Aşırıya kaçan hayal kurma sorun mudur?
Ben açıkçası çocukluğumdan beri hayal kuran ve hayal kurmaktan hoşlanan bir insanım fakat son olaylardan sonra hayal kurmalarım çok olmaya başladı bazen bir sorundan veya herhangi bir şeyden kaçmak için hayal dünyama sığınıyorum ama bu benim ders hayatım ve aile içi hayatımı çok fazla etkilemeye başladı ders çalışmaya başladığında hayal kurma okula gittiğimde hayal kurma gibi çok fazla sorun oldu ve bu beni çok fazla rahatsız ediyor bazen mutfakta ayakta sürekli yürürken hayal kuruyorum ve odanın etrafında dönüp dolaşıyorum ve tüpü sürekli açıp kapatıyorum fakat bunu pek bilinçli yapmıyorum bazen annem uyarıyor bazen ailedekiler uyarıyor ama bu hayal kurmam beni rahatsız etmeye başladı bazen ders esnasında hocanın ödediğini duymuyor ve hayal dünyama kaçıyorum böyle sürekli sürekli düşünce içerisindeyim pek bilinçli yaptığım bir şey dedim bazen böyle dalıp gidiyorum işte ne olduğu pek belli olmuyor hatta bazen birisiyle konuşuyorum konunun ne kadar ciddi olduğunu pek önemli değil bir anda hayal dünyamı dalıp gidiyorum ve cidden hem ben hem ailem hem arkadaşlarım çok rahatsız olmaya başladı bunun etrafındakileri anlattığım zaman da bunun belli bir hastalık olmadığını kendi kafanda olduğu bir şey olarak ifade ediyorlar internetten araştırdığım kadarıyla da evet böyle bir hastalık yok ama bir hastalık değilse ve ben bunu bilinçsiz yapıyorsam bir çaresini bulmam lazım o yüzden bir psikoloğa danışmak istedim ama bir rahatsızlık değilse eğer neden bir psikoloğa gideyim
Bu soru 23 Aralık 2024 22:02 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız durumu fark etmeniz ve bunun size verdiği rahatsızı paylaştığınız için teşekkür ederek başlamalıyım. Hayal kurmak insana keyif ve rahatlama sağlayabilir, ancak sizin durumunuzda olduğu gibi günlük hayatı, dersleri veya ilişkileri etkiliyorsa bu durum üzerinde düşünmek ve çözüm yolları aramak faydalı olacaktır.
Yaşadığınız duruma daha detaylı bakalım;
Hayal kurma, özellikle zorlayıcı duygular veya stresle başa çıkmak için bir kaçış mekanizması olabilir. Bilinçaltınızın rahatlamak için yaptığı bir çalışma gibi düşünebilirsiniz. Ancak sorun, bu kaçışın kontrolden çıkması ve sizi gerçek hayattan uzaklaştırmasıdır.
Mutfakta yürüyüş yapma, bir şeyleri açıp kapatma gibi davranışlardan bahsediyorsunuz, bu zihninizin hayallere dalarken otomatik pilot gibi çalıştığını gösteriyor olabilir. Bu, odaklanma eksikliği ve dikkat dağınıklığına işaret edebilir.
Derslere odaklanamama, konuşmalarda kopma, arkadaş ve ailenizle olan ilişkilerinizde zorluklar, hayal kurmanın artık keyifli bir alışkanlıktan çıkıp hayatınızı olumsuz etkileyen bir duruma dönüştüğünü gösterebilir.
Bu durumun altında, sık sık stresli veya kaygılı bir durumdan kaçınma yöntemi olabilir. Örneğin dersler veya aile içindeki sorunlar sizi bunaltıyorsa, hayal kurarak bu duygulardan uzaklaşmaya çalışmayı alışkanlık olarak yapıyor da olabilirsiniz.
Hayal dünyasına sığınmak bazen de kişinin gerçek hayatta ihtiyaç duyduğu duygusal desteği veya tatmini bulamamasıyla ilişkilendirilebilir. Birçok neden söylenebilir.
Hayal kurmak keyifli bir aktivite olsa da, kontrolsüz hale geldiğinde bir tür bağımlılık gibi işleyebilir. Bu, sizi geçici olarak iyi hissettirse de uzun vadede problem yaratabilir.
Neler yapabilirsiniz noktasında, süreci iyileştirmek için hem bireysel olarak yapabilecekleriniz hem de profesyonel yardım alabileceğiniz şeylere bakalım.
Kendinize belirli bir süre vererek “20 dakika boyunca hayal kuracağım” diyerek bu zamanı kontrol altına almayı deneyebilirsiniz. Süre dolduğunda, bir sonraki görevinize odaklanmak burada çok önemlidir.
Hayal kurma ihtiyacınızı başka bir aktiviteye yönlenebilirsiniz. Günlük tutmak, resim yapmak veya müzik dinlemek gibi kendinize hoşlandığınız bir çok uğraş seçebilirsiniz.
Zihninizi şu anda tutmak önemlidir, bunun için nefes egzersizleri yapabilirsiniz veya meditasyon tekniklerini öğrenebilirsiniz. Bu, hayal kurma sıklığınızı azaltabilir. Ve zihninizin ihtiyacı olan rahatlamayı sağlayabilir. İnternetten nasıl yapıldıklarına ulaşabilirsiniz.
Ders konusunda veya başka bir işle uğraşırken kısa aralıklarla çalışıp, düzenli molalar vermek odaklanmayı arttırabilir. Pomodoro Tekniğini bu konuda deneyebilirsiniz.
Eğer hayal kurma, gerçek hayatta zorlandığınız bir durumdan kaçmak için kullanılıyorsa, bu durumu anlamak ve çözmek önemlidir. Derslerde zorlanıyorsanız ek destek almayı düşünebilirsiniz. Aile ilişkilerinizde yaşadığınız sorunları bir aile bireyiyle açıkça konuşmayı deneyebilirsiniz.
Bu durumun altında yatan duygusal veya zihinsel süreçleri anlamak ve baş etme mekanizmaları geliştirmek için psikologla görüşmeniz faydalı olabilir. Hayal kurmanın neden kontrolden çıktığını keşfetmek, onun yerine başka sağlıklı yollar bulmanızı sağlayabilir sevgili danışan.
Yine ailenize veya arkadaşlarınıza bu durumu paylaşmanız ve sizi nasıl etkilediğini anlatmaya çalışmanız önemlidir.
Hayal kurma alışkanlığınız bir hastalık olmayabilir, ancak bu durumun günlük hayatınızı etkilediği noktada destek almak faydalı olabilir. Kısaca sizi ne kadar etkilediği önemlidir. Davranışların altındaki duygusal ihtiyaçları anlamanıza yardımcı olmak ve daha sağlıklı baş etme yöntemleri bulmak için terapi almanın size yol gösterici olabileceğini söyleyerek cümlelerimi sonlandırıyorum.
Hoşça kalın…
Sevgiler, Psikolog İrem Bor
Teşekkürler 💚