Çabuk sinirleniyorum ne yapmalıyım
Çok çabuk sinirleniyorum ve sinirlerime hakim olamıyorum bunun için ne yapmalıyım karşındaki kişi en ufak bir şey bile söylediği zaman dediğim gibi hemen sinirleniyorum bazen ben bile kendime anlam veremiyorum ama sinir anında da bağırarak kendimi ifade edebiliyorum
Bu soru 24 Mayıs 2024 20:51 tarihinde Uzman Psikolog Merve Ulusoy tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba,
Sinirlenmek ve öfkelenmek günlük hayatı zorlayan bir problem olabilir. Peki sizin için sinir ne demek, öfkelenmek ne demek bunları tek tek yazın ve düşünün kendi içinizde. Önce sizi neler tetikliyor, öfkelendiğiniz durumları, öfkelendiğiniz kişileri, öfkelendiğiniz anları tek tek yazın ve kaydedin. Bunlara ayrı ayrı strateji oturmak çoğu zaman yeterli olabilir ama yeterli olmadığı yerde şunu bilin. Öfke çoğu zaman üzüntü ile ilişkilidir. O zaman tek tek bu öfke için yazdığım şeyler üzüntü için de yapın. Üzüldüğünüz durumları, kişileri ve anları kaydedin. Çoğu zaman üzüntü ile baş edilemediğinden öfkelenebiliriz. Bunları yazmak bir yandan da size şunları fark ettirecek; sizi neler öfkelendiriyor, neler üzüyor. Bedeninizde hangi tepkimeler uyanıyor, bunların farkındalığına erişmiş olacaksınız. Bu farkındalık başlarda rahatsız edebilir fakat fark ettiğimiz şeyler sonrasında deneyimleyerek strateji oluşturduğumuz yer olabilir.
Duygular ile baş etmek için en iyi yöntemlerden biri nefes almaktır. Sinir sistemini sakinleştirir ve çok basit bir yöntemdir. Araştırmalar 4 kuralının iyi geldiğini söyler anksiyete ve öfkeye. Derin nefes eşliğinde 4 saniye nefes, 4 saniye nefes tut ve 4 saniye nefes ver egzersizini yapabilirsiniz. Peki neden bu sayıları saymak nefes egzersizini yaparken zihninizin mantık kısmını sayı sayarak canlandırmış olacaksınız. Böylece mantık ve duygu aynı anda zihni ve bedeni sakinleştirecektir. Birkaç kez yapmak yetmez, hayatınızda sıkıştığınız an bunu otomatik yapabildiğinizde gerçekten hayatınıza kazandırdığınız bir alışkanlık olacaktır.
Öfkelenilen zamanlarda çoğu zaman iletişim dilimiz hatalı olabilir. Bu iletişim dilinde sen dili gibi suçlayıcı bir ton yerine, ben dilini kullanıyor olmak. "Ben bu hareketini yaptığında çok öfkeleniyorum çünkü bu beni yetersiz hissettiriyor, bana saygı duymadığını hissettiriyor." gibi cümleler kurabilirsiniz. "Böyle yapma, sen zaten hep böylesin." cümleleri tamamen ilişkiye zarar verecektir. Bu arada çünkü kısmı size çok önemli bir veri verecektir. Yetersizlik, saygı veya bambaşka bir şey. Sizi öfkelendiren şeyleri tespit etmenizde yararlı olacaktır.
Son olarak; öfke sınır ihlalleriyle ilişkili olabilir. Sizin bu hayatta sınırlarınız neler, kırmızı çizginiz neler, tıpkı trafik lambaları gibi düşünün sarı ve yeşil çizginiz neler? Mesela bazı noktalarda sarı çizgi beklemeyken bazı noktalarda önce kontrol et sonra geç gibi bir anlama gelebilir sınırlarınız konusunda. Bunları netleştiriyor olmak. Ne sizin için kalın çizgi, ne çizik çizgiler (sarı gibi), ne yeşil (her şey okey)? Bunları tespit ediyor olmakta kıymetli olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Psk. Merve Ulusoy