Atak geçirmemek ve kendimi toparlamam için ne yapmam gerek
Düşünmekten kendimi alamıyorum. Uzun bir süre ya uyuyamıyorum yada uyanmakta zorluk çekiyorum. Panik atak teşhisim var ve geceleri sık sık tekrarlamaya başladı psikiyatri ilaçlarımın dozları yükseltildi. Kendimi öylesine değersiz ve boşlukta hissediyorum ki ağlamak yerine saatlerce düşünmeme sebeb oluyor. Birilerinin bana el uzamasını istiyorum ama bir yandanda kendi kendime düzelmekte ısrarcıyım sosyalleşmek istiyorum ama evden de çıkmak istemiyorum ne yapabilirim önerileriniz benim icin oldukça önemli
Bu soru 18 Ağustos 2024 21:19 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, içinde bulunduğunuz durumun ne kadar zorlayıcı olduğunu anlayabiliyorum. Yaşamımızda karşımıza çıkan güçlüklerle her zaman tek başımıza mücadele edemiyoruz bu yüzden de yardım alıyoruz, asıl mesele bu yardıma açık olabilmek, başa çıkma mekanizmalarınız yetersiz geldiğinde oturup bu sorunlara teslim olmak yerine tedavi olmayı tercih ettiğiniz için tebrik ederim. Panik atak yalnızca o ana özgü bir olay değildir, panik atak geçirecek olma ihtimaline karşı yoğun kaygı duymakta panik atağın bir parçasıdır. Panik atak ve depresif belirtiler sıklıkla iç içedir. Ne kadar süredir boşlukta hissediyorsunuz? Bu bir panik ataktan sonra mı oluştu ? Son zamanlarda yaşanan sık atakların şu anki ruh halinizle bir ilişkisi var mıdır ? Öncelikle panik atakla ilgili düşüncelerinizi gözden geçirin; pek çok insan yaşamında panik atak geçirmiştir ve geçirdiğinin farkında dahi olmayabilir, panik atak öldürücü veya tehlikeli değildir. Panik atağın döngüsünde kişinin bedensel duyumlarını felaketleştirmesi vardır; kalbin hızlı atması ve terleme sonucunda bayılacak olduğunu düşünür oysaki sizden hızlı bir şekilde merdiven inip çıkmanızı istesem aynı bedensel tepkileri verirsiniz ancak kalbinizin hızlı atmasını veya terlemeyi felaketleştirmezsiniz, bu davranışı yapıp kendiniz görmenizi isterim.
Evden çıkmamak bir şeyler yapmamak kaçınmadır, bizler terapide ilk olarak bu kaçınmaları ele alırız, belki dışarıda panik atak geçirmemek için belki kendinizi depresifliğe bırakmak için kaçınırsınız. İlk önce buranın üzerinde durun, mutlaka dışarı çıkın ve bir şeyler yapın, hareket etmediğiniz sürece endorfin hormonunuz sağlanmayacaktır. Davranışlarınızın kaydını tutun, hangi davranışların size daha iyi geldiğini keşfedin ve onları daha sık yapmaya çalışın. Son olarak kaygıyla ilgili mindfulness terapinin oldukça yararlı egzersizlerinden yararlanabilirsiniz.
Bu sorun sizin günlük yaşamınızdaki işlevselliğinizi etkiliyor ve başa çıkmakta ilacın yetersiz kaldığını düşünüyorsanız mutlaka psikoterapi almanızı öneririm.
iyi günler dilerim.