Ayrılık acısını atlatmam için ne yapmam gerek?
O 26 yaşında çalışıyor, bense 22 yaşında öğrenciyim. 2 yıldır ilişkimiz vardı, her şey yolunda gidiyordu, bir sürü gelecek planımız vardı, nişanlanacaktık yüzük takmak istiyorduk. 2 gün önce instagramdan bir kız eklediği için kim olduğunu sordum ve aramızda kısa bir tartışma geçti, bir gün konuşmadık ve bugün benimle bir gelecek göremediğini söyleyerek ayrıldı, bu düşüncesinin tartışmamızla alakası olmadığını bir haftadır böyle düşündüğünü ve bu düşüncenin geçmediğini söyledi. Ona saygılı ve anlayışlı bir şekilde yaklaştım ve ilişkimizi sonlandırdık ama bir anda her şeyin bu kadar çıkmaz olması canımı çok yakıyor.
Daha önce de ayrılık dönemimiz olmuştu bir ay, her gün saatlerce ağlıyordum, yine aynı süreçleri geçmek benim için çok yıpratıcı. Ona bağımlı mıydım bağlı mıydım bilmiyorum, bütün planlarımı onun hayatına göre yapmıştım, onsuz bir hayat canımı çok yakıyor.
Devamlı ağlamak istemiyorum, bir hayatım var ve dünyanın sonu değil bunu biliyorum ama başa çıkamıyorum. Sürekli suçu kendimde arıyorum ama suçlu olmadığımı biliyorum. Hisler gelip geçici olabilir anlayabiliyorum ama birlikteyken her şey çok güzelken daha 4 gün önce görüşmüşken ve hiçbir şey yokken bir anda hayatımdan çıkması kalbimi çok kırdı. Bu zamanda ilişkiler çok değersizleşmişken ve ben de hayatımda ilk kez aşkı onunla yaşamışken onca planlarımız varken ve kendi de sevdiğini keyif aldığını söylüyorken şu an boğazım düğümlenmiş gibi hissediyorum, uzvumu kaybetmiş gibi. Canım çok yanıyor.
Günlük hayatımda yaptığım şeylere devam edemiyorum, sürekli ağlıyorum, başım çatlıyor, artık geçsin istiyorum.
Bu soru 12 Ağustos 2024 16:24 tarihinde Psikolog Sinem Temel tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba, ayrılık acısı ölüm acısı gibidir. Bir daha onunla konuşamamak, bir daha ona sarılamamak, bir daha onunla iletişimde olamamak, onunla aynı ortamda olamamak, ona sevdiğini söyleyememek ölüm gibi gelebilir insana.
Bu ayrılık döneminde karmaşık ve yoğun duygular yaşayabilirsiniz. Üzüntü, öfke, gerginlik, kırgınlık, güvensizlik, kaygı, korku ve hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.
Yas sürecini yaşamak, yas tutmak ve hüzün duygusuna izin vermek psikolojik sağlığınız için olması gerekendir ve iyi gelecektir.
Ayrılık sürecinde biten ilişkinizi gözden geçirmeniz, hangi duyguyu neyin yaratmış olabileceğine göz atmanız gerekmektedir. Deneyimlediğiniz hüzün ilişki kaybı ile mi ilgili? Yoksa ilişki ile ilgili bir yanılsamadan ibaret mi? Bunlara göz atmanız gerekmektedir.
Ayrılık sürecinde ilişkinizi gözden geçirirken kendinize birtakım sorular sorabilirsiniz.
Birbirimize gerçekten sevgi dolu bir şekilde davrandık mı?
Aramızda saygı ve sevgi dolu bir iletişim var mıydı?
Gerçekten birbirimizin yanında mıydık?
İkimiz de birbirimize karşı dürüst müydük?
Birbirimizi geliştirmede karşılıklı olarak birbirimize destek olduk mu?
Bu sorular biten ilişkinizi gerçekçi bir şekilde değerlendirmenizi sağlayacaktır.
Duygularınızı deneyimlemek sizi zorluyorsa bu süreçte yazmak iyi gelebilir. Kendinize bir duygu tablosu oluşturarak, ilişki içerisindeyken ve ilişki bitimindeki duygularınızı kontrol ederek ve yazarak yorumlayabilirsiniz.
Spor yapmak ayrılık sürecinde bedensel ve zihinsel iyilik haliniz için etkili olacaktır. Yoga ve pilates gibi sakinlik ve dinginlikle yapılan egzersizleri deneyimleyebilirsiniz.
Hemen hemen her gün doğada yapılacak 40 dakikalık bir yürüyüş zihninizi rahatlatacaktır.
Bu süreçte sevdiğiniz dizi ve filmleri izlemek, yeni müzikler keşfetmek, öz bakımınıza önem vermek, evcil bir hayvanınız varsa onunla ilgilenmek ruh halinizi iyileştirmede yardımcı olacaktır.
Sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla, ailenizle sosyalleşmek ayrılık sonrasındaki bu dönemde destekçidir. İçinde bulunduğunuz döngüden sıyrılmanıza yardımcı olur.
Ayrılık sonrası partnerinizle ilgili sosyal medyadan bilgi sahibi olmak ayrılığın başlarında size iyi gelmeyebilir. Bu nedenle sosyal medyaya biraz ara vermek, kendi içinize yönelmek faydalı olacaktır.
Her insanın güçlü yönleri ve olumlu tarafları vardır. Bunları keşfetmek ve geliştirmek için üzerine gitmek de kendinize değer vermek için ideal bir tercih olacaktır.
Unutmayın ilişkinizi kaybetmek demek kimliğinizi ve kendinizi kaybetmek demek değildir.
Bizler partnerimiz olmadan da yeterli, tam ve sağlıklı bireyler olabiliriz.
Sevgiler.
Psk. Sinem Temel