Aile

Çocuğum sürekli hasta olacak gibi düşünüyorum

Gizli Kullanıcı7 Temmuz 2024 20:18

Merhaba.

çocuğumu sürekli hastaneye götürmek istiyorum, doktorları test yapmaları için baskı uyguluyorum ama sonuçlar hep temiz çıkıyor. Evde sürekli çocuğun nefes alış verişini dinleyip bi sorun var ya da bi sorun çıkacak diye bekliyorum ve uyumuyorum uyumaya çalışınca sanki ben uykudayken bir şey olacak gibi hissediyorum. Çocuğum 6 aylık ben fe 27 yaşında ilk anneliğimi yaşıyorum. Eşim destek oluyor olmuyor desem yalan olur ancak yeterli olmuyor, onu da bıktırdım sanırım biraz. Bu özelliğimi nasıl kontrol altına alabilirim?

Bu soru 8 Temmuz 2024 07:48 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,


Zaman zaman normal düzeyde kaygılı hissetmek anlaşılır olsa da günlük rutinimize kadar sıçrayan aşırı endişeli, kaygılı olmak bir problem haline gelir. Doğum sonrası bebeğinize karşı endişelerinizi kontrol etmekte zorlandığınızı, başa çıkamadığınızı söylediniz. Yaşadığınız kaygı ihtimallere karşı endişelenme olarak tanımlanır. Belirsizliğin sıklıkla tetiklediği aşırı düşünme hali denilebilir. 


Sınava gireceğinizi varsayalım. Bu sınavdan kötü not alabilirsiniz. 

•Kötü not alırsanız insanlar sizi başarısız görebilir. 

•Kötü not alırsanız rezil olabilirsiniz. 

•Kötü not aldığınız için kötü bi öğrenci olabilirsiniz. 

Sınava girme eylemine yönelik olumsuz birçok ihtimali aşırı düşünmeye eğilim gösterir endişeler. Ancak unuturuz ki sınava girdiğinizde iyi bir not da alabilirsiniz. Olumsuz yöne gitmeye kendimizi o kadar kaptırırız ki olumlu yönünün olma ihtimalini göz ardı ederiz, unuturuz. 


Tıpkı bu örnekte olduğu gibi çocuğunuzun nefes alma eylemine karşı ürettiğiniz olumsuz inançlar gibi. Çocuğunuzun nefes almasına karşılık ya nefes almıyorsa ya nefes almakta zorlanıyorsa ya nefes almıyorsa ve ben bunu farkında değilsem? şeklinde en kötü senaryoyu üretmenizi tetikleyen edişelerinizden kaynaklıdır.


Aşırı endişelerinizin tetiklediği düşüncelerinizle baş etmek zorlayıcı geldiğinde yükünüzü azalatmak için bir günlük tutabilirsiniz. Kaygılarınızı somut bir şekilde görmeniz gerçekçiliğini sorgulatarak farkında olmanızı sağlayabilir.


Kaygılarla baş etmeye destek olan bir diğeri ise spor yapmaktır. Spor ya da yürüyüş yaparak kaygılarınızı dizginlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca sevdiğiniz, güvendiğiniz bir yakınınızla, aile bireyiyle ya da arkadaşınızla duygularınızı paylaşabilirsiniz. Tam uzun vadede bir çözüm olmasa bile sosyal destekle kısa vadede rahatlayabilirsiniz.


Sevgili danışan, aşırı endişelerinizle baş etmekte zorlayıcı olduğunu ve bu tutumunuzun size, çevrenizdeki insanlara ve gündelik yaşamınıza olumsuz etki etmeye başladığında psikoloğa başvurarak psikolojik destek almanız daha sağlıklı olacaktır. 


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

alinti

Siz ve bu platform iyi ki varsınız, gerçekten uygulayıp denedim müthişsiniz 🙏

Cevaplanmış benzer sorular