Ayrılık sonrası stalk vazgeçilmez oldu
Terk edileli 20 gün oldu devamlı hesabına bakıyorum takipçi sayısını takip ediyorum bağımlılık haline getirdim nasıl kurtulabilirim . yaptığım yanlış mı benim için daha mı kötü stalklamak bunu nasıl aşabilirim günde 10 defa baktığım bile oluyor bakmayınca kendimi çok kötü hissediyorum gibi geliyor nasıl bir yol çözebilirim devamlı başka yerden takip ediyorum kendimi tutamıyorum bu benim için daha mı kötü nasıl başa çıkılır.
Bu soru 3 Ağustos 2024 21:23 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Eski partnerinizle yaşadığınız ayrılık sonrası kabullenmekte zorlanmanız, sürekli o kişi ya da yaşananları düşünme –ihtimaller, keşke, pişmanlıklar vs.- kendinizi kötü hissetme gibi durumların yaşanması beklenen, anlaşılır bir durumdur ve bu durum bir problem olarak değerlendirilmez. Ancak bu süreç günlük işlevinizin önüne geçmeye başlıyorsa, sosyal ilişkilerinizi olumsuz etkiliyorsa, uyku veya beslenme düzeninizi bozuyorsa bir problem olarak ele alabiliriz.
Bütünüyle sizi etkiler hale gelen stalklama davranışı, sürekli merak etmek artık olumsuz olarak etkilendiğinizi görüyorum. Bu stalklama davranışıyla baş edemediğinizden olumsuz hisleriniz daha da yoğunlaşır hale gelmiş.
Eski partneriniz tarafından terk edildiğinizden ilişkinin bitimine yönelik yüleşme fırsatınızın olmayışı, içinde bastırılmış kalan düşüncelerinizden hala stalklama eğilimi gösteriyor olabilirsiniz. Yüzleşemediğinizden kabullenmekte zorlanıyor olabiliriniz. Kabullenemediğiniz için partneriniz hala hayatınızdaymış hala sizin için önemli birisiymiş gibi merak ediyor veya devamlı stalklıyorsunuz.
Bu davranışı azaltmak için öncellikli olarak küçük hedefler belirleyebilirsiniz. Küçük hedeflerle asıl büyük hedefe sağlam adımlarla ilerlersiniz. Hedefleri netleştirmeden önce kendinizi gözlemlediğiniz bir duygu-düşünce-davranış kapsamında yer alan duygu durum kaydınız tutabilirsiniz. Bu kaydı yazarak görmeniz somut bir şekilde görmenize ve gerçekçi bakış açısıyla değerlendirmenize yardımcı olabilir.
Duygu durum kaydından çıkan sonuçlar çerçevesinde küçük hedeflerinizi oluşturabilirsiniz. Örneğin aldığınız kayıtlara göre günde on sekiz kere stalkladığınızı varsayalım. Ertesi gün bu sayıyı on beşe düşürmeyi hedefleyebilirsiniz. Diğer gün on iki bir başka gün sekiz gibi. Her hedefi gerçekleştirdiğinizde kendinizi ödüllendirin. Ödüllendirirseniz motivasyonunuz artar ve istikrarlı olabilir.
Bu sürecinizin rahatsızlığına dair bir puan verecek olsaydınız kaç verirdiniz? (1 en az 10 en kötü) Diyelim ki sekiz verdiniz. Bu verdiğiniz puanı yedi ya da altı buçuk yapmak için neler yapmalısınız? Nasıl baş etmeli ya da neleri değiştirmelisiniz?
Sevgili danışan, sürecinizle ilgili baş etmekte zorlanıyorsanız bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.