• Anasayfa
  • Sorular
  • Beynimdeki sürekli olumsuz düşüncelerden nasıl kurtulurum?
Psikoloji

Beynimdeki sürekli olumsuz düşüncelerden nasıl kurtulurum?

Gizli Kullanıcı13 Ekim 2024 18:28

Yaklaşık 3 yıl önce annemi kanserden kaybettik. İlk yillarda aştım güçlüyüm zannediyordum. Ama şimdi sürekli bi yerim ağrıdiginda ya da olumsuz bişey hissettiğimde acaba ben de öyle olup hasta olacak mıyım kaygısı başladı. Doktora gitmeye kokuyorum. 4 yaşında oğlum var ona bakıp ya bana bişey olursa diye düşünüp kendimi hep bu düşüncelerin içinde buluyorum. Beynimde susmayan olumsuz düşünceler var. Ne yapacağımı bilmiyorum. BN yardımcı olur musunuz?

Bu soru 15 Ekim 2024 17:38 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, yaşadığınız durumda yas sürecinize dair hislerinizi ve sağlığınızla ilgili artan kaygılarınızın sizin için ne kadar zorlayıcı olduğunu anlıyorum. Annenizin vefatı, hayatınız için zor bir deneyim ve etkilerini aşmak zaman alıyor. Son dönemde yaşadığınız en ufak bir ağrı sizi olumsuz düşüncelere sürükleyerek kaygılanmanıza sebep oluyor.

Yas süreci, aşamalardan oluşur. İlk başlarda güçlü olduğunuzu hissetmişsiniz ancak ilerleyen aşamalarda duygusal etkiler belirebilir. Bu oldukça normaldir. Ve sağlığınız hakkında endişeleri beraberinde getirebilir. Kendinizin hastalığa yakalanabileceği kaygısı ve çocuğunuza dair endişeleriniz annenizin hastalığının oluşturduğu izler ile tetiklenebilir.

Vücutta hissettiğiniz belirtilerin hastalıkla ilişkilendirilmesi ve hastalığa dair bir korkuya dönüşmesi söz konusu olabilir. Kaygı seviyesi arttığında da fiziksel semptomlar yaşanabilir. Baş ağrısı, mide problemleri, kas ve göğüs ağrıları gibi. Kaygı döngüsü, belirtilere daha fazla odaklanmanızı sağlar ve kaygı seviyenizi arttırabilir. Basit bir ağrı bile sağlık problemini çağrıştırabilir, korkunuzu tetikleyebilir.

Yas süreci herkes için farklıdır, tam olarak geçmiş bir deneyim olmayabilir. Bu anlamda annenizle olan ilişkiniz ve bu sürecin size etkilerini anlamak önemli olacaktır.

Olumsuz bir şey olduğunda zihnimiz bunu kötü senaryolarla eşleştirebilir. Zihnimizde sürekli olumsuz düşüncelerin döndüğünü fark etmek ve sadece birer düşünce olduğunu anlamak bu noktada temel unsur oluyor. Ve bu düşünceler geldiğinde onları yenileri ile değiştirmek gerekebilir. Örneğin, Bana bir şey olursa oğlum ne yapar?" yerine "Sağlıklıyım ve oğlumla iyi vakit geçirmeye odaklanabilirim." ya da "Bu ağrı kötü bir şey olabilir mi?" yerine "Bu ağrıyı ilk kez yaşamıyorum ve kaygım bu durumu büyütüyor olabilir." cümlelerini kullanmayı deneyebiliriz.

Kısaca kayıp sonrası geleceğinizi düşünmeniz ve sağlığınızı düşünmeniz normaldir. Ancak bu durum günlük hayatınızı zora sokmamalıdır. Günlük hayatımızda "an"a odaklanmak, fiziksel aktivitelerimizi arttırmak, meditasyon uygulamalarından faydalanmak ve nefes egzersizlerini hayatımıza entegre etmek oldukça iyi gelebilir.

Gerekli gördüğünüzde bir psikologdan destek almak sürecinizi daha iyi atlatmanız için size farklı yollar ve bakış açıları sunabilir.

Hoşça kalın.

Sevgiler, Psikolog İrem Bor.

alinti

Teşekkürler

Cevaplanmış benzer sorular