Romantik İlişkiler

Atlatmayı başarabilecek miyim?

Gizli Kullanıcı8 Şubat 2025 21:34

Merhaba, umarım iyisinizdir. Bende yılları olan bir aşkın "umarım "son demlerindeyim. Çok uzun ve zor bir süreçti. İlişki içerisinde görmezden geldiğim, tolere ettiğim, kendimden taviz verdiğim ne varsa birikip içimde patladı. Bardağı taşıran damla derler ya o bardak betimlemesi boyutsal olarak çok küçük kalıyor. Bilmiyorum ayrılığın bu yasın hangi evresindeyim .

Açıkçası bir yanım sadece sona yakın olmak isterken diğer yanım ise içimde yaşanan her şeyin normalliğini kabullenerek yavaşça ve sağlam adımlarla atlatmak istiyor. Bu ilişki sürecinde insanlara yansıtmadığım, anlatmayı tercih etmediğim olaylara rağmen dışarıdan bakanlar tarafından çok önceden acı bir tecrübe olacağı saptanmıştı.

Birilerinin fikirlerinin beni etkilediğini ve kararlarimi buna göre verdiğim yaşlarım olmuştu ama öyle biri değildim en azından bu ilişki nezdinde bunu söyleyebilirim. Konuşmayı tekrar tekrar onu anlatmayı çok istiyorum ama o kadar çok şey var ki bazen hep yaptığım gibi sadece susmak istiyorum. Sizden gelecek her cevaba ihtiyacım var. Çok şey var içimde nereden başlanır bilemiyorum ama bununla başlamak istedim. Şimdiden teşekkürler 🫀(not ilişkinin onun güzel hissettirdigi anların da bilincinde olduğumu belirtmek istedim )

Bu soru 14 Şubat 2025 21:52 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,


Öncelikle yazdıklarınızdaki duygusal yoğunluğu anlamaya çalıştığımı ifade etmeliyim.


Bir ilişkinin sona yaklaşması karmaşık bir süreçtir hem duygusal anlamda hem de düşünsel anlamda içsel çatışmalar yaşamanıza neden olabilir.


Hele ki yıllar süren bir ilişkiden bahsediyorsak bu yaşadığınız karmaşanın son derece normal olduğunu söyleyebiliriz.


Hem gitmek isteyen hem kalmak isteyen hem rahatlamak isteyen hem de kaybetmekten korkan bir yanınız olabilir mi ?


Bu süreçte belki size yardımcı olabilecek bazı noktalara değinmeye çalışabilirim:


Ayrılık da bir yas sürecidir. Yas beş evreye ayırdığımız; inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabul etme süreçlerini içerir. Bu evrelerin herhangi bir sıralaması yoktur herkes için farklı olabilir. İçinde bulunduğunuz durum acaba bu yas sürecinin hangi evresi ile ilgili olabilir ? Bu durumu bir terapist ile birlikte çalışarak adlandırmanızda daha sağlıklı olabilir.


Bazen ilişkinin içerisinde kaldığımızda neyin iyi olduğunu, neyin bize zarar verdiğini ayırt etmek zor olabilir. Hatta bu durumla ilgili danışanlarıma bir metafor üzerinden de bu konuyu anlatmaya çalışırım;


Bir köyde yaşadığınızı hayal edin, bu köyde aniden bir yangın çıktığını ve insanların fark etmeden bir taraflara doğru gittiğini düşünün. Belki de siz bu köydeki insanlara yardımcı olabilecek tek kişisiniz. Fakat onlara yardım edebilmeniz adına önce yangının nerede çıktığını, insanların nereye gittiğini, güvenli alanının onlar için neresi olabileceğini bile bilmeniz gerekiyor ve bunu anlayabilmeniz adına belki köyden biraz uzaklaşıp bir tepeye çıkarak kuşbakışı o köye bakmanız ve durumu tespit etmeniz gerekebilir. Aslında bazen yaşadığımız durumlarda tam olarak böyledir. Söz konusu kendimiz olduğunda olayları adlandırmak çok daha zordur. Fakat yaşadığımız durumdan birazcık uzaklaşıp baktığımızda belki daha net olabilir.


Bu konuda size yardımcı olabilecek bazı sorularda önerebilirim;


Bu ilişki olmadan ben kimim ?

Bu ilişki içinde kendimi nasıl hissettim ?

Bu ilişkiye dair bir kar zarar analizi yapacak olsam artılarını ve eksilerini nasıl ayırırdım ?

Bu soruları cevaplarken sadece duygularınızla değil, bir yere yazarak daha da somutlaştırmaya çalışabilirsiniz.


Bazen hep yaptığım gibi sadece susmak istiyorum demişsiniz ve bastırılan düşüncelerin bir sonucu olabilir. Ancak, anlatma isteğiniz de var. Bu iki ihtiyacı dengede tutmak önemlidir.


Bazen susmak iyileşmenin bir parçasıdır bazen de duyguları bastırmanızın bir yolu. Bunu fark etmek süreciniz için kritik olabilir.


Bazen ayrılığı yenilme gibi görebiliriz, fakat aslında her bitiş yeni bir başlangıcın habercisidir. Ayrılıklar büyüme ve öğrenme sürecinin bir parçasıdır. Eğer bitiş sürecini bir çöküş olarak değil bir dönüşüm olarak değerlendirirseniz geleceğe daha sağlıklı bakabilirsiniz.


Eğer bu süreçte derin bir yük hissediyorsanız bir terapist ile birlikte çalışmanız süreci daha sağlıklı değerlendirmeniz ve atlatmanız noktasında size yardımcı olacaktır.


Sorunuz sizin için bir cevap olabildiyse, puanlayabilir ve görüşünüzü bizimle paylaşabilirsiniz. Bizlere sorularını yöneltmek isteyen başka arkadaşlarınız varsa onların da yararlanmasını sağlayabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiyle kalın.


Psikolog Gönül Tanır Durmaz


alinti

Teşekkür ederim. Gönlüme su serptiniz Gönül Hanım

Cevaplanmış benzer sorular

Romantik İlişkiler

Hayatıma Normal Şekilde Nasıl Devam Edebilirim?

Üç yılı geçti ayrıldığımızdan beri. Hep eskiyi düşünüyor değilim. Yeni insanlar, meşkaleler gelip geçti hayatımdan. Şimdi üniversiteyi zor da olsa bitirmiş, iş sınavlara girip çıkan ve memleketinde, aile evinde tıkılı kalmış 25 yaşında bir elemanım. Bugün arkadaşımın attığı bir snapte fotoğrafını gördüm. İlk defa içim kor gibi olmadı ama biliyorum ki duygularıma teslim etseydim kendimi etkisi çok daha büyük olurdu. O kadar zaman, o kadar çok duygu, düşünce ve yaşanmışlık geçti ki halimi anlatmak her geçen gün zorlaşıyor. Durmadan yeni satırlar ekleniyor, noktalar hikayeyi bitirmiyor bir türlü. Süreçte neredeyim ben bile karıştırıyorum artık. Buna rağmen, olmayacağını biliyorum hatta olmaması gerektiğini de düşünüyorum, "Geri dönüş olsa keşke" derken bulabiliyorum kendimi. Yaşamın akıntısına bırakıp kendimi, renkleri yeniden görmek için çabalıyorum. Yeni romantik ilişki fırsatlarını bazen ben yok ediyorum belki de bilinçli veya bilinçdışı şekilde. İş bulma derdi, aile içi sıkıntılar, heveslerimin ömrünün bir kuşunki kadar kısa sürmesi ve genel belirsizlik beni çok yoruyor. Yalnızlık vuruyor bazen, bazen en yakın dostumun yanında geçirdiğim bir iki saatin ardından kaçıp evime dinlenmek istiyorum. Durumlar kısaca böyle. Ne tavsiye edersiniz değerli Psikolog Hanım/Bey? İyi günler dilerim ve şimdiden teşekkürler