilir. Bastırılmış duygularımızı gözden geçirmemiz gerekebilir, neyi ifade etme şeklimizde bir hata olduğunu gözden geçirmemiz gerekebilir. En çok hangi anlarda yeme ataklarınızın arttığına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Bu şekilde nedenine odaklanabilir ve kaynağına inebilirsiniz.
Sevgili danışan, umarım yazım size fayda sağlar. Sormak istediğiniz başka sorular olursa tekrardan bizlere bu platform aracılığıyla soru sorabilirsiniz. Bu durum haya kalitenizi düşürüyorsa bir psikolog/ psikiyatrist ile görüşmeyi düşünebilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Sena Keşkek