Çocuk ve Ergen

Çocuğumu okula erken yazdırmalı mıyım?

Gizli Kullanıcı16 Ağustos 2024 20:44

Benim 71 aylık kızım var 1 sınıfa başlamak istiyor beceriside var lakin ben anasınıfına gitmesini istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim. Direk 1.sınıfa başlasa o okulda anasınıfı okuyupta 1.sınıfa geçen çocuklarda kızımı dışlamalarından korkuyorum. Çok kararsızım. Sizce çocuğu okula erken mi geç mi göndermek mantıklı çocuğun başarılı olması için ne yapmalı derslerini anlayıp en iyi kavradığı yaş nedir Ayrıca kızım 5 yaşında diyanetin kursuna gitti anasınıfı yerini tutar mı yoksa anasınıfı farklı mıdır

Bu soru 17 Ağustos 2024 17:29 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, öncelikle çocuğunuzun becerilerinin farkında olmakta fayda var ve karar verirken çocukların biz yetişkinler gibi kararlar veremediklerinin bilincinde olarak söylemlerini önemsemekle birlikte karar alma aşamasında ortak fikirle hareket etmelisiniz, tamam sen öyle istiyorsan öyle olsun değil, böyle istiyorsun ben de böyle düşünüyorum o halde böyle yapabiliriz gibi cümleler kullanmak gereklidir.

Ebeveynler sıklıkla çocuklarının erkenden okul hayatına başlamalarını isterler, okula başlamak diğerlerinden daha hızlı gelişim gösterdiğine dair bir başarı olarak görülebilir. Ancak erken yaşta okula başlamak çocuğun daha başarılı / daha zeki olduğuna dair bir gösterge değildir. Diğerlerinden yaş olarak daha geride olan çocuk doğal olarak gelişimsel açıdan da geride olabileceği için diğerlerinin yapıp kendisinin yapamadığı şeyler üzerinde kendisiyle ilgili olumsuz yargılamalar yapabilir; ben beceriksizim, ben yetersizim gibi algılara sahip olabilir. Bu çocuğun özgüveni için oldukça yıkıcıdır. O yüzden bizler her zaman çocuklarınızı arkadan ittirmeyin deriz.

Dikkat edilmesi gereken öncelikli faktörlerden biri çocuğun gelişim hızıdır. Her çocuğun gelişimi kendine özeldir ve bir diğeriyle aynı olmak zorunda değildir, çocuğunuzun becerilerini değerlendirdiğinizde 1.sınıfa hazır olduğunu düşünüyor musunuz? anaokullarında öğrencilere bilişsel, duygusal, gelişimsel eğitimlerin yanında akademik eğitimler de verilir ve bu sayede çocuklar ilkokula başladıklarında okuma-yazmayı öğrenmeleri çok daha kolay olur. Ama unutmayın ki MEB müfredatında bu eğitim 0dan verilir. Diyanet kursunda verilen eğitimlerin içeriği önemlidir, görsel algı çalışılıp çalışılmadığı önemlidir, çocuğunuzun algılama becerisi önemlidir.

Çocukların okula başlama veya okul öncesine devam etme konusunda biz psikologlar olarak çocuğa Metropolitan Okul Olgunluğu Testini uyguluyoruz. Bu testte çocuğun sözcük bilgisi, okuma ve anlama kapasitesi, cümle kurma ve anlama, eşleştirme ve genel bilgiler gibi alt boyutları içerir. Bu testin sonucunda çocuğun aldığı puana göre okul için yeterli olduğu veya okul öncesine devam etmesi gerektiği belirlenir. Bu test için psikologlardan yardım alabilirsiniz. Çocuğunuzla daha detaylı görüşerek kararı vermenizde etkili olur.

iyi günler dilerim.

alinti

Çok teşekkür ederim çok ayrıntılı bir şekilde beni bilgilendirdiniz

Cevaplanmış benzer sorular