Beynimin içinde konuşmak
İyi günler ben hemen hemen her zaman beynimin içinde bir şeylerin planlarını hesaplarını veya tartışma yapıyorum yani gün içinde olan şeyleri özellikle başımı yastığa koyduğum zaman uyuyamıyorum kendi kendime planlar yapacağım işler yaptığım işler bir şeyler yapıyorum hep mesela örnek veriyorum yapmam gereken bir iş varsa onunla ilgili planlar falan filan yani beynimle sürekli bir hesaplaşma bir hesaplaşma değil de bir planlar yapıyorum bu normal mi çoğu zamanda bu yüzden uyuyamıyorum. Mesela evin içinde bir duvar yıkacağım yattığım zaman kendi kendime beynimde o duvarı yıkıyorum işte yeniden örüyorum tadilatını yapıyorum o yüzden bir şekilde uyuyamıyorum. İyi çalışmalar diliyorum teşekkür ederim.
Bu soru 16 Mayıs 2024 20:22 tarihinde Uzman Psikolog Merve Ulusoy tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba,
Düşünmekten, planlamaktan uyuyamadığınızı söylüyorsunuz. Bu planlar sanki sizleri koruyan bir mekanizma mı? Plan olmadığı vakit kendinizi rahatsız ve belirsiz mi hissediyorsunuz? Bu durumda şunu söyleyebilirim; o kadar çok gelecekteki zihniniz ya da geçmişte asla anı yaşamıyorsunuz. Oysa her şey gelip geçici tek bir an var o da şu an.
Sanki planlar kurarak zihninizi koruyor ve belirsizliğe karşı kendinizi koruyorsunuz. Bu çok anlaşılır olmakla birlikte, sizleri de zorlayan bir yerde olacaktır. İnsan neden kendini zorlayan şeyi yapmaya devam eder çünkü onu tetikleyen bir yerler vardır; düşünceler, davranışlar, duygular veya durumlar. Her ne varsa önce oraları deşmek gerekir. Belirsizliğe tahammülsüzlük insanın zorlayıcı yaşam olaylarından ardından daha da zorlandığı tahammül edemediği bir yerde. Belirsizliğe karşı siz ne yapıyorsunuz? Plan kuruyorsunuz belki de işte hep yapabildiğiniz bir şey ama önemi yok. Onu da planlayacaksınız.
Peki şu an için ne yapabilirsiniz? Ana odaklanma egzersizlerine bakabilirsiniz, meditasyon ve nefes egzersizleri yapıyor olmak, spor yapıyor olmak, ruminasyon yani düşüncede geviş getirici bir durum olduğu zamanlarda bunu fark ediyor olmak, belirsizliğe tahammülsüzlük ettiğiniz yerlerde bunu kabul ederek sizi tetikleyen ne var diye yazıyor olmak, resim çiziyor olmak, işinizi yapıyor olmak gibi birçok şey yapabilirsiniz. Kısacası deponuzu doldururken ana gelme egzersizleri yapabilirsiniz. Bu ana gelme egzersizlerini şöyle düşünebilirsiniz; meditasyon ve nefes egzersizi olduğu gibi bir yandan da, geviş getiren tekrarlayıcı düşüncelere daldığınızda, planlar kurduğunuzda kendinize şunu demek: "Evet şu an bunu yapıyorum, bu bana ne söylemek istiyor? Neden buna ihtiyaç duydum?" Bununla birlikte bunları tek tek değerlendirirken yazmak veya konuşmak sizlere iyi gelecektir. Sağlıklı bir ilişki, temas ve sizi rahatlatan egzersizleri bulmak. Hala daha zorlandığınız yerler olursa bir psikolojik destek önerebilirim.
Sağlıklı günler dilerim.
Psk. Merve Ulusoy
Yorumlar
Teşekkür ederim