• Anasayfa
  • Sorular
  • Bir kaç aydır oğlumda kekemelik başladı ne yapmalıyım?
Çocuk ve Ergen

Bir kaç aydır oğlumda kekemelik başladı ne yapmalıyım?

esak4730 Ekim 2024 12:05

5 yaşında bir oğlum var bir kaç aydır konuşurken takılıyor bazen heceleri tekrarlıyor önceden çok güzel konuşan çocuk bir anda bu şekilde kekelemeye başladı nasıl oldu anlamış değiliz bu durumda ne yapmalıyız nasıl davranmalıyız ? Psikoloğa götürdük doktor bize engelli raporu çıkaracağını ondan sonra tedavi edebileceğini söyledi birkaç aydır kekeleyen ve hiç bir engeli olmayan birine rapor çıkartmak istemedik. Rapor çıkartmak şart mı ?

Bu soru 3 Kasım 2024 16:52 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Öncelikle merhabalar ;


5 yaşında olan oğlunuzun konuşmasında takılma ve hece tekrarları gibi belirtilerin aniden başlamasının, sizler için kaygı yarattığını fark ediyorum. Ancak bu süreçte kaygılanmadan ve endişelenmeden yapılabilecek durumları size aktaracağım. Bu yaş döneminde bazı çocukların dil gelişiminde geçici konuşma bozuklukları görülebiliyor. Kaygı, stres ya da yeni deneyimlerde kekemelik belirtilerini tetikleyen unsurlardır. Öncelikle, çocuğunuzun kendi iç gelişimiyle ilgili olabileceğini ve bu sürecin geçici bir süreç olduğunu unutmayın. 5 yaş dönemi, özellikle dil gelişiminin oldukça yoğun olduğu bir dönemdir. Dolayısıyla bu tür takılmalar, duraksamalar doğal bir süreç kabul edilebilir ve çoğu zamanda yaş ilerledikçe azalabilir.


Eğer oğlunuzun konuşması birkaç aydır bu şekildeyse erken bir müdahale önem taşımaktadır. Genellikle bu tür durumlarda uzmanlar, çocuğun yaşantısına dair gözlemler yaparak çocuğu bu konuda desteklemeyi önermektedir. Ek olarak mutlaka dil konuşma terapistine gitmeniz faydalı olacaktır. Dil konuşma terapistinden birebir destek alarak süreci iyi şekilde yönetebilirsiniz.

Bu süreçte, çocuğunuz konuşurken ona sakin bir ortam sunmanız, onu acele ettirmeden konuşmasını bitirmesini beklemeniz, sözünü kesmemeniz faydalı olabilir. Çocuğunuz konuşurken takıldığında onu düzeltmemeye ve durumu dikkate almamaya çalışabilirsiniz, bu konuda sizin de kaygılı olduğunuzu ve bu durumda hassas olduğunuzu fark ederse daha çok kaygılanabilir. Kekemelik sürecinin ne zaman ve yaşanan bir durumdan sonra mı başladığını geçmiş olayları düşünerek göz önünde bulundurabilirsiniz. Yeni yaşanan bir durum kaygı yaratıp kekemelik durumunu ortaya çıkarmış olabilir.


Rapor konusuyla ilgili olarak da bazı sağlık merkezlerinde prosedür gereği rapor talep edilmektedir. Fakat tedavi için her zaman zorunlu değildir. Bazı dil ve konuşma terapistleri ya da özel kurumlar resmi rapor gerektirmeden değerlendirme yapmaktadır. Bir dil ve konuşma terapisine giderek süreç hakkında destek planı almak için görüşebilirsiniz.

Bu süreçte oğlunuza sabırla yaklaşarak, bu konunun üzerinde çok durmadan ona bu kaygınızı belli etmeden ilerlerseniz kendisini daha rahat ifade edecektir.


Sevgiler

Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu