Psikoloji

Bana ne oluyor?

Gizli Kullanıcı2 Eylül 2024 13:02

En büyük hayalim senarist olmaktı ve bu yolda şu an sinema okulunu bitirmem için son bir yılım kaldı fakat şu an öyle bir boşluktayım ki ne istediğimi kim olduğumu gerçekten bu mesleği mi yapmak istediğimi bilmiyorum. Sanki başarısız olmuşum gibi hissediyorum. Tüm hislerim, amaçlarım ve hayallerim yok olmuş gibiyim. Bir adım atmak istiyorum ama bir şey bana engel oluyor. Senaryolarımı yazamıyorum, yazmak için adım attığımda kelimeleri unutuyorum aklım karışıyor ve tek kelime yazamadan gün bitiyor. Hiçbir şey eskisi kadar eğlenceli değil. Neredeyse üç aydır dışarı çıkmıyorum, arkadaşlarımla konuşmuyorum. Bunları yapmak istemiyorum. Her gün aniden kalp çarpıntıları ve nefes darlığı yaşıyorum ve birden bire ağlamaya başlıyorum. Kendimi yetersiz ve amacı olmayan biri olarak görüyorum ve mezun olduktan sonra ne yapacağımı bilmiyorum. Aileme borçluyum ve onlar benden akademisyen olmamı istiyor fakat ben bunu istemiyorum. Sorun şu ki ne istediğimi ben de bilmiyorum. Bundan önce sadece senarist olmak isterdim fakat şimdi o bile anlamsız geliyor. Kişisel bakım dahi yapacak enerjim yok. Aynaya baktığımda berbat halde olduğumu görüyorum ama bir şey yapamıyorum. Sadece yansımama bakıp kendime acıyorum. Ben sanki çok yorgun gibiyim ya da kaybolmuş gibi. Her şey anlamsız geliyor.

Bu soru 3 Eylül 2024 15:05 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, yaşadığınız süreç sizin için zorlayıcı olduğunu anlayabiliyorum. Hayat bazı evrelerde anlamını kaybeder ne olmak istediğimizi , kim olmak istediğimizi hatta o an bile kim olduğumuzu unutabilir,anlamayabiliriz. İnsanı en çok zorlayan durumlardan biri belirsizliktir. Gelecekte ne olacağını kestirememe, seçimlerimizin sonuçlarında neler yaşayacağımızı bilememe gibi durumlar bizi yoğun bir kaygıya ve bu kaygının getirmiş olduğu boşluğa sürükler.

İsteksizlik sonucu davranış gerçekleşmez, davranışın gerçekleşmemesi sonucu tekrar isteksizlik gündeme gelir ve bu da bir kısır döngüye sokar. Ancak bu kısır döngüde çıkmak pekala mümkündür. Sizde bu durumun hayatınızı olumsuz etkilediğini farketmiş ve gerekli çabayı göstermek için ilk adımı soru sorarak atmışsınız bile. Neler yapabileceğimize bakalım.

Öncelikle birdenbire kalp çarpıntısı, ağlama krizlerinden bahsetmişsiniz. Bu durum herhangi bir kaygı ile doğru orantılı olarak meydana çıkabilir. Bu durumların sebebini bulmak , çözüm bulmak için ilk adım olacaktır. Kendinizi gözlemleyin gün içinde ne olduğunda nefes almakta zorlanıyorsunuz ya da ağlama isteği geliyor? O sırada zihninizde beliren düşünce neydi? Bunları keşfetmeye çalışın ve not alın. Böylelikle asıl sizi tedirgin eden şeye ulaşabilir ve bu konuda ne yapabileceğinizi araştırabilirsiniz.

Kendi kişisel ihtiyaçlarınızı, bakımınızı, isteklerinizi ihmal ediyor olmak bile kendinize suçlu hissettirecektir. Bu yüzden duygularınızı bu davranışlarla dışarı vuruyor olabilirsiniz.

İstediğiniz bölümden meslekten emin değilseniz. Kendinize zaman tanıyın konularla ilgili araştırma yapın. Etkinliklere katılın. Biliyorum isteksizim kendime bile bakamıyorum nasıl yapayım diyeceksiniz. Ancak ilerleme kaydedebilmek için küçükte olsa adım atmak gerekli. Hiç bir adımı küçümsemeyin. İlk adımınız buraya yazmak oldu. Bundan sonraki hedeflerinizi belirleyin.


Kendinize günlük br aktivite güncesi belirleyin. Bu yüzünüzü yıkamak,cilt bakımı yapmak, yürüyüşe çıkmak, yatak toplamak gibi aktiviteler olabilir. Gününüzü saatlere bölün ve şu saatte bunu yapacağım diye yola çıkın. Her yaptığınız aktiviteye bir tik atın ve bir sonrakine geçin. Her aşamada biraz daha motive hissedebilirsiniz.

Amacımız çökkün depresif duygu-durumuna rağmen o aktivitenin içinde kalmak ve devam ettirmektir. Kendinizi buna yapmaya zorlayın. Yapmadığınız takdirde kendinize olan güveniniz ve motivasyonunuz azalacaktır. Süreç zorlayıcı ve sabır gerektirir. Pes etmeyin ve kendiniz için adımlarınızı atmaya devam edin.

Ailenizden ve çevrenizden bu konuda destek alabilir, duygularınızı paylaşabilirsiniz.

İsteklerinizden emin olduktan sonra ailenizle açık ve dürüst bir şekilde konuşabilir,düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Size bu konuda destek olmalarının önemli olacağını dile getirebilirsiniz.

Bu süreçte zorlanırsanız bir terapist eşliğinde devam etmek faydalı olabilir.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.


Seviyle kalın.


Uzm.Psk.Berfin Sönmez

alinti

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Dediğiniz tavsiyelere uyacağım.

Cevaplanmış benzer sorular