Bu yetersizlik hissi ile nasıl baş edeceğim?
22 aylık bebeği olan çalışan bir anneyim. Çalıştığım zamanlarda bebeğime annem bakıyor. Ama ben artık hiç bir şeye yetemediğimi düşünüyorum daha doğrusu çocuğuma yetemediğimi düşünüyorum. Maddi sebepler ile çalışmak zorundayım. Çocuğum sürekli ağlıyor ben eve geldikten sonra. Bu durumda ne yapacağımı şaşırıyorum. Tüm pedogojik bilgimi yok sayıyorum.( Öğretmenim) Çıkmazdayım ve o kuyudan hiç çıkamayacak gibi hissediyorum. Denediğim tüm yöntemler başarısız oluyor. Ne yapmalıyım.
Bu soru 7 Aralık 2024 21:36 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Öncelikle yaşamakta olduğunuz sürecin zorluğunu çok iyi anladığımı belirtmek isterim. Bu süreçte pek çok çalışan ebeveynin sizinle aynı duyguları paylaştığını ve yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Elbette bir anne olarak bebeğinize daha fazla bakım verebilme arzunuz gayet doğaldır. İlk olarak içinde bulunduğunuz koşulları kabul ederek, kalan vaktinizi bu kaygılarla meşgul olarak değil, hem kendiniz hem de bebeğiniz için en verimli şekilde kullanabilmeyi öğrenmelisiniz :)
Bebeğinizin siz eve geldikten sonra ağlamasının altında yatan pek çok sebep olabilir.
Bebekler annelerinden ayrı kaldıklarında kaygı geliştirebilirler ve sizi gördüklerinde tekrar gideceğiniz kaygısını yaşayabilirler. Yapılan bir araştırmaya göre bebekler duygularımızı anlayabilir ve hissedebilirler :) Eve geldiğinizdeki yorgunluk ve telaşınızı bebeğiniz hissediyor ve olumsuz duygulara kapılıyor olabilir.
Bu nedenle, kendi ruhsal sağlığınıza özen göstermeniz gerekmektedir. Unutmayınız ki, sağlıklı bir çocuk, sağlıklı ebeveynler ile mümkündür.
Kendi ruh ve beden sağlığınız için kişisel alanlar yaratmalısınız.
Bir kitap okumak, meditasyon yapmak ve kişisel bakımınıza zaman ayırmak size iyi gelebilir.
İşten döndüğünüzde bebeğinizle sağlıklı ve verimli bir şekilde zaman geçirmeye çalışın. Dikkat dağıtıcı nesne veya teknolojik aletlerin olmadığı bir ortamda vakit geçirerek göz temasınızı kesmemelisiniz.
Bağ kurmanın en temel yolu fiziksel temas kurmaktan geçer.
Bebeğiniz ağladığında onun ihtiyaçlarını anlamaya çalışın. Onun ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde karşılık vermek, güvenli bir bağ kurmanıza yardımcı olacaktır. Ona ayırdığınız zamanlarda sakin bir ses tonuyla konuşmak rahatlatıcıdır.
Tüm bu bahsetmiş olduğum temel koşulları sağlayabildiğiniz bir zaman dilimini ona ayırarak bunu bir rutin haline getirin. Günlük rutinler oluşturmak güvenli bağlanma için çok çok önemlidir.
Elbette bu süreçte bir uzman desteği almak size çok daha iyi hissettirebilir. Daha fazla sormak istediğiniz soru var ise yeni bir soru oluşturabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın