Psikoloji

Bu bunalım ve kaygı hissini nasıl hafifletebilirim?

Gizli Kullanıcı26 Temmuz 2024 23:50

Üniversiteden yeni mezun oldum ve annem, babam 2 ablam ve 1 erkek kardeşimle birlikte yaşıyorum. Evimizin küçüklüğü ve kalabalıklığından ötürü çok boğuluyorum, kendime ayıracak, kendimle ilgilenecek yerim ve zamanım olmuyor, kendime ait bir odam bile yok yalnız kalmam, kendimi iyi hissettirecek bir şeyler yapmam imkansız gibi. Evde herhangi bir şey yapmak benim için çok zor. Ailem çok baskıcı ve muhafazakar olarak tabir edilen bir aile ama ben bu şekilde yaşamak istemiyorum ve ailemin bu tavırları da beni çok boğuyor. Üniversitede ayrı şehirde okuyordum o zaman istediğimi giyip istediğim saatte dışarı çıkabiliyordum, arkadaşlarım vardı, mutluydum ama şimdi bunların hiçbiri yok. Okurken az kaldı okula gittiğimde rahatlayacağım diye düşünüyordum ama şimdi sonsuza kadar bu eve hapsolmuş gibi hissediyorum. Ablamlardan birine OKB teşhisi koyuldu. Erkek kardeşim de ergenlik döneminde olduğu için bazen her şeyi idare etmeye çalışmak beni güçsüz duruma düşürüyor. Bazen nefes almak bile zor geliyor. Geleceğim ve ne yapmak istediğim hakkında çok kaygılanıyorum çünkü ne istediğimi bilmiyorum. Okuduğum bölümü isteyerek okumadım ve şimdi de bu bölümle ilgili bir meslek yapmak istiyor muyum bilmiyorum. Sadece mutlu olmak istiyorum. Üniversiteden eve döndüğümden beri mutlu hissedemiyorum, tam iyi bir gün geçirdim derken akşamına evde bir kavga bir tartışma oluyor ve bütün günüm berbat oluyor. Bu evden kurtulmak için bir şeyler yapmak istiyorum, uzak bir yerde işe girmek, başka bir şehre taşınmak ama bunun için motive olamıyorum. Beni heyecanlandıran, bu konuda çalışmaya iten hiçbir şey bulamıyorum. Aklıma hep geçmişte yaşadığım kötü olumsuz anılarım geliyor ve iyice dibe batıyorum. Her gün aynı iğrenç güne uyanıyorum. Son zamanlarda bu duygularım iyice yoğunlaştı ve ne yapacağımı bilmiyorum. Çok mutsuz çok umutsuz hissediyorum her şeye karşı. Hiçbir şeye hevesim kalmadı, gerçi gerçekleşmeyeceğini bildiğim için artık bir şeylere heves etmeyi, hayal kurmayı da bıraktım. Ne hayali kursam neye heves etsem kursağımda kalıyor. Normalde bir şeyler yemeden duramam ama artık canım hiçbir şey istemiyor, ne yemek ne bir şeyler yapmak. Bunun normal olmadığını bilmek de canımı sıkıyor, ne yapacağımı bilememek de.

Bu soru 11 Ağustos 2024 10:25 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, fazla kişi sayısına sahip evlerde sıklıkla sınır ihlalleri olabiliyor. Bu ihlaller kişide bir fanus içinde sıkışıp kalma hissi uyandırabilir. Burada beraber yaşanılan kişilerin kişilik özellikleri oldukça önemlidir, zor kişilikler beraberinde tartışmaları getirir ve onlarla aynı çatıyı paylaşmak oldukça zorlayıcı olabilir. Öğrencilik yaşamınızda içinde bulunduğunuz evden ayrılıp kendi sınırlarınızı koruyabildiğiniz bir ortama sahip olmuşsunuz, bu sınırlarınızın farkına varmanız adına güzel bir deneyimdir. Kalabalık ailelerde kişiler kendi sınırlarının da farkında olamazlar onlar için kişisel alan kavramı mantıksız gelebilir. Siz bu kavramın kıymetini biliyorsunuz ancak evdeki diğer üyeler sizinle aynı düşünceleri paylaşmıyor olabilir. Diğerlerinin düşüncelerini değiştirmeye çalışmak çoğu zaman beyhude bir çabadır, kişi ancak kendi isteğiyle değişebilir. Peki bu noktada siz neler yapabilirsiniz ?

Kendi sınırlarınız konusunda ısrarcı olun; bunu aynı odayı paylaştığınız kişilere dahi yapabilirsiniz, öğrencilik yaşamında bunu deneyimlemiş olabilirsiniz bile, aynı evin içinde sınırlar mümkün, diğerlerinin sizi etkileyebilecek davranışlarda bulunmalarını engellemeye çalışın, evi daha keyifli bir hale getirmeye çalışın, evde yapılabilecek hobilere odaklanın.

Mutlaka dışarı aktiviteleriniz olsun, depresyondaki hastaların en majör belirtisi hareket etmemektir, vücut hareket etmedikçe endorfin hormonlarını sağlayamaz, kendinizi bu konuda zorlayın, iş yaşamı hayatınızın bir parçasıdır, arkadaşlarınız, hobileriniz de dışarıda vakit geçirmenizi sağlar.

Bu sorun siz bir şeyler yapmadıkça var olacaktır, motivasyonsuzlukla günlerinizi geçirmeyin. Bir şeyler yapmak için motivasyona sahip olmayı beklemeyin bu ruh halinden kurtulmak için söylediğim şeyleri bir görev gibi yapmaya çalışın, sonrasında motive olduğunuzu göreceksiniz. Yaşadığımız her hisle tek başımıza başa çıkamayabiliriz bu noktada destek almak sorunu çözmenizde yardımcı olacaktır.

iyi günler dilerim.

Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Geçmişteki kötü anılardan kurtulmak için ne yapabilirim?

Merhaba, 35 yaşındayım 2012 yılından beri evliyim. 11 ve 5 yaşında iki çocuk annesiyim.2014 ve 2017 yıllarında iki ayrı kanser (lenfoma ve böbrek kanseri) geçirdim. Benm sorunum gecmisi unutamamak.zorlu bir çocukluk ve çok zor nisanlilik dönemi geçirdim.ailem özellikle babam aşırı baskıci. fiziksel ve sözlü şiddete senelerce maruz kaldım. severek evlendim. tam rahat edicem derken kanser oldugumu ogrendm. cok şükür atlattim ama ailemi suclamaktan kurtulamiyorum. bana sunmadiklari ilgiyi sevgiyi maddi manevi imkanı karsedime su an sunuyorlar. kardesimde 30 yaşında ve evlilik arefesinde.bu durumu açıklayınca o erkek, senin zamanında öyleydi bunun zamanında böyle, napalim senin zamanında böyle olduduysa gibi bahaneler sunuluyor. o yuzdn devamlı geçmişe takiliyim.her yaptıkları iyi veya kötü bana dokunuyor. ayrica geçirdiğim hastalıklardan devamlı aşırı evhamlı oldum. Kolum agrisa acaba kanser hucresimi var diyorum çocuklarımdan biri hastalansa acaba tahlilleri de bişey mi var diye stres oluyorum. İşin kötü tarafı Tüm bu anlattıklarımi dışardan biri hissetmiyor.yani panik atak gbi yada anksiyete gibi bir belirti olmuyor.bn kafamda devamlı kuruyorum.hemen her konuda senarya kafamda kuruyorum.kendimi temizliğe verdim.disari çıkarken evi pis biraktim düşüncesi beni zorluyor.gunluk rutin işlerimi geç saatte olsa yapmalıyım.yapmayinca huzursuz oluyorum.komik tarafı sudan korkuyorum.denizr kesinlikle giremiyorum.dalgalar beni ürkütüyor.banyoda bile uzun kalmıyorum.olabildigince çabuk cikiarim.bu korkum çocuklarımızda yansiyor.oglum 5 yaşında belki bir kere denize girmiştir.havuza hiç girmedi.izmirde yasiyorm birde denizin memleketi nerdeyse:) 6 Şubat depreminden sonra günahkar ölme korkusu sardı ve namaza basladm. dinime yönelmek rahatlatiyor ama dediğim gbi ailemden birinin bir hareketi günümü berbat etmeye yetiyor.bunu onlara dile getirmemde ise yaramiyor. boyle yazınca kendimi çok sorunlu hissettim:) sizi sıkmamisimdir umarım. cevabiniz için şimdiden teşekkür ederim