Çabuk sinirleniyorum tahammülüm yok
Çabuk sinirleniyorum tahammülüm yok agresif davranıyorum kilo alamıyorum sinirlendigimde ağliyabiliyorum herşey hemen olsun istiyorum uyuyamiyorum kilo veriyorum mutsuzum iletişim kurabiliyorum ama tanımadığım insanlarla enerjim çok düşük uyku problemleri yaşıyorum duygusal değişimler yaşıyorum bazen tek başıma kalmak istiyorum bazende hiç istemiyorum sevdiğim insanların beni sevmediğini dunuyorum
Bu soru 17 Haziran 2024 11:33 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Değerli danışan, insanların çabuk sinirlenmesi birçok farklı faktöre bağlı olabilir. Buna en yakın ihtimalleri dahi anlamak, hayat kalitenizi aynı anda bir kaç yerden yükseltebilir. Bir çok danışanımın öfke sorunlarının arkasında biyolojik nedenler olduğunu birlikte terapi sürecinde öğrendik. Elbette buna eşlik eden psikolojik veya karakteristik nedenler de vardı. Ancak temel ve büyük sebebi keşfettiğinizde, siz de diğer pekiştirici faktörlerle daha kolay baş etmeyi öğrenebilirsiniz diye umuyorum. Şimdi birlikte olası nedenleri inceleyelim mi? :)
Uykuyla aranız nasıl ilk olarak? Yetersiz uyku veya düzensiz uyku alışkanlıkları kişinin sinirli olmasına neden olabilir. Vücut dinlenemediğinde, sinir sistemi daha hassas hale gelebilir. Bunun yanı sıra bazı sağlık sorunları veya hormonal değişiklikler (örneğin, tiroid sorunları, hormon dengesizlikleri) sinirlilik ve irritabiliteye katkıda bulunabilir.
Kişinin çevresindeki olaylara ve insanlara nasıl tepki verdiği, duygu ve düşüncelerini nasıl algıladığı sinirlilik düzeyini etkileyebilir. Bazı insanlar mesela doğuştan daha sabırlı veya daha az sabırlı olabilirler. Kişilik özellikleri, çevresel etkenlerle birleşerek kişinin nasıl tepki vereceğini etkileyebilir. Karakter yapısı ve duygusal tepkiler arasında böyle bir etkileşim söz konusu olur sonra.
Kişisel yaşamda veya ilişkilerde yaşanan zorluklar, kaygı, endişe, üzüntü gibi duygusal durumlar sinirlenmeye yol açabilir. Bu da diğer alt yapı sorunlarının üstüne eklenen kısımları oluşturur. Aslında çıkış nedeni çoğunlukla diğerleri olsa da, devamlılığına katkıda bulunan etkiler bunlardır.
Baş etmek için hem uzun vadeli hem de anı kurtarmaya yönelik çözüm önerilerini bir arada değerlendirmeyi düşünelim.
Sinirlendiğinizde veya stres yaşadığınızda derin nefes alma, meditasyon, yoga gibi teknikleri deneyebilirsiniz. Bu yöntemler sakinleşmenize ve daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Bu genel yöntemler hemen her biyolojik yapıya iyi geldiği için ön yargıyla yaklaşmamak önemli :)
Beslenme açısından doğru değişimler yapmak ve asla birden tüm alışkanlıklarınızı değiştirmemek daha yararlı olacaktır. Sağlıklı ve dengeli beslenme, enerjinizi artırabilir ve kilo kontrolünü sağlamada yardımcı olabilir.
Fizyolojik dengenin yanı sıra bakış açısında da bazı güncellemelere gitmek gerekebilir. Her şeyin hemen olmasını beklemek stres yaratabilir. Gerçekçi hedefler belirleyip adım adım ilerlemek, duygusal olarak daha istikrarlı olmanıza yardımcı olabilir. Arada bir tek başınıza kalmak istemezseniz de normaldir. Bu zamanlar size kendinizi toparlama ve yeniden enerji kazanma fırsatı vermelisiniz belki de.
Kendinizden memnun ve dengede hissettiğiniz bir yaşam diliyorum.
Sağlık dileği ve sevgilerimle...