Çocuğum okuldan çok şikayetçi, okulu nasıl sevdirebilirim?
8 yaşında ve sürekli okuldan şikayet ediyor, öğretmenini sevmediğini söylüyor. Başka bir sınıfa aldıralım dediğim de ise hayır diyor. Genel olarak arkadaş canlısı ve sevecen bir çocuk aslında. Okulda hiç sorun yaşayacağını düşünmezdim, bu durumda pedegog mu görmek gerekli psikiyatr mı bilemedim. Maddi durumunuz özeli uzun vadeli karşılamaz ama bir kaç kere gidebiliriz en fazla psikoloğa. Bana ne önerirsiniz nasıl bir yol izlemeliyiz bu durumda? Bu uygulamayı i bulunca sormak istedim psikologlara. Teşekkür ederim ❤️❤️
Bu soru 4 Kasım 2024 18:39 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Öncelikle merhabalar,
Çocuğunuzla ilgili bu sürecin kaygısını yaşadığınızı hissediyorum. Çocuklarda bazen okul döneminde ufak problemlerden kaynaklı bu tarz tepkiler yaşanmaktadır. Bununla ilgili olarak okulda koyulan kurallar, arkadaşlarıyla zaman zaman yaşanılan iletişim bozuklukları ya da onun hoşuna gitmeyen bir olay yaşandıysa buna karşı tepki gösteriyor da olabilir. Öncelikli olarak çocuğunuzla konuşmanız faydalı olacaktır. Mesela ona öğretmenini neden sevmediğini, okulda neler hissettiğini, arkadaşlarıyla bir problem olup olmadığını ve onu tam olarak neyin rahatsız ettiğini samimi ve açık bir dille konuşabilirsiniz. Ama önemli olan bu konuşmaları yaparken çocuğunuza karşı yargılamadan ve sakin bir şekilde yapmalısınız. Okulda yaşanan sorunlar bazen ufak bile olsa çocukları zaman zaman okuldan uzaklaştırabiliyor. Çocuklar bazen ebeveynlerini özleyip onlarla vakit geçirmek için okuldaki süreçlerden olumsuz bahsederek de dikkat çekmeye çalışabiliyorlar. Belki bu süreçte çocuğunuzla okuldan sonra ve hafta sonu geçirdiğiniz vakitler de ebeveynleri olarak bolca vakit geçirerek, oyun oynayarak, sohbet ederek onun yanında olduğunuzu hissettirmeniz sürece olumlu katkı sağlayacaktır.
Bazen çocuklarımızın okulda ne yaşadığını çözümlememiz zor olabiliyor. Okuldaki süreçleriyle ilgili mutlaka çocuğunuzun öğretmeniyle konuşmanızı öneririm. Çünkü okulda çocuklar ile sürekli birlikte olan kişi öğretmendir ve onunla iletişime geçmeniz süreci daha iyi aydınlatacaktır. Öğretmeniyle, eve yansıyan sıkıntıları ve okulda yaşadığı zorlukları anlatarak paylaşımda bulunabilirsiniz. Burada öğretmene aktarım yapmanız öğretmenin de bu durumu anlamasına belki de çocuğunuza daha hassas yaklaşarak durumun çözümlenmesinde yardımcı olacaktır. Bu süreçte ek olarak okulun rehberlik servisinden yararlanabilirsiniz. Rehber öğretmen ile birebir görüşerek ve sonrasında çocuğunuzla görüşerek çocuğunuzun düşüncelerini anlayabilir. Mutlaka bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmanız için öncelikli olarak öğretmeniyle ve sonrasında okulun rehberlik birimiyle konuşmanızı öneririm. Okuldaki öğretmenin ve rehberlik biriminin görüşünü alarak sonrasında bu duruma göre onlarında çocuğunuza hassasiyetle yaklaşması çocuğunuzun okula olan olumsuz düşüncelerini azaltmasını sağlayacaktır.
Bu süreçte önemli olan çocuğunuza duygusal desteği sağlamanız. Onu anlamaya çalışarak, onun neden böyle olduğunu düşünerek size verdiği cevaplar doğrultusunda çözüm yollarını birlikte bulabilirsiniz. Sizden duygusal anlamda destek alması, okul sürecinde yaşadığı kaygıyı açıklaması onu da rahatlatarak daha olumlu düşünmesini sağlayacaktır. Bazen çocuklarda dönemsel olarak yaşanılan süreçler ebeveynlerde kaygı yaratabiliyor. Bu yüzden bu tarz ani oluşan problemlerde çocuğunuzla mutlaka konuşarak onu anlamaya çalışmanız önemlidir. Sizin vereceğiniz cevaplar ve çocuğunuzla duygusal anlamda olan ilginiz ona daha iyi hissettirecektir. Onu yargılamadan sakin bir şekilde onu anlamaya çalışarak duygularını rahatlıkla ifade etmesini sağlayabilirsiniz. Eğer sorun hala çözülmüyor ise birkaç seanslık bir pedagoga gidebilir ya da çocuk psikoloğundan destek almayı düşünebilirsiniz. Bazı belediyeler de ya da bazı kurumlarda ücretsiz veya daha düşük maliyetli danışmanlık hizmetleri verilebiliyor. Bu tarz destek veren kurumları araştırarak başvuruda bulunabilirsiniz.
Sevgilerimle
Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu