Bağlanma problemlerimi nasıl çözebilirim?
8-9 yıldır tanışıklığımız olan 4 aylık ilişkim bitti. Uzun zamandır böyle hissetmediğim ve bir daha hissedemeyeceğimi düşündüğüm bir ilişkimdi. Bitmesini istemiyorum ama devam ettirmek için adım atamıyorum. Karşımdakinin tepkisini bilemiyorum. Nedenini söylemeden bitirdi. O da beni seviyor biliyorum ama sebebini kovalamak istemiyorum çünkü bir şey yapmadım ve en ufak bir şeyde beni bu şekilde bırakabilen birini kovalamak istemiyorum. Kendime saygısızlık, aşkımın peşinden gitme arasında kalıyorum. Nasıl bağlandım bilmiyorum. Nasıl koparım bilmiyorum. Kopmak istiyor muyum onu da bilmiyorum. Devam etsin istiyorum ama devam ettiğinde de her an ayrılacak korkusu yaşıyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum.
Bu soru 8 Ağustos 2024 04:55 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, ilişkilerde partnere bağlanma şeklimizi erken çocukluk yaşantılarımızla açıklayan bağlanma kuramından bahsetmek istiyorum size. Siz de partnerinize karşı yaklaşımlarınızın nedenini bu doğrultuda sorgulayabilirsiniz.
Bowlby’in bağlanma kuramına göre yetişkin yaşamımızda ilişkilerimizin temelini bebeklikte anneyle kurduğumuz bağ oluşturur. Bu bağın nasıl kurulduğuna bağlı olarak sorunlarla nasıl başa çıktığımız, ilişki tatminimiz, stres yönetimimiz belirlenir. Bowlby’in bağlanma şekilleri şunlardır;
1.güvenli bağlanma:bebeklikte ihtiyaçları karşılanan birey olumlu benlik geliştirir, anne tarafından koşulsuz kabul ve ilgi görmüş kişi yetişkin hayatında ilişkilerini de olumlu olarak algılar, yaşama pozitif bakar, sorunlarla baş etmeyi bilir.
2.saplantılı bağlanma: bebeklik yaşamında eksik olan güven duygusunu yetişkinlikte diğerlerine karşı aşırı bağlanmayla telafi etmeye çalışırlar. Terk edilmekten çok korkarlar, diğerlerinin boyunduruğu altına girmeye meyillidirler.
3.Kayıtsız bağlanma: anne tarafından görmezden gelinen bebek anneyle arasına mesafe koyarken yetişkin yaşamında da ilişkilerinde mesafeli olur, özgürlüğüne düşkündür, bağlanmayı reddeder.
4.Korkulu bağlanma: bebeklikte anneyle yeterli bağ kuramayan, annenin varlığının net olmadığı durumlarda bu bağlanma stiline sahip kişi ilişkilerinde sürekli güven problemi yaşar, reddedilmeye karşı hassastır, huzurlu olamaz.
Gördüğünüz gibi yaşamda karşımıza çıkan partnerleri seçmemizde, onlarla sürdürdüğümüz ilişkilerde kendi geçmişimizden getirdiğimiz birçok şey vardır. Burada partnerinizden bağımsız olarak ilişkilere bakış açınızı değerlendirmeye çalışın, gerçekten kopmak istediğiniz ancak kopamadığınız bir ilişkide partnerinizde sizi tetikleyen ve kimyanıza aşırı uyan özellikler vardır ancak bunlar tehlikelidir, gerçeği görmenizi engeller. İlişkiyi devam ettirme motivasyonunuzu düşünün, 8-9 yıldır tanıdığınız insan size güven veriyor olabilir ancak bu güven tanıdıklıkla ilişkili olabilir, tüm bunları düşünmeniz soru işaretlerinizi büyük ölçüde cevaplandıracaktır.
iyi günler dilerim.