Psikoloji

Birine olan takıntılılıktan nasıl kurtulurum?

Gizli Kullanıcı30 Haziran 2024 14:37

Çalıştığım fabrikada bir abi var ve sürekli seni oğlum ile tanıştıracağım diyordu. Fotoğraflarını gösterdi vs. Çocuğa karşı bir şey hissetmiyorum ama onu düşünmeden de edemiyorum. Tanışsak nasıl olur ya da ne bileyim o tarz şeyler. Ne yapmam gerek?

Bu soru 6 Temmuz 2024 13:49 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan, 


Takıntı olarak adlandırdığınız durumu beklentiler olarak tanımlanabilir mi? Takıntılar tekrarlayıcı düşünceler veya tekrarlayıcı davranışlardan oluşurken beklenti ise gerçekleşmesine ummak denilebilir. Gerçekleşmediğinde hayal kırıklığıyla karşı karşıya kalırız çoğu zaman. 


Tanıdığınızın önerdiği kişi ile tanışma beklentisine girmiş olabilirsiniz. Beklentiniz karşılanmadığında bu duruma odaklanmışsınız, sorgulamalar yapmaya başlamışsınız. Ancak bu beklentiniz kendiliğinden gelişen bir durum olmayabilir. Mesela saksı çiçeği satın aldığınızı düşünelim. Aldığınız çiçekten beklentiniz büyümesi, çiçek açması olacaktır. Ancak siz bu çiçeği sulamazsanız, güneş ışığını alan yerlere koyamazsanız, düzenli bakım yapmazsınız çiçeğinizden beklediğinizi alamazsanız. 


Tanışmak istediğiniz kişiden ya da tanıştıracağımı düşündüğünüz kişiden beklentileriniz de tıpkı bunun gibidir. Her ne kadar bir çiçeğin bir anda büyümesini beklemiyor olsak da bunu farkında olsak da  insan ilişkilerinde aynı farkındalığı gösteremiyor olabiliriz. 


Sevgili danışan, tanışacağınız kişiyle ilgili beklentilerinizi sorgulayıp değerlendirebilirsiniz. Beklentilerinizi kendi içsel dünyanızdan kaynaklı mı oluşturdunuz? Ne kadar gerçekçi beklentileriniz var? Kendi beklentilerinizi gözlemleyip değerlendirebilirsiniz.


Düşünceleriniz, hissettikleriniz hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacım var. Bu nedenle ilk aşamada düşüncelerinizi, beklentilerinizi  tanımlayarak ilerleyebilirsiniz. 


Ayrıca güvendiğiniz veya sevdiğiniz bir yakınınızla, aile bireyinizle, arkadaşınızla bu beklentileriniz hakkında duygularınızı paylaşabilirsiniz. Güvendiğiniz biriyle konuşmak size farklı pencereden bakmayı öğretebilir. Kendi içsel dünyanızda düşündüklerinizi sesli bir şekilde duymanız, düşüncelerinizi somutlaştırarak gerçekçi yaklaşmanızı sağlayabilir.


Sevgili danışan bu süreçte derinlemesine çözümlemek, konuşmak isterseniz psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

alinti

Teşekkürler🥰

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Kimseye Hayır Diyememek

Merhaba , insanlara çok hayır diyemiyorum çok fazla manipüle ediliyorum ne kadar çabalasamda o an kimseye hayır diyemiyorum. Birinin yalan söylediğini bile bile kendim zarar gördüğümü bilsemde sessiz kalıyorum. Birini veya bir şeyleri fazla sahiplenip bağımlı oluyorum vazgeçemiyorum. yeni şeylere açık olamıyorum konfor alanımdan çıkmak istemiyorum ki zaten çıkamıyorumda kendimde çok fazla yapmadığımı düşünsemde konuları aslında takıyorum ve bir süre sonra bu durum sağlığımı etkiliyor kusmaya başlıyorum. Her konuda çok güçlü olduğumu düşünüp herkesin her şeyine koşup kendim kötü hissettiğimde yada yardıma ihtiyacım olduğunda kimseden isteyemiyorum yada zaten genelde kimse olmuyor tek oluyorum. Bazen sanki dursam olacak yorulduğumu anlayacamki bu yüzden durmak kendimi dinlemek istemiyorum. Bazen de aynada bakım yaparken vs kendime bakıp varlığımı sorguluyorum bu istemsizce bilinç dışı yaptığım bir şey oluyor normal mi bilmiyorum açıkçası kendime bakıp gözlerime ben gerçekten varım adım Tuğçe gibi şeyler söylüyorum. Anlık etrafımdaki insanlara ailemde dahil olmak üzere bazen çok yükselebiliyorum aslında tepki gösterecek olmayan konularda öfkeli davranabiliyorum sonra pişman oluyorum tabi kırdığım için bilinçsizce yapıyorum sanki bunu. Aslında dışarıdan bakınca aşırı mutlu dünyayı umursamaz hiç bişeyi takmaz sürekli gülen bir kız duruyorum ama gerçek ben asla böyle biri değil biriyle bir dertleşmeye başlasam ben bile kendimi durduramayacam gibi. .