• Anasayfa
  • Sorular
  • Cimri, açgözlü insanlar eskiden bir sıkıntı yaşadığı için mi böyleler?
Psikoloji

Cimri, açgözlü insanlar eskiden bir sıkıntı yaşadığı için mi böyleler?

Gizli Kullanıcı14 Ekim 2024 08:29

Çocukken okul defterlerimin boş sayfalarini çıkarıp kağıt gerek olunca kullanırdım sonrakı seneye kalemlerim eşyalarım hep cikardi diger seneye cocukluktada aslında babam eşyalarımı iyi alırdı okula giderken en iyisi olmasına dikkat ederdi ama tamamen benim istediğim şekilde olmadı liseden sonra marka falan istedim ergenlikte istediğim gibi giyemedim ,

Çok şık kiyafet giyinme düşkünlüğüm var (hep başkalarina imreniyorum herseyde)

Ayrıca bir iki oyuncagimda duruyor 32 yaşındayım çalışmıyorum , para birikimini severim ama belli birikimim yok, 8 yıldır evliyim 8 yıldır borç old için istediğim pek olmadı ,evlenme öncesinde de harcligimida biriktirirdim genel olarak çok işe yarayan boş olmayan altın vs şeyler almayı tercih ederim huy olarak yani çabuk yenip biten çar cur olacak şeylere harcayamiyorum . Özümde kendi farkindaligimi severim kötü huyum da old bilerek kabul ederim hatalarımı, niye bu kadar cimriyim ben bir şeyimi kıyıp atamam, küçükken babaannem diğer torunlarına daha güzel şekerler ve güzel değişik çok oyuncak getirirdi yurt dışından bizde beraber yaşadığımız halde abimle bana ya bir tane yada hiç vermezdi, sevmezlerdi diğer torunlarına gıptayla bakardık abimle dislarlardi bizi, çok beddua ediyorum onlara ve bana haksızlık edenlere, çocukken annem babam biraz cahillikten mıdır nedir hiç oturup sohbet etmezlerdi öyle ilgi falan çok gostermezlerdi bize ben şuan çok çok çok konuşuyorum , abimde hiç konusmuyor tamtersi. Cevabınız için şimdiden Teşekkürler 🌺

Bu soru 20 Ekim 2024 20:31 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, yaşadıklarınızı paylaşmanız çok kıymetli. Deneyimledikleriniz üzerine duygusal izler taşıyorsunuz. Çocukluk yaşantımızda yaşadığımız ve öğrendiğimiz inançlar vardır. Yaşamış olduğunuz duygusal yoksunluk ya da haksızlık sebebiyle bugünkü davranışlarınız etkilenebilir.

Maddi şeylere bağlanmak ve bunlara değer vermek geçmişten gelen bir eksikliğin habericisi olabilir ancak bunun analizi detaylıca yapılır.

Para biriktirme, eşya saklama, kolaylıkla harcama yapamamanın altında bir eşitsizlik haline karşı başa çıkma yöntemi geliştirmiş olabilirsiniz. Geçmişte babaannenizin yapmış olduğu durum, diğer torunlarına daha fazla hediye vermesi yaşadığınız haksızlık, o dönem sizi etkilemiş gözüküyor. O dönem sahip olamadıklarınız belki de şimdi gerçekleşmesi için telafi etmeye arzunuz olabilir.

Aynı zamanda eşya saklama ve parayı harcamakta zorlanma durumu güvende kalmayı size hissettiriyor olabilir. Gelecekte bir şeye ihtiyaç duyma inancı ve korkusu ile şekilleniyor olabilir. Bu eşyalar size bir güvenlik alanı yaratarak güvende hissetmeniz için size önemli gözükebilir.

Yani maddi olan varlıklar, bir tür güven duygusunu size veriyor olabilir. Ancak duygusal güvenlik, sadece maddi şeylerle sağlanamayacaktır. Geçmişteki deneyimlere karşı beddua etmek ve öfke biriktirmek de bu durumun sizin için yarasının derinliğinden bahsediyor gözüküyor. Öfke, hayatızına dair tatminliği ve huzuru da etkileyebilir bir duygudur.

Aile içi ihmaller, yeterli sohbetin ve ilginin sağlanamaması kendinizi değerlendirme algınızı etkilemiş olabilir. Bu durum ilerisi için konuşma isteğini ve kendini ifade etme durumunu arttırabilir. Kardeşinizin aynı aile içinde farklı tecrübeler edinmesi normaldir, bu herkesin olayları nasıl yorumladığı ve nasıl etkilendiği ile şekillenir.

Bu süreçte, kendimizi önceliklendirmek ve kendimize karşı şefkatli olmak çok kıymetlidir. Yaşadığınız duruma karşı farkındalığınızın olması da değerli, kendinizi tanımlamaya karşı dürüstlüğünüz bunu gösteriyor.

Maddi şeylere karşı bağlılığı sorgulamak ve detaylıca kökenlerini anlamak için destek almak önemli olabilir. Sizler de kendinize bu bağlılığın nereden geldiğini, size ne gibi bir güvenlik sağladığını ve huzura erişmek için neler yapılabileceğini sormanız fayda sağlayabilir. Güzel bir başlangıca vesile olmuş olacaktır.

Geçmişi değiştirmek mümkün olmasa da olaylara karşı bakış açımızı ve bizde yarattığı etkileri değiştirebiliriz.

Terapi desteği almak, hissetmiş olduğunuz haksızlık ve öfke duygularını anlamanızı ve yönetmeyi sağlayabilir.

Hoşça kalın,

Sevgilerimle, Psikolog İrem Bor.

alinti

Teşekkür ederim hocam iyi ki varsınız 🌺

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Kimseye Hayır Diyememek

Merhaba , insanlara çok hayır diyemiyorum çok fazla manipüle ediliyorum ne kadar çabalasamda o an kimseye hayır diyemiyorum. Birinin yalan söylediğini bile bile kendim zarar gördüğümü bilsemde sessiz kalıyorum. Birini veya bir şeyleri fazla sahiplenip bağımlı oluyorum vazgeçemiyorum. yeni şeylere açık olamıyorum konfor alanımdan çıkmak istemiyorum ki zaten çıkamıyorumda kendimde çok fazla yapmadığımı düşünsemde konuları aslında takıyorum ve bir süre sonra bu durum sağlığımı etkiliyor kusmaya başlıyorum. Her konuda çok güçlü olduğumu düşünüp herkesin her şeyine koşup kendim kötü hissettiğimde yada yardıma ihtiyacım olduğunda kimseden isteyemiyorum yada zaten genelde kimse olmuyor tek oluyorum. Bazen sanki dursam olacak yorulduğumu anlayacamki bu yüzden durmak kendimi dinlemek istemiyorum. Bazen de aynada bakım yaparken vs kendime bakıp varlığımı sorguluyorum bu istemsizce bilinç dışı yaptığım bir şey oluyor normal mi bilmiyorum açıkçası kendime bakıp gözlerime ben gerçekten varım adım Tuğçe gibi şeyler söylüyorum. Anlık etrafımdaki insanlara ailemde dahil olmak üzere bazen çok yükselebiliyorum aslında tepki gösterecek olmayan konularda öfkeli davranabiliyorum sonra pişman oluyorum tabi kırdığım için bilinçsizce yapıyorum sanki bunu. Aslında dışarıdan bakınca aşırı mutlu dünyayı umursamaz hiç bişeyi takmaz sürekli gülen bir kız duruyorum ama gerçek ben asla böyle biri değil biriyle bir dertleşmeye başlasam ben bile kendimi durduramayacam gibi. .