Ben temizlik hastası mıyım?
her zaman, gittiğim her yerde, dokunduğum her şeyden sonra mutlaka ellerimi yıkamam gerekiyor. yoksa ne yüzüme ne saçıma ne de üstüme başıma dokunamıyorum. oturmadan önce oturduktan sonra mutlaka ellerimi yıkamam gerekiyor. üstelik sadece ellerim değil dirseklerime kadar yıkıyorum. cildim iyice kurudu ve artık acımaya başladı. dışardan eve geldiğimde, işten eve geldiğimde mutlaka duş almam ve bütün kıyafetlerimi yıkamam gerekiyor. tuvalete girip çıktıktan sonra bile mutlaka vücuduma su tutmam gerekiyormuş gibi hissediyorum ve tutuyorum hatta bazen sırf tuvalete girdim diye duş alıyorum. iş yerindeyken tuvalete çıkmamaya çalışıyorum. hatta bazen o kadar sıkışık oluyorum ki eve kendimi zar zor atıyorum. her hangi bir yere temesımda hemen ellerimi yıkıyorum. ne yapacağım nasıl kurtulacağım bundan bilmiyorum.
Bu soru 16 Ekim 2024 15:42 tarihinde Psikolog İlknur Yılmazgil tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan,
Öncelikle burada yazdığım hiçbir şey bir tanı ve tedavi yöntemi içermez tanıyı koymak için yetkin kişi psikiyatristtir.
Sevgili danışan, yaşadığınız bu durumun sizin için ne kadar zorlayıcı olduğunu görebiliyorum. Bu yaşadıklarınız sizi gün içinde hem fiziksel hem de zihinsel olarak ciddi bir şekilde yoruyor gibi. Anlattığınız bu temizlik ve hijyen ile ilgili ritüeller, belirli bir süre sonra günlük yaşamınızı etkileyen, zamanınızı ve enerjinizi tüketen bir hale gelmiş olmalı. Bu tür düşünceler ve davranışlar, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) olarak adlandırılan bir duruma işaret ediyor olabilir.
OKB’de, kişi istemediği halde bazı düşünceler (obsesyonlar) zihnine gelir ve bu düşüncelerden kurtulmak ya da rahatlamak için belirli davranışları (kompulsiyonlar) tekrar eder. Sizin durumunuzda, temizlik ve yıkama ritüelleri, zihninizde oluşan rahatsızlık hissini yatıştırma çabanızdan kaynaklanıyor olabilir. Zihminizdeki
Bu süreçte, en önemli şey şunu anlamak: Bu davranışlar sizin kontrolünüzün dışında gelişen, tekrar eden ve sizi zorlayan düşüncelerden kaynaklanıyor. Kendi kendinize "Neden böyle yapıyorum?" diye düşünmek ve bu durumu anlamlandırmaya çalışmak yerine, bu döngüye neden olan asıl mekanizmayı fark etmek önemlidir. Yani, bu zorlayıcı düşüncelerle başa çıkmak için bir ritüel uyguladığınızda, kısa süreli bir rahatlama hissi yaşarsınız fakat uzun vadede bu döngü kendini tekrar eder. Ve sizi bir çıkmaza sokar.
İçinde bulunduğunuz bu türr durumda profesyonel destek almak, çok daha hızlı ve etkili sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır. Bilişsel davranışçı terapi (BDT), OKB gibi durumlarda çok başarılı sonuçlar verir. Bu terapide, sizi rahatsız eden bu obsesif düşüncelerle nasıl başa çıkabileceğiniz ve bu kompulsif davranışların nasıl azaltılabileceği üzerine çalışılır. Terapi sürecinde, sizi tetikleyen düşünceleri ve davranışları tanımak ve bunları yönetmenin yollarını öğrenmek, temizlik ritüellerine olan bağımlılığını azaltmana yardımcı olur.
Son olarak şunu hatırlatmak isterim bu süreçte kendinize nazik olmanız ve yardım almanın sizin için ne kadar değerli olduğunu bilmeniz gerekiyor. Lütfen kendinize iyi davranın ve bu süreci kendiniz için daha zor hale getirmeyin. Umarım bir nebze de olsa yardımcı olabilmişimdir.
Esenlikler dilerim.
Psikolog İlknur Yılmazgil.
teşekkür ederim