Bağımlı, takıntılı ve kıskanç ve hassas biriyim
Şu ana kadar 4 ciddi ilişkim oldu ve 4’ü de aynı örüntüden sonlandı. Ben sevgilimi hatta bir insanı bile direkt hayatımın merkezine alıyorum sadece o varmış gibi hareket ediyorum. Ondan başka kimseyi gözüm görmüyor kimseyi de istemiyorum. Gerçekten ona çok fazla ilgi ve sevgi veriyor aynısını ondan da bekliyorum lakin hiç alamıyorum. Hep ikinci plana atılıyorum. Arkadaşları benden daha değerli oluyor. Benimle konuşacak 5dk vakit bile bulamıyor ama arkadaşlarına her vakti var. Ve ben çok takıntılıyım.
Asla karşımdaki insana güvenemiyorum. Kız arkadaşları olsun istemiyorum beni aldatmasından korkuyorum. Cafeye veya herhangi bir yere gitsin de istemiyorum başka kadınlara bakmasından korkuyorum. İlişkimiz bir gün iyi gitse ikinci gün tartışma çıkarıyorum. Sürekli karşımdaki insanı kısıtlamaya çalışıyorum. İzlediği veya oynadığı dizide ve oyunda kadınların olmasını hele de çıplaksa kaldıramıyorum. Ne yapabilirim? Bu huyumdan kurtulmak istiyorum çok denedim ama başaramadım. Tamam bu kadar tepki vermeyeceğim bir daha diyorum ama tutamıyorum ve kıskançlık krizine giriyorum. Beni aldattığına şahit olmamama rağmen önceki ilişkilerimdeki travmalarımı aşamıyorum.
Belki de evliliğe giden bir ilişkiyi iki seferdir ben mahvettim. Ne yapacağım? Bu toksik zihniyetten nasıl kurtulabilirim nasıl bu kadar kasıntı olmayı bırakıp toksik döngüme son verebilirim?
Bu soru 19 Kasım 2024 06:12 tarihinde Psikolog Melisa Genç tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, öncelikle kendinizdeki bu problemi fark edip yardım almak istemenizi takdir ediyorum. İlişki içerisinde hissettiğiniz bu yoğun duygular, kıskançlıklar sevgiye duyduğunuz yoğun ihtiyaçlar kaynaklı olabilir, geçmişte yaşamış olduğunuz olumsuz deneyimleri tekrar etme eğiliminiz olabilir ve bu durum romantik ilişkilerinizi büyük bir şekilde etkiliyor. Bu döngüyü kırmak için öncelikle bu duyguların temelinde nasıl bir kaybetme korkusu olduğunu anlamak gerekiyor. Size bu konuyla alakalı birkaç öneride bulunacağım;
İlişkilerinde karşındaki kişiyi hayatının merkezine koyarak tüm hayatını o kişi haline getirme, başkası için kendi hayatından vazgeçme. Her zaman kendi hobilerin, arkadaşların olsun. İlişkilerde partnerin senin mutluluğunun tek kaynağı olmamalı. Güven eksikliğinin kaynağını bulmaya çalış. Güven eksikliği genellikle geçmiş travma ya da öğrenilmiş aile ilişkileri temelli olabilmektedir. Geçmişte seni etkileyen tüm olayları yaz ve bu durumların artık seni kontrol etmeyeceğine dair söz ver. Kıskançlık duygusu birini çok sevdiğini değil kaybetmekten korktuğunu gösterir bunun temelinde kaygılı bağlanma yatar genellikle. Senin kıskançlık durumun karşındaki kişiyi bezdirip ilişkiden soğumasına neden olabilir bu yüzden harakete geçmeden önce kendini sorgulamayı öğren. Partnerinin ve kendinin sınırlarını bil, saygı duy. Böylece ilişkiniz sağlıklı temeller üzerine kurulu bağımlı değil bağlı bir ilişki olacaktır. Tüm bunlar işe yaramazsa, yeniden eskisi gibi davrandığını hissedersen psikolojik destek alman sana çok iyi gelecektir, geçmişine ışık tutarak bugününü aydınlatacaktır. Sevgilerle…