Beni herkesin önünde aşağılayan öğretmeni unutamıyorum ne yapmalıyım
Eskiden beni baya hir goren dışlayan kucumseyen hocayı kafamdan atamıyorum travma olmuş artık bir olay yaşasam onunla bağdaştırıyorum o aklıma geliyor sonra ben de kendimi yetersiz hissetmeye başlıyorum. Şimdi o kadın kardeşimin de öğretmeni ve ona da benim hakkımda hoşuma gitmeyen bir şey söylemiş duyduğum an beyninden vurulmuşa döndüm kendimi zor toparlamıştım yine eski günlere geri dönmüş gibi oldum resmen şimdi olsa bana böyle şeyler söylemesine izin vermem asla ama o zamanlar küçük olduğum için pek farkında değildim yani.O öğretmen benim travmam oldu bundan nasıl kurtulucam insanların düşüncelerini de çok önemsiyorum bunun da bu hoca yüzünden olduğunu düşünüyorum.Hem mükemmel olmak zorunda gibi hissettiriyor bu yüzden her şey üzerinde çok fazla düşünüyorum kafa patlatiyorum ve çok yoruluyorum hem mental olarak hem bedenen kendimi çok yorgun hissediyorum. O kadının beni tüm sınıfın önünde aşağılayışı,onun yüzünden ailemle ettiğim kavgalar, tahammülsüzlüğüm onun yüzünden bu kadın benim hep travmam olarak kalacak,o sınıftaki kişiler de öyle ayrıca baya dislandim ve hor görüldüm bir kere dislandigin zaman hep dışlanacakmış gibi hissediyorsun geçmişteki şeyleri bugüne taşıyorsun bugünün mahvoluyor napmaliyim
Bu soru 27 Eylül 2024 21:21 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, kişilik gelişiminde anne-babamızın önemi dışında öğretmenlerimizin yeri de yadsınamayacak kadar büyüktür, bu araştırmalarla da desteklenmiştir. Özellikle ilkokul hocalarımız kendimize ve hayata bakış açımızı oldukça etkilemiştir. Ancak yaşadığınız bu küçük düşürülme özellikle ergenlik döneminize denk geldiyse de üzerinizde böyle bir etkisi olması çok normal. Maalesef insan yetiştirmenin anlamını kavrayamamış ve öğrencilere nasıl yaklaşılması gerektiğini bilmeyen çok fazla öğretmen var, kime sorarsanız sorun mutlaka bir öğretmeniyle ilgili bu tanımlamaları yapacaktır, acı ama gerçek.
Özellikle ergenlik döneminde kişiler duygularına karşı tahammülsüzdürler. Herhangi bir eksiklik ve engellenme duygusunu kabullenmekte güçlük çekerler. Bunun yanında birçok insanın yaşadığı akran zorbalığıyla da baş etmek zorunda kalırlar, çoğu insan bunları yaşarken sizin şu anınıza da yansımasının elbet sebepleri vardır. En temelde doğup büyüdüğünüz ev vardır. Burada olduğunuz gibi kabul edildiniz mi? Bir yanlış yaptığınızda makul tepkiler mi yoksa abartılı tepkiler mi aldınız ? yeterince ilgi ve sevgi gördünüz mü ?
Daha sonrasında olumsuz otomatik düşüncelerinizi fark edin; bir kere dışlandığınız zaman hep dışlanacağınızı düşünüyorsanız, bu kehanetinizi gerçekleştirirsiniz, bu evrenin bir oyunu değildir, dışarıya çok hassas görünerek size yapılan davranışları yanlış yorumlamaya müsait olursunuz en sonunda da dışlanmış hissedersiniz.
Şu anda o öğretmenin bir öğrencisi olmadığınızı fark edin; o an kendinizi koruyamamış olabilirsiniz ama şu an bu durumun sizdeki etkisini görmüş biri olarak her şeyin farkındasınız. Fark ettiyseniz değiştiredebilirsiniz.
Yüzleşme şansınız varsa mutlaka hocanızla konuşun, nasıl hissettiğinizi anlatın, bu konuşma sizi kaygılandırsa da sonrasında rahatlamanızı sağlar.
Değerinizi fark edin, birinin sizi küçük görmesinden çok daha fazlasısınız, siz kendinize karşı şefkatli yaklaştığınız sürece dıştan gelen hiçbir ses size travma yaratmaz. Hocanızın size bu şekilde davranması onunla ilgilidir, kendi kişiliği ve sorun çözme yöntemlerindeki eksikliklerden kaynaklanabilir.
Dünya kocaman bir yer ve hepimiz çok küçük bir yer kaplıyoruz. Burada herkes kadar değerliyiz çünkü hepimiz biriciğiz.
Yaşadığınız sorun büyük ölçüde kendinizle ilgili olumsuz yargılara sahip olmanızın yanında geçmiş meseleleri halledememekle ilgilidir; bu çok normal her zaman her şeyle başa çıkamayabiliriz, terapi bize başa çıkabilmemiz için yol bulmamızı sağlar, terapi iyileştirir ve çok daha sağlıklı bir hayat yaşamanızı sağlar.
sevgiler.
Çok teşekkür ederim bana çok iyi geldiniz