Bazı seslere karşı gereksiz bir sinir hissediyorum
Eskiden böyle değildim ama yaklaşık üç yıldır bazı sesler beni sinir eder oldu . Aslında kolay kolay sinirlenen biri değilim fakat bu sesler bana çığlık atma isteği veriyor. Mesela çiğneme sesi . Bir başkasının çiğneme sesi ya da kendim yemek yerken ki çıkardığım çiğneme sesleri beni o kadar rahatsız ediyor ki. Özellikle bazı aile üyelerim ağız şapırdatarak yemek yiyince katlanılmaz bir hal alıyor bu durum benim için.
Hatta bir keresinde kulaklık takmıştım. Kendi çiğneme sesime bile tahammülüm yok bu yüzden yemek yemeği bile azaltmistim bir dönem o sesler çıkınca çok sinirlerim bozuluyor . Ayrıca nefes sesi de beni çok rahatsız ediyor . Özellikle birinin nefesi enseme değse o kişiye zarar verme durumuna gelecek kadar sinirleniyorum fakat genelde bunu insanlara söylememeyi ve elimden geldiği en hızlı şekilde ordan uzaklaşmayı tercih ediyorum . Ne yapmam gerekiyor yardım eder misiniz ?
Bu soru 19 Ekim 2024 20:27 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, yaşadığın durumlar seslere karşı aşırı bir hassasiyetinin olduğunu gösteriyor. Bu durum mizofoni olarak adlandırılabilir. Mizofoni, belirli seslere karşı yoğun bir rahatsızlık hali ve sinirli hissetmek olarak tanımlanıyor.
Çiğneme sesi, nefes alışveriş sesi gibi sesler ciddi bir rahatsızlık yaratıyor gözüküyor ve kaçınma davranışların olduğunu belirtiyorsun. Ortamdan uzaklaşmak bir kaçınma davranışıdır.
Yaşadığın bu durumu tetikleyen unsurları bulmak ve tepkilerini anlamak çok önemlidir. Bu durumla başa çıkmak için birkaç yöntem vardır. Örneğin farkındalık egzersizleri, dikkat dağıtma, rutin ve ortamı değiştirme ve destek almaktır.
Sesleri duyduğun anda tepkilerini kontrol edebilmen için yapacağın nefes egzersizi ve gevşeme teknikleri anlık sinir hissini yönetebilir. Bu egzersizlere internet üzerinden ulaşman ve günlük hayatına entegre etmen önemli olacaktır. Hem gündelik hayatında hem de seslere maruz kaldığın anda bunları yapmayı denemelisin.
Dikkat dağıtma konusunda, odak noktanı başka bir şeye çevirmeyi deneyebilirsin. Biraz zorlayıcı olabilir, ancak tüm yöntemlerle birlikte fayda sağlayacaktır.
Ortam değiştirme konusunda yeme alışkanlıklarını değiştirmek en aza indirecek rutin belirlemek iyi olabilir.
Destek almak bu durumla baş edebilmek için en etkili yol olabilir. Burada bilişsel davranışçı terapi ekolü ile çalışan bir psikolog size yardımcı olabilecektir. Terapi sürecinde, seslere karşı verdiğin tepkiler incelenir, aşamalı olarak o seslere maruz kalman sağlanarak o seslerin ne olduğunu ve neler hissettirdiğine odaklanarak bir çizelge sağlanır. Burada kaygını azaltmak için adım adım ilerlenir.
Son olarak bu konuda yaşadıklarını deneyimleyen birçok insanın olduğunu bilmeni isterim. Fakat bunlar üzerinde çalışarak hafifletmen mümkün olabilir.
Hoşça kal,
Sevgilerimle, Psikolog İrem Bor.