Çocuk ve Ergen

Çocuğum bana vuruyor ne yapabilirim?

Gizli Kullanıcı13 Ocak 2025 21:00

Merhaba 2.5 yaşında bir kızım var telefona bakıyor çizgi film izlemek istiyor kendi kendine daha az oyun oynamaya başladı düzenli bir uykusu yok oturamıyorum uyku düzenini benimle birlikte uyuyor benimle birlikte uyanıyor gündüz uykusu uyumak istemiyor uyuduğu zamanlarda zaten gece uykusu çok geç saatlere sarkıyor sabah erken uyandırıp düzen oluşturmaya çalıştığımdaysa çok sinirli oluyor her şeye ağlıyor telefonla bağlantısını tamamen kesemesem bile bir haftadır eline vermemeye çalışıyorum ama sürekli bana vuruyor birlikte oyun oynayalım diye başka şeylere yöneltmeye çalıştığımda ters tepki alıyorum oyun kuruyorum sıkılıyor oynamak istemiyor yaşıtlarını dövüyor uyumadan önce rutinler oluşturmaya çalışıyorum yaşına uygun kitaplar okumaya çalışıyorum ama kendi kendime okuyor gibiyim ne resimlerine bakıyor ne de dinliyor başka şeylerle uğraşıyor yatakta hoplayıp zıplıyor onun için zararlı olan bir şey istediğinde hayır diyorum ya da bir tane çikolata yiyebilirsin çok yersen dişlerin çürür muz ya da elme yiyebilirsin gibi şeyler söylediğimde de sinirlenip ağlıyor süt istiyor veriyorum biraz içip yere döküyor su istediğinde aynı senaryo yiyecek şeyleri parçalayıp atıyor parka gidiyoruz yerlere yatıyor geri dönmek istediğimde ne yapmak gerekiyor nasıl tepki vermem gerekiyor gerçekten bilmiyorum yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim böyle oldukça içimden birşeyler yapmak da gelmiyor mutlu da hissetmiyorum onun için birşeyler yapmaya çalıştıkça batıyor gibi hissediyorum

Bu soru 14 Ocak 2025 09:53 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, yaşadıklarınızı benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Hislerinizi açıklıkla ifade edip çözüm arayışına koyulduğunuz için kendinizi tebrik etmelisiniz.


Öncelikle bu durumun sizi ne kadar zorladığını anlayabildiğimi belirtmek isterim. Bu yaştaki çocuklarda bahsettiğiniz gibi zorlayıcı davranışlar oldukça sık görülüyor. Ebeveynler bu durumda endişelenebiliyor fakat bunun yaygın bir durum olduğunu bilmenizi isterim.


Kızınız dünyayı, sizi, sınırlarını, sınırlarınızı keşfetmeye çalıştığı bir yaşta. Bu süreçte bir şeyleri öğretmek daha fazla sabır ve istikrar gerektirebilir ancak endişe etmeyin her ebeveyn bu süreçlerden geçiyor.


Ekran konusunda bir sınır koymak ve bu noktada istikrarı sürdürmek oldukça önemli. Buna alternatif olarak sizin de dahil olabileceğiniz oyunlar oynamayı önerebilirsiniz. Birlikte yeni aktiviteler deneyebilirsiniz. Ekran süresini azaltırken başlarda sıkıntı yaşamanız oldukça normal, istikrarı ve sabrı sürdürdükçe sonuç alacağınıza inanabilirsiniz :)


Uyku düzeni oluşturmak düzeni istikrarla sürdürmeyi gerektiren bir süreç. Örneğin bir gün yatağa saat 21.00 gibi götürdünüz ve kolayca uyudu, ertesi gün ise 21.00'de yatağa götürdüğünüzde uyumaya direndi varsayalım. Yataktan kaldırıp sizinle oturmaya götürmek yerine yatakta kalıp uyumasını beklemelisiniz. Bu bazı günler çok uzun sürebiliyor farkındayım ama uyku düzeni oluşturmak biraz zaman alabilir.


Kızınız size vurduğunda onu duygularını ifade etmeye teşvik edebilirsiniz. İki buçuk yaşında bir çocuk iççin duygularını doğru kelimelerle ifade etmek zor olabilir. Bu noktada ona yardımcı olabilirsiniz. Örneğin ikinci çikolatayı yemesine izin vermediniz ve size vurdu. Bu noktada "Öfkeli mi hissediyorsun? İkinci çikolatayı yemene izin vermediğim için sinirlendin sanırım." şeklinde bir yaklaşımla duygularını ifade etmeye teşvik edebilirsiniz. Size vurduğunda canınızın acıdığını ve bunun yerine konuşarak kendisini ifade edebileceğini her seferinde hatırlatın. Vurmak yerine kendini ifade etmesi konusunda ona yardımcı olun. "Sinirli mi hissediyorsun?", "Şu an ne hissediyorsun?", "Neden kızdın, benimle konuşabilirsin." gibi.


Umarım yazım size fayda sağlamıştır. Başka sorularınız olduğunda tekrardan bizlere sorularınızı iletebilirsiniz. Bu durumlar günlük hayatınızı ve ilişki yaşantınızı negatif yönde etkiliyorsa kızınız için çocuk terapisine yönelmeyi düşünebilirsiniz.


Sevgiler,

Psikolog Sena Keşkek

Cevaplanmış benzer sorular