İletişim

Birine bağımlı olmak

Gizli Kullanıcı9 Şubat 2025 19:35

Merhaba ben bundan 3 4 yil önce birine ilk defa aşık oldum ilk defa bu kadar yoğun duygular yaşıyordum çok seviyordum ama tek taraflıydi baya uzun bir depresyon süreci yaşadım toparladım sonunda ama bu seferde bidaha kimseye aşık olmayacam diye şartlandirmistim kendimi çünkü ben direkt insanlara bağımlı oluyorum ve bir ayrılık yaşandigin da mahvoluyorum ya hiç baglanmayacam öyle de düzgün bir ilişki kuramıyorum zaten bitecek diye yanii gerçekten karmaşık bir durum duygularımı nasıl yönetebilirim

Bu soru 16 Şubat 2025 14:48 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, öncelikle duygularınızı bu kadar açık bir şekilde paylaştığınız için tebrik ederim. İlişkiler ve duygusal bağlar, birçok insan için oldukça karmaşık ve yoğundur. Yaşadıklarınızın ne kadar zorlayıcı olduğunu tahmin edebiliyorum. İlk defa aşık olduğunuzu söylediğiniz kişinin sizi derinden etkilediğini anlıyorum. İlk defa böyle yoğun duygular yaşamak, bir yandan büyüleyici olabilirken, diğer yandan da zorlayıcı olabilir. Özellikle bu duygular karşılık bulmadığında, depresif duygular çok yoğun görülür. Ancak bu süreçten çıkabilmiş olmanız da bir dayanıklılık örneğidir.

Geçmişte tek taraflı yaşadığınız bu deneyimi düşünelim, ihtiyacınız olan duygusal karşılığı alamamışsınız, bu yaşamda birçok insanın başına gelebilecek bir durumdur, bunun yanında hemen herkes bu yüzden depresyona girmiyor, burada neden böyle bir deneyim yaşadığınızı anlamakta fayda var.

Aşık olduğunuz insan sizin için ulaşılmaz mıydı? Bu insandan sonra ilişkilerden kaçındığınızı söylüyorsunuz ancak daha öncesinde durum nasıldı? Bu kişiyle beraber olma şansınızın olmaması, ya da beraber olduğunuzda ilişkiye devam edemeyeceğinizi düşünmeniz bu kişiye bağımlı olmanızı sağlamış olabilir. Bu sayede güvende olduğunuzu hissetmiş olabilirsiniz, çünkü o zamanlarda da ilişkiler sizin için korkutucu olabilir ve bu yüzden ilişki kuramayacağınız bu kişiye karşı bağımlı hale gelmiş olabilirsiniz. Yani tek taraflı deneyiminiz sizi depresyona sokacak kadar yıpratmış olsa da aslında güven ihtiyacınızı karşılamış olabilir.

Şimdi ise yeni bir zorlukla karşı karşıyasınız: Bağlanma korkusu. Anladığım kadarıyla, insanlara bağlanmaktan kaçınıyor, çünkü ayrılık gibi bir durum yaşandığında derin bir acı hissedeceğinizi düşünüyorsunuz. Bu oldukça yaygın bir duygudur ve birçok kişi, benzer sebeplerle ilişkilerden kaçınabilir. Ancak, bu korkunun hayatınızı ve ilişkilerinizi sınırlamasına izin vermemek önemli.

Bağlanmaktan korkmak, kendinizi koruma içgüdüsünün bir parçası olabilir, ama aynı zamanda sizi güzel deneyimlerden mahrum bırakabilir.

Bağlanma korkusunu aşmak için kendinize küçük adımlar atabileceğiniz fırsatlar yaratabilirsiniz. Örneğin, insanlarla olan ilişkilerinizde, adım adım daha fazla bağlanmayı deneyebilir ve bu süreçte neler hissettiğinize dikkat edebilirsiniz. İlişkilerdeki kırmızı bayraklarınızı belirleyin, hoşlanmayacağınız ve bir ilişkide olmasını istemediğiniz durumları fark edin ve yeni biriyle tanıştığınızda neler olabileceğini tam olarak bilemeyeceğinizi kabul edin, Bağlanma, her zaman bir risk içerir, ama aynı zamanda mutluluk kaynağı da olabilir. Eğer işler yolunda gitmezse nasıl baş edeceğinizi düşünebilirsiniz; burada yeniden üzüleceğinizi ve depresyona gireceğinizi düşünüyorsanız elbette kaçınmanız çok normal, ancak önceki ilişki deneyimlerinizden yola çıkarak ilişkide yapmamanız gereken şeyleri veya kötü bir şeyler olduğunda nasıl başa çıkacağınızı öğrenmiş olabilirsiniz. Şu anda bir ilişkiden kaçınarak kendinizi güvende hissetmenin bedeli duygusal yoksunluk yaşamak olabilir.

Kendinize bu süreçte izin vermek, duygusal gelişiminiz için önemli olabilir. Duygularınızı sözlü veya yazılı olarak ifade etmek, onları anlamlandırmanızı ve yönetmenizi kolaylaştırabilir. Yakınınızdaki insanlarla bu durumu paylaşmanız destek almanıza yardımcı olacaktır.


Sevgili danışan bahsettiğiniz problem çok daha farklı bir bütünün parçası olabilir, bunu keşfetmek bazı zamanlarda tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değildir, burada bir uzman desteğiyle ilerlemek önemlidir, terapi iyileştirir.

Sevgiler.


Geri bildirimlerin bizim için çok değerli! Deneyimlerin doğrultusunda görüşlerini paylaşarak uygulamamızı daha iyi hale getirmemize yardımcı olabilirsin. Anketi doldurmak için buraya tıklayabilirsin.Teşekkür ederiz!”

Cevaplanmış benzer sorular