• Anasayfa
  • Sorular
  • Çocuğumda yaşanan dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü
Çocuk ve Ergen

Çocuğumda yaşanan dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü

Gizli Kullanıcı22 Kasım 2024 22:03

Çocuğum 1.sinifa yeni basladi. 2.grup seslere gecildi fakat daha ilk harfleri bile okumakta gucluk cekiyor su an. Odev yapamiyoruz cunku yaparken dikkati cabucak dagiliyor, sıkılıyor kisacasi odev yapmak istemiyor. Benzer durum sinifta da soz konusu. Bunlarin yani sira bazi temel kavramlari bile ogrenemiyor. Siniftaki arkadaslarinin isimlerini bile ogrenemiyor, hatirlayamiyor. Konusurken duraksiyor, tekrarliyor kisacasi gucluk cekiyor. Dijital cagda olmamizdan dolayi ne kadar uzak tutmaya calissak da surekli tablet, televizyon veya telefon basinda vakit oldurmek istiyor. Eskiden parka vs gitmek isterdi artik telefon, tablet bagimliligindan oturu surekli evde durmak bi yere gitmek istemiyor. Boyle oldukcs durum daha da ilerliyor ve kotulesiyor. Ne yapmaliyim?

Bu soru 23 Kasım 2024 11:17 tarihinde Psikolog Melisa Genç tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, öncelikle çocuğunuzdaki bu problemi fark edip yardım almak istemenizi takdir ediyorum. Birçok ebeveyn bu sorunları göz ardı ederek zamanla düzeleceğini düşünebiliyor. Öncelikle size en önemli tavsiyem çocuğunuzla beraber olabildiğince vakit geçirmeniz, bu güne 10 üzerinden kaç puan verirdin gibi sorularla sohbetinizi eğlenceli bir hale getirebilir ve onu birlikte vakit geçirmeye teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuzun ekran dışındaki yeteneklerini keşfetmeniz için de çok iyi bir yol olacaktır. Bunun dışında çocuğunuzla beraber yemek yapabilir, sevdiği oyunları oynayabilir veya yaratıcı projeler üretebilirsiniz. Tüm bunlar çocuğunuzla aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir.


Çocuğunuz için ödev yapmayı “sıkıcı” olmaktan çıkarmak için eğlenceli aktivitelerle ödev yapmayı deneyin. Örneğin; harfleri kum tepsisine yazabilir, oyun hamurlarıyla harfler oluşturabilirsiniz. Çocuğunuzu yarım saat ders çalıştırmak yerine 25 dakika çalıştırıp 10 dakika mola verebilirsiniz. Bu şekilde daha verimli olacaktır. Ekran bağımlılığı çocuğunuzun dikkat ve odaklanmasını çok fazla etkileyebilir, çocuğunuza ekran süresi koymak için öncelikle net sınırlarınız olmalı günde 30 dakikayla sınırlayın ve bu 30 dakikayı gün içine dağıtın. Çocuğunuz sizi rol model olarak alacağı için kendi ekran sürenize de dikkat etmeniz yararlı olacaktır. Çocuğunuzda öğrenme güçlüğü, dikkat bozukluğu olduğundan şüpheleniyorsanız moxo dikkat testi yaptırarak bunu öğrenebilir ve bir psikologla beraber haraket ederek çocuğunuz için terapi planı oluşturabilirsiniz. Umarım çocuğunuz kısa sürede tüm bu problemlerden kurtulur. Sevgilerle…

Cevaplanmış benzer sorular