Bipolarım ve Kilo Veremiyorum
Ben bipolar hastasıyım iki kere mani atak geçirdim. Atak dönemlerinde 10 15 kilo birden aldım. Ataklarımdan önce 53 kiloydum şu an ise 95 kiloyum.Evliyim ve arada bi doğum yaptım ama onda çok kilo almamıştım. Şu an stabilim bi rahatsızlığım yok haplarımda 1 e düştü önceden 10 15 tane hap kullanıyodum.Bu durum beni çok üzüyor ve psikolojimi çok etkiliyor bu kilo meselesi niyetleniyorum fakat devamı gelmiyor karar veremiyorum.Etrafta kilomla dalga geçiyor eşimin annesi bile sandılar bu durum beni çok ama çok etkiliyor ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim.
Bu soru 12 Eylül 2024 17:52 tarihinde Psikolog Melisa Genç tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba, bipolar, diğer adıyla iki uçlu duygudurum bozukluğu genel olarak mani ve depresyon dönemlerinden oluşur. Kişiler mani döneminde çeşitli uç davranışlar sergilemeleriyle bilinirler. Siz sanırım, anladığım kadarıyla mani dönemlerinizde çok yemek yiyorsunuz. Öncelikle sormam gereken soru şudur ki hala mani dönemlerinizde yeme ataklarınız oluyor mu ? Oluyorsa ne sıklıkla yemek yiyorsunuz ? Günde kaç öğün yiyorsunuz tahminen ? Eğer mani dönemlerini artık yaşamıyorsanız günlük yediğiniz öğün miktarı nedir ve bu öğünlerinizde genelde nasıl yiyecekler yemeyi tercih ediyorsunuz ? Tüm bu sorulara yanıtlarınız aslında bizi cevaba ulaştıracaktır.
Bu yaşadıklarınız tümüyle ele alındığında zor bir durum ve psikolojinizi ister istemez kötü etkiliyor. Kilo probleminiz aslında sadece kilonuzla ilgili değil sizin hayata bakış açınızı, ruh sağlığınızı, öz güveninizi de etkiliyor. Gerçekten kilo verdiğiniz zaman sizce tüm bu saydıklarım yeniden yerine gelecek mi ? Eski öz güveninize ya da mutluluğunuza erişebilecek misiniz ?
Kilo vermek ya da almak aslında kolaydır zor olan insanların bize olan bakış açısını değiştirmek ama en önemlisi bizim kendimize olan bakış açımızı değiştirmektir. Siz kendinizi sevmezseniz “kilolu” olarak adlandırırsanız herkes bunu yapar. Lütfen her şeyden önce kendinizi sevmeyi deneyin dediğim gibi kilo alınır, verilir bu sizin benlik algınızı değiştirmemelidir. Her halinizle her şekilde güzel olduğunuzun farkında olarak ilerlemeniz, gerekirse kilo vermeniz sizin için sağlıklı olacaktır.
Tüm bunlarla baş etmeye çalışırken çevrenizden sosyal destek almaktan kaçınmayın. Eşinizden destek isteyin duygularınız konusunda eşinize açık olun, yapmak istediklerinizi paylaşın. Sözcüklerinizle değil gerçekten duygularınızla konuşun. Eşinizden sizi diğer aile üyelerine karşı desteklemesini istemeyi unutmayın. Çünkü biriyle eş olmak demek sadece iyi anlarında değil kötü anlarında da yanında olmayı gerektirir.
Tüm bunların dışında bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz sizin için beslenme planı yapmasını isteyebilirsiniz, eğer boş vaktiniz varsa bir spor salonuna yazılıp haftada birkaç kez spor yapmayı deneyebilirsiniz bu ruhen ve bedenen size çok iyi gelecektir. Ek olarak psikiyatristinizden devam eden tedavinizle ilgili ilaçlarınızı gözden geçirmesini isteyebilirsiniz. Bir psikologdan terapi almıyorsanız terapi almayı da düşünebilirsiniz böylece yukarda bahsetmiş olduğum öz güveniniz, enerjiniz, benlik saygınız vb. Özelliklerinizi güçlendirebilir ve kendi değerinizi anlamanıza yardımcı olabilir aynı zamanda alay edilme, eleştiri vb. Olumsuz yorumlarla başa çıkmanız için birtakım stratejiler geliştirebilirsiniz.
Son olarak unutulmamalıdır ki insanların düşünceleri biz onları önemsediğimiz sürece bizim üzerimizde etkilidir ve insanlar biz her şeyi mükemmel yapsak bile daima eleştirecek bir şeyler bulacaktır. İnsanlardan çok kendi iç sesinizin ne dediğine kulak verin, kendinizi ne şekilde daha çok seveceğinize karar verin. Gerçekten değişmek istediğiniz için değişin, başkaları sizin değişmenizi istediği için ya da sizi eleştirip kendinizi kötü hissettirdiği için değil. Her şeyi kendiniz için yapın böylece çok daha mutlu olacaksınız. Sevgilerle.