Psikoloji

çekingenliğimi ve özgüvensizliğimi nasıl aşabilirim?

Gizli Kullanıcı30 Kasım 2024 17:47

Okulda insanlarla konuşmaya utanıyorum ve çok özgüvensiz bir insanım dış görünüşüm pek güler yüzlü değilim sinirli duruyorum ama insanlar böyle düşünüp benle konuşmuyor sosyalleşemiyorum ama insanlarla konuşmayı çok istiyorum. birisiyle konuşamıyorum sohbet açamıyorum çok sessizim bu yüzden kimse de konuşmuyor benimle, derste parmak kaldıramıyorum girişken değilim bunları engellemek istiyorum ama olmuyor hep bi çekingenlik var bende yardım ederseniz sevinirim teşekkürler 😻

Bu soru 30 Kasım 2024 20:35 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,


Bahsetmiş olduğunuz durum kendinizi ifade etmekte zorlanmanız ve çekingen olmanız sosyal kaygıyı işaret edebilir.


Bu durum bir çok insanın yaşamış olduğu ve terapi desteği alarak kolaylıkla halledebileceği bir durumdur.


Bu konuda size yardımcı olabileceğini düşündüğüm bazı noktalardan bahsetmeye çalışabiliriz:


Sosyal kaygı genellikle kendinizle alakalı kurmuş olduğunuz olumsuz düşüncelere dayanabilir. Bu noktada kendinizle alakalı diğer insanların sizi nasıl gördüğüne dair olumsuz düşüncelere sahip olabilirsiniz bu da sizin daha çok geri çekilmeniz ve kendinizi ifade edememeniz neden olabilir. Bu noktada düşüncelerinizi fark edin ve bu düşüncelerinizi destekleyen ve desteklemeyen kanıtları bulmaya çalışın.


Örneğin;

“ insanlar benim sinirli olduğumu düşünüyor, kimse benimle konuşmak istemiyor.”

Bu düşüncenizi destekleyen kanıtlarınız neler ? Bu düşüncenin doğruluğuna ne kadar eminsiniz? Bunu kesinlikle biliyor musunuz ? Bu düşünce yerine daha gerçekçi ve alternatif bir düşünceye sahip olabilir misiniz?


Kendinizi daha sosyal kılabilmek adına küçük adımlar atarak sosyalliğe maruz kalmaya çalışabilirsiniz. Burada küçük adımlar atarak sürece başlamak sizin için önemli olacaktır. Mesela, haftada bir kere birine kafanızı sallayarak selam vermek. Daha sonra bu yapabildiğiniz bir durum haline geldiğinde insanlara sesli bir şekilde selam vermek gibi süreci kendiniz için kademeli bir şekilde maruziyet seviyesini artırarak devam ettirebilirsiniz.


Bu noktada sizin için önemli olan bir diğer noktayı ise sosyal kaygınızı fark etmekle birlikte bunu kabul etmektir. duygularınızla birlikte hareket etmeye odaklanabilirsiniz.


Sosyal ilişkilerde kurabileceğininiz bazı stratejileri öğrenebilir, beden dilinizi değiştirmeye çalışabilir ve iletişim becerilerinizi geliştirmeye çalışabilirsiniz.


Bu süreçte sizin için en önemli olan bir diğer nokta ise kendinizi motive etmektir. Siz kendi hayatınızda bir gözlemci değil bir katılımcısınız. Sizin de bu hayatta söyleyecekleriniz çok önemli ve kıymetli.


Unutmayınız ki sosyal beceri bizlerin doğuştan getirmiş olduğu bir durum değildir. Bu durum Zaman içerisinde öğrenilebilen, belki ailemizin maruz bırakmasıyla ya da öğrenmemizle birlikte geliştirebileceğimiz bir beceridir. Çocukluk zamanlarınızda yeterince sosyal hayata aileniz tarafından maruz bırakılmadıysanız bu da bu sürecin yaşanmasına neden olmuş olabilir.


Eğer bu durum sizi zorlamaya devam ederse ve yaşadığınız durumun temel kaynağını anlamak, iletişim becerilerinizi geliştirmek ve sosyal kaygınızı yenmek isterseniz bir terapist ile birlikte çalışabilirsiniz.


Sorunuz sizin için bir cevap olabildiyse, puanlayabilir ve görüşünüzü bizimle paylaşabilirsiniz. Bizlere sorularını yöneltmek isteyen başka arkadaşlarınız varsa onların da yararlanmasını sağlayabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiyle kalın.


Psikolog Gönül Tanır Durmaz


Cevaplanmış benzer sorular